E3 blog: O víře v „obyčejné“ hry
zdroj: tisková zpráva

E3 blog: O víře v „obyčejné“ hry

10. 6. 2014 14:35 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Kufry máme! Konec hlášení o věcech všedních a můžeme jít ke hrám. Máme za sebou kompletní kolečko tiskových konferencí, které jste bezesporu také viděli. Co ale nemáme, tedy já nemám, je nádherný pracovní diář s motivy káhirského revolučního streetartu. Klatě, zlý osude! Důležitější ale byly poznámky z prezentací her v něm, otázky a odpovědi vývojářů a navíc i poznámky k tiskovým konferencím Microsoftu a Electronic Arts. Co si v mém pohřešovaném zápisníku přečte uklízeč, který jej najde na stole ve Shrine Auditorium?

Pokud by uměl česky, pod načmáraným nápisem XBOX by kromě seznamu her a hodnocení prezentací našel i větu „a stejně mám ty hry, hergot, rád.“ S opožděním se laskavému čtenáři omlouvám za vulgaritu, ale bez ní by to prostě nešlo. Je to osobní zpověď v reakci na veškerou možnou kritiku, která padá z úst kolegů, hráčů a především z mé nevymáchané huby. Je hrozně snadné remcat na rozvleklou prezentaci (upřeně zírám na provinilou Sony), nedokonalé kolize asasína s davem v Assassin's Creed Unity, na Battlefield: Hardline a jeho multiplayer, přebarvený Dragon Age: Inquisition a tucet jiných věcí. 

Při sledování konference Xboxu a sepisování poznámek k jednotlivým titulům jsem si uvědomil, na kolik z těch her se těším a klidně jim odpustím nějakou tu nedokonalost. Co na tom, když jinak zvládají to, co by měly a baví. Právě zábavního potenciálu na desítky hodin jsem viděl na tiskovkách spousty. Bylo by snadné to svést na atmosféru sálu vibrujícího hudbou, ale upřímně na mě podobné pozlátko nezabírá. Platilo to i pro tiskovky Xbox i Electronic Arts. Naservírujte mi dobré video na desetipalcovém displeji a budu stejně spokojený, jako když trailer promítáte na obrovském plátně. Co mě tedy tak kýčovitě rozněžnilo? 

Hry mě rozněžnily, obyčejné hry. Většina z nich nepřinese nic revolučního, ale sázím na to, že naservírují solidní porci zábavy. Navíc v mnoha různých prostředích a žánrech - od fantasy světa Dragon Age: Inquisition, přes šílenou uvolněnost Sunset Overdrive až po Assassin's Creed Unity (jakkoliv mám k jeho kooperaci kotel výhrad). Přihodím si k tomu ještě Ori & the Blind Forest, Zaklínač 3 a mohl bych ještě chvíli pokračovat. Jde zkrátka o tu různorodou kombinaci her, které nemusí být ty úplně nej na celém světě a přitom stále plnit svůj účel. Baví. Já zkrátka celé řadě včera a dnes předvedených titulů opravdu věřím. 

Třeba Dragon Age: Inquisition hraje hodně barvami a sahá (ostatně jako i předtím v celé sérii) ke klišé moderní, ale ještě ne postmoderní fantasy. A stejně hře věřím. Tím spíš, že představovačka dalších postav v novém traileru vypadala tak dobře a hlavně: jeden ze dvou soubojových systémů jako by z oka vypadl z Dragon's Dogma. Pokud by chtěli v BioWare experimentovat, byl by to správný krok, tím spíš, že bude k dispozici i starý dobrý soubojový systém pauzovací. 

Zrovna během tiskovky EA se ale ukázala i odvrácená tvář letošní E3, kterou ve větší či menší míře nakonec ukázaly všechny firmy – sliby. Nový Mass Effect? Viděli jsme jen koncepty obrázků. Star Wars: Battlefront? Došlo na krátký záběr z prototypu. Pár obrázků z neznámé značky od BioWare Edmonton? Pár prostřihů na multiplayer Halo 5? Je hezké mluvit o budoucnosti, ale tohle už spíše připomínalo ujišťování „ale to víte, že na tom pracujeme, jen není co ukázat.“ 

Týká se to všech firem, které měly konference. Někdy své hry prezentovaly průhlednou náhražkou v podobě kratičkého nicneříkajícího traileru (Halo 5), falešně tklivého videa o tvorbě hry s obrázky (Mass Effect 4) nebo kouskem mise, o které všichni víme, že existuje jen pro účely prezentace (Division). Ale povědomí o existenci těchto her je nutné udržovat a za rok snad budou v kolonce „proč stále věřím ve hry.“ Alespoň já v to věřím, Neo.

Kompletní zpravodajství z E3 2014 na Games.cz sledujte v tomto E3 speciálu: http://games.tiscali.cz/e3-2014/

Nejnovější články