Redakční anketa: 15 nejlepších českých her
zdroj: tisková zpráva

Redakční anketa: 15 nejlepších českých her

18. 9. 2019 18:30 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Máme rádi české hry. Rádi o nich informujeme, rádi je hrajeme, a tak nás napadlo, že by nebylo od věci zjistit, které z nich jsou u nás v redakci ty nejopěvovanější. Každý z nás dal dohromady vlastní žebříček deseti nejoblíbenějších her. Šest vzniklých žebříčků jsme následně porovnali, obodovali a vytvořili z nich jeden redakční výběr toho nejlepšího, co nám za svou historii dala česká scéna.

15. místo: Dark Train

Dark Train zdroj: tisková zpráva

I po letech hraní se objevila hra, která v nás probudila prostou touhu poznávat a objevovat herní mechanismy. Coby krakatice ovládat rozjetý vlak, který se řítí bůhvíkam, pokud ho tedy na jeho cestě nezastaví zlý policajt... Dark Train je kromě toho i krásný, graficky originální, nápaditý a melancholický. Prostě výjimečná hra.

14. místo: Brány Skeldalu

Brány Skeldalu zdroj: tisková zpráva

Skvělé, brilantně takticky propracované a vizuálně zcela neodolatelné RPG (i když je pravda, že dnešní zmlsané publikum už by mu možná odolat dokázalo). Dodnes nám není jasné, proč všichni víc neplesáme nad tím, jaký povedený kousek v našich končinách vzniknul. Vždyť ten soubojový systém je úžasný!

13. místo: UFO: Aftermath

UFO: Aftermath zdroj: tisková zpráva

Když první české UFO vyšlo, pro spoustu hráčů šlo o nádherný novodobý návrat ke staré klasice. Dobrá, možná ne nádherný po vizuální stránce, ale spíš díky tomu, jak jste ztráceli rekruty, lámali si hlavu s co nejlepším postupem a řešili prioritu výzkumu. Někteří z redakce na ni vzpomínají s láskou, jiní už na ni skoro nepamatují. Ale veteráni, ti pamatují. Mise Ruská základna, mezi některými přezdívaná „Stalingrad“. Kdo jím prošel, nikdy nezapomene...

12. místo: Euro Truck Simulator 2

Euro Truck Simulator 2 zdroj: tisková zpráva

I když se sedm let na trhu na ETS2 viditelně podepisuje, stále mu dáváme přednost před modernější americkou odnoží. Asi proto, že nám je evropská krajina mnohem bližší (i když bychom brali všemi deseti šířku amerických silnic a možnost odbočit doprava na červenou). S každým dalším mapovým dodatkem máme chuť vrátit se za volant, pustit si nějakou uklidňující hudbu a odpočinout si u bezesporu nejlepšího simulátoru kamionové přepravy na světě.

11. místo: Factorio

Factorio zdroj: tisková zpráva

Oficiálně to sice pořád ještě je early access, ale Factorio je už dávno lepší než valná většina jiných budovatelských strategií. Tedy, budovatelských... On je to maličko netradiční zážitek, žádné Sim City, nemusíte se starat o potřeby nenažraných civilistů – pouze o úchvatnou, vzrušující mašinérii. Probuďte v sobě vnitřního inženýra a logistika, zamilujte se do pohyblivých pásů, stvořte perpetuum mobile. A tak nějak mimochodem postřílejte nějaké mimozemšťany. Je to prostě super.

10. místo: Original War

Original War zdroj: tisková zpráva

„MACMILLANE!!! OKAMŽITĚ ZAŘIĎ, AŤ SE ORIGINAL WAR DOSTANE DO SEZNAMU NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH HER!“ A Macmillan zařídil. Z téhle kultovní realtimové strategie dělá tuzemskou modlu fantasticky béčkový dabing, pěkný příběh a unikátní zasazení, v němž se moderní světové mocnosti perou o zdroje v pravěku. Ano, zase se tu točíme kolem cestování v čase, ale tentokrát podstatně brutálněji, než když to onehdá zkoušeli Harry s Hermionou. Olovem se tu nešetří.

9. místo: Arma 3

Arma 3 zdroj: tisková zpráva

Celý tento žebříček je jasným důkazem toho, že si Češi rádi hrají na vojáky. Směrem dolů je ještě několik válečných kousků, které sice porazily třetí Armu, ale jen o fous. Zatím poslední realistické dílo Bohemky ve světě těžko hledá konkurenci (jako tolik jiných českých her). Stále vypadá a zní dobře, svojí realističností správně brnká na naše vojenská já, stále nás zásobuje dalšími zajímavými přídavky, má živou moderskou komunitu. Takže si své místo v seznamu bezesporu zaslouží.

8. místo: Samorost 3

Samorost 3 zdroj: tisková zpráva

Dostáváme se k tak vysokým umístěním, že přesné určení pořadí začíná být spíš otázkou osobního vkusu než objektivního zhodnocení. Jsme si jistí, že Samorosta 3 by na první místo svého vlastního žebříčku zasadila celá řada našich čtenářů, protože tahle hříčka od studia Amanita přidává k úchvatnému vizuálu i některé vpravdě nezapomenutelné skopičiny se zvukem a minimalistický, ale přesto podivně dojemný příběh o drobném skřítkovi na epické výpravě.

7. místo: Hidden & Dangerous 2

Hidden & Dangerous 2 zdroj: tisková zpráva

Další výborné české hraní si na vojáky. Přísně taktické, týmové a hlavně s možností hru zapauzovat a v klidu naplánovat další postup. V Hidden & Dangerous 2 jste mohli připravit sofistikované přepadovky, stejně jako hasit příliš rozohněnou situaci. Sázka na uvěřitelnou taktičnost a obecně vyšší obtížnost se tvůrcům vyplatila a H&D 2 tak právem sbírala pozitivní hodnocení jak u nás, tak ve světových médiích.

6. místo: Vietcong

vietcong zdroj: tisková zpráva

„Nažerte se olova, rejžožrouti zasraný!“ Každý jistě máme nějakou tu oblíbenou hlášku z prvního Vietcongu. Místy docela obtížná střílečka s plíživými i akčními pasážemi má spoustu nezapomenutelných momentů. No řekněte, kolikrát jste skončili prošpikovaní jednou z pastí, protože jste byli netrpěliví a nedbali rad svého průvodce Nhuta? A jak vzpomínáte na tunely? Nebyli jste náhodou jedni z těch, kteří nevěděli, že je ve hře baterka? Rozběhat Vietcong je dnes už o něco složitější a je to velká škoda, protože podobných pomalejších stříleček moc není.

5. místo: Operation Flashpoint: Cold War Crisis

Operation Flashpoint: Cold War Crisis zdroj: tisková zpráva

Nejrealističtější válečná hra všech dob! Tak někteří z nás reagovali na Flashpoint a ještě další z nás začali okamžitě opovrhovat všemi ostatními FPS. Flashpoint měl spoustu chyb, ale jeho komplexní hratelnost a celková náročnost bohatě vykompenzovaly všechny bugy. Flashpoint nabídl roli skutečného vojáka, který se zoufale snaží přežít na frontě (TEN les!) i profíka, který loví jednoho nepřítele za druhým, samozřejmě dokud neuděláte klíčovou chybu a nezačínáte znovu. Operace Flashpoint ukázala, jak můžou být střílečky propracované a komplexní – a pro mnohé šlo o překročení Rubikonu vojenských akcí, odkud nebylo cesty zpět.

4. místo: Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance zdroj: Warhorse

Masivní české RPG sice mělo obtížnější začátek a několik kontroverzních designérských rozhodnutí, přesto nám učarovalo. Může za to překrásná, ryze česká krajina, historické reálie a zajímavý příběh včetně vedlejších úkolů. Prostě nás baví procházet se českými lesy a sbírat při tom houby, sem tam zajít k lazebnici, dát si kostky v hospodě, dvořit se ženám, vydat se na lov divoké zvěře, opít se s knězem... Kingdom Come se zkrátka řadí k tomu nejlepšímu, co Češi stvořili.

3. místo: Beat Saber

Beat Saber zdroj: Beat Games

Ano, můžeme spekulovat, zda je Beat Saber skutečně českou hrou. Stojí za ní totiž převážně slovenští vývojáři, ale protože se prezentují jako české studio, rozhodli jsme se lehounce přimhouřit oko. Když přijde řeč na virtuální realitu, lepší hru byste asi nenašli. Beat Saber má schopnost pohltit vás svým rytmem, i když vám jeho hudební styl nic neříká. I tak si budete broukat. Kdo nezkusil, nepochopí. Hudební Star Wars jsou prostě absolutní pecka.

2. místo: Machinarium

machinarium zdroj: tisková zpráva

A ještě jednou Amanita. Machinarium je tradičnější adventura než už zmíněný Samorost nebo třeba nedávný Chuchel, ale talentovanému českému studiu sedne konvenční styl úplně stejně dobře jako ten snový, surrealistický. Příběh robota, který má sklon řešit problémy spíš svou dlouhou vysunovací paží než hrubou silou, vás pohladí po duši, pokud se tedy zvládnete prodedukovat myriádou logických hádanek. A navíc ta hudba...

1. místo: Mafia: The City of Lost Heaven

Mafia: City of Lost Heaven zdroj: tisková zpráva

Tramtadadá! Čekal snad někdo z vás něco jiného? Vítězství první Mafie jsme předpovídali už při prvotní myšlence na tento článek. Může za to Tommy Angelo – taxikář, mafián, hrdina, zrádce, perfektní herní protagonista. Ale nejen on. Zdatně mu sekundují i další postavy jako Paulie nebo don Salieri, všechny propojené vynikajícím příběhem, a pak tu je samozřejmě ještě úžasné město, nádherná meziválečná auta, chytře navržené mise... Tady se vážně nebojíme užít výrazu „mistrovské dílo“.

Prvním místem ovšem nekončíme. Na úplný závěr upozorníme na několik dalších klenotů, které se sice nevešly do TOP 15, ale figurovaly v našich osobních seznamech. Na některé z nich se neprávem zapomíná, tak si je pojďme vrýt do paměti.

Adam

  • Chuchel: Osobitá, sympatická, krátká a hlavně stylová – Chuchel je adventura jako žádná jiná, a byť nejde o kdovíjaký vrchol interaktivní zábavy, dokázala se mi uchytit v paměti a ještě tam pár let zůstane, především díky svému audiovizuálnímu zpracování.

Aleš

  • Tajemství Oslího ostrova: Ano, není to zrovna nejlepší hra všech dob. Ale mám na tuhle trhlou adventuru tolik příjemných i bizarních a naštvaných vzpomínek, že ji prostě nemohu opomenout. Asi ztělesnění guilty pleasure.

Patrik

  • Fish Fillets 2: Výborné hádanky založené na různých velikostech dvou ovládaných rybích agentů se zde mísí s perfektním humorem parodujícím zlatou éru Akt X. Pro mě osobně jde o jednu z nejlepších logických českých her.
  • Polda 2: Z dnešního pohledu jde sice o docela obyčejnou point-and-click adventuru, ale pouze v případě, když si odmyslíte svérázný humor, postavu Pankráce a vynikající dabing (Luďka Soboty, Petra Nárožného, Jiřího Lábuse a dalších).

Šárka

  • Berušky: Logická freewarovka, která nezapře zjevnou inspiraci Sokobanem. Dneska už bych s ní vyplnila tak maximálně dlouhou cestu na displeji mobilu, ale na přelomu tisíciletí šlo o zábavu na dlouhé zimní večery. Zákysy totiž občas nedaly jinak.  
  • Mashinky: Jiné z těch dlouhých večerů jsem zase trávila u Transport Tycoonu a české Mashinky od Honzy Zeleného na tenhle trend hodně zdařile navázaly. Hu huuu, ššš ššš, vlaky jsou super.
  • Vlak: Šárčino šotoušství™ podruhé. Kupodivu vlastně žádnou velkou láskou k vlakům mimo herní svět netrpím, Vlak od Miroslava Němečka je ale patrně první hra, kterou jsem hrála a dohrála. Srdcovka.

Jirka

  • Bulánci: Vraždící polštáře jsou nejlepší polštáře. Bulánci, v první dekádě nového tisíciletí absolutní stálice každé návštěvy u kamaráda. Kdo s dětinským štěstím nevzpomínal na momenty, kdy jsme kooperačně kosili zombíky na Exitu? Kdo se nerozplýval nad kouzelnou alternativní historií vykreslenou v menu? A hlavně: Pamatuje někdo lepší herní dabing? Jébaj!

  • Space Engineers: Space Engineers jsou jedním z těch titulů, díky kterým je o nás v zahraničí slyšet. Byli inspirací pro mnoho dalších tvůrců, kteří chtěli napodobit jejich výborné sandboxové přežívání ve vesmíru (a samozřejmě i jejich úspěch).

Nejnovější články