Memento Mori
Věková dostupnost

Memento Mori

Články

Láskyplný dopis starým českým adventurám

Probouzí v nás Polda 7 nostalgii?

České a slovenské hry pod koly času

Příběh herního vývoje v České republice, potažmo v bývalém Československu, je vzhledem k okolnostem až překvapivě bohatý. Během posledních třiceti let vzniklo na našem území několik stovek počítačových her, na kterých se podílely desítky vývojářských týmů a stovky osamocených jednotlivců. Od nadšených propagátorů moderní techniky v době hroutícího se komunismu, přes první nesmělé pokusy o komerční produkci poloviny devadesátých let, až po vysokorozpočtové hry s celosvětovou distribucí, všechny tvůrce českých her pojila dohromady snaha prorazit navzdory ztíženým podmínkám. Ať už bylo cílem jen pobavení několika blízkých přátel, nebo snaha o koupi nového Ferrari, čeští a slovenští vývojáři museli čelit celé řadě problémů.

Rozhovor (nejenom) o vývoji české adventure Memento Mori 2

Tři roky stará adventura Memento Mori od kluků z Centauri byla nečekaně úspěšná v sousedním Německu, kde se líbila kritice (vysoká hodnocení tady, tady i tady) a podle všeho i hráčům (dobré prodeje). Ve zbytku světa včetně ČR bylo přijetí hry vlažnější (ale pořád velmi dobré), když bylo chváleno zejména technické zpracování, příběh i atmosféra a výtky putovaly na konto příliš jednoduché hratelnosti a absence náročnějších hádanek. Memento Mori byla rozkročená někde na půli cesty a nemohla se rozhodnout, jestli chce oslovit tradiční fanoušky adventur, nebo obecné publikum. Všechny naráz holt uspokojit nelze.

Oznámení české adventure Memento Mori 2

Vývojáři z Centauri nedávno na svých Facebook stránkách zveřejnili několik anonymních screenshotů a nechali fanoušky hádat, z jaké hry pochází. A už minulý týden, když na redakční mail přistála od dtp entertainment pozvánka na E3 prezentaci Memento Mori 2, bylo jasné, odkud vítr vane. Centauri pracují na pokračování české adventure Memento Mori, která podle dnešní tiskové zprávy vyjde v německy hovořících zemích (a snad nejenom tam) na konci tohoto roku.

Velké přesuny na české vývojářské scéně

Česká vývojářská scéna reaguje (možná se zpožděním) na ekonomickou situaci a začíná se přeskupovat a měnit.
Hodnocení
GAMES.cz
6/10
Datum recenze:
28. listopadu 2008
Recenze