Mafia slaví 20. výročí. Připomeňte si ji společně s námi
zdroj: Vlastní foto autora

Mafia slaví 20. výročí. Připomeňte si ji společně s námi

29. 8. 2022 17:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Mafia: The City of Lost Heaven vyšla přesně na den přes dvaceti lety a existuje asi jen málo Čechů a Češek, kteří by ji nehráli nebo aspoň neslyšeli od přátel historky z hraní. Mafia je právem tuzemská legenda, kterou netřeba představovat. Sami jsme ji v redakci na videu hráli několikrát a nesčetněkrát jsme o ní psali nebo diskutovali před kamerou.

Proto dnes nebudeme popadesáté vzpomínat na ty nejlepší mise, hlášky, postavy nebo (ne)oblíbené závody. Místo toho nám dovolte nabídnout vám výběr toho nejzajímavějšího obsahu, jaký k první Mafii máme. Samozřejmě nejde ani zdaleka o všechno, od toho můžete zavítat na kartu hry a začít směle proklikávat všechny staré články a videa.

Nezbývá než první Mafii popřát všechno nejlepší a značce jako takové pevné zdraví. Snad se v brzké době přeci jen dočkáme toho propíraného čtvrtého dílu a snad bude lepší než sice slušná, nicméně rozhodně ne skvělá trojka.

Články

2525773-7266742638-18521
České a slovenské hry pod koly času
Příběh herního vývoje v České republice, potažmo v bývalém Československu, je vzhledem k okolnostem až překvapivě bohatý. Během posledních třiceti let vzniklo na našem území několik stovek počítačových her, na kterých se podílely desítky vývojářských týmů a stovky osamocených jednotlivců. Od nadšených propagátorů moderní techniky v době hroutícího se komunismu, přes první nesmělé pokusy o komerční produkci poloviny devadesátých let, až po vysokorozpočtové hry s celosvětovou distribucí, všechny tvůrce českých her pojila dohromady snaha prorazit navzdory ztíženým podmínkám. Ať už bylo cílem jen pobavení několika blízkých přátel, nebo snaha o koupi nového Ferrari, čeští a slovenští vývojáři museli čelit celé řadě problémů.
Mafia: The City of Lost Heaven
Mafia oslavila 15 let a Roman Hladík, který se podílel na celé trilogii, vzpomíná na divoký vývoj
27. srpna tomu uplynulo přesně patnáct let od vydání prvního dílu asi nejznámější české hry Mafia: The City of Lost Heaven. Druhý díl následoval po dlouhých osmi letech a zatím poslední třetí díl potřeboval ke svému vzniku šest let. Daniel Vávra jakožto návrhář působil pouze u prvních dvou dílů, zatímco Roman Hladík se může ve svém životopise pochlubit celou sérií. A taky že se pochlubil v krátkém ohlédnutí za 15 lety Mafie.
ČESKÉ HRY
Redakční anketa: 15 nejlepších českých her
Máme rádi české hry. Rádi o nich informujeme, rádi je hrajeme, a tak nás napadlo, že by nebylo od věci zjistit, které z nich jsou u nás v redakci ty nejopěvovanější. Každý z nás dal dohromady vlastní žebříček deseti nejoblíbenějších her. Šest vzniklých žebříčků jsme následně porovnali, obodovali a vytvořili z nich jeden redakční výběr toho nejlepšího, co nám za svou historii dala česká scéna.
TELL THE WORLD I'M COMING HOME
Hry, ke kterým se nejčastěji vracíme
Součástí profese herního novináře je hrát nové hry. Problém nastává ve chvíli, kdy nových her vychází přibližně 100 denně a člověk ani nestíhá vyzkoušet všechny ty, o kterých dopředu ví, že jsou vynikající. Jak si pak máme najít čas na naše srdcovky z minulosti? Přesto se každý z nás v redakci k nějaké své staré lásce neustále vrací. Něčí milenka nosí slušivý zelený baret, něčí se vozí v kamionu, něčí si ráda šlehne jedovatý lektvar.
Mafia Definitive Edition
Mafia: Definitive Edition je krásná a zábavná, problémy se jí ale nevyhnuly
Hráli jsme a máme názor
mafia_1
Mafia: Definitive Edition – recenze remaku české klasiky
Tommy a kultovní Mafia jsou zpět, krásnější než dřív
Mafia: Definitive Edition
Jak hodnotí ve světě – Mafia: Definitive Edition
Mafia v zahraničí i u nás
The Art of Mafia Trilogy
Jubileum české legendy: 20. výročí Mafie připomene kniha The Art of Mafia Trilogy
Původně jsem byl taxikář...

Videa

LongPlay původní Mafie

LongPlay remaku

Fight Cluby

Nejnovější články