Civilization

Civilization

Články

Rekapitulace: Věky strávené se sérií Civilizace

Začátkem měsíce vyšel datadisk Rise and Fall pro šestou Civilizaci a jeho recenzi jste si mohli přečíst v tomto článku. Jde ovšem jen o jednu k cihel, z nichž se skládá obrovitá stavba, jíž je série Civilization. Ta je tu s námi už sedmadvacet let a za tu dobu se samozřejmě pořádně proměnila. Jak, to se už můžete podívat ve videu, které pro vás sestříhal a namluvil Honza Vondrášek.  

Tvůrci série Civilization se bojí změn - a vůbec to nevadí

Počet novinek v Civilization VI představuje největší revoluci v historii značky. Pokud však název Civilization něco definuje, pak je to právě absence změn - dost možná nejúspěšnější série tahových strategií vůbec se v klíčových bodech od svého vzniku v roce 1991 skoro neměnila. Paradoxně to znamená, že se začíná přibližovat svým méně úspěšným konkurentům.

Retro Gamesplay: hrajeme kultovní strategii Civilization

V ranku strategických her bychom jen obtížně hledali podobně těžkou váhu, jakou je série Civilization – Civilizace. Hra Sida Meiera a Bruce Shelleye z roku 1991 nezaložila nový žánr, ale nabídla široké veřejnosti přístupný požitek z postupného budování říše a národa, který zároveň nebyl plytký nebo přes míru zjednodušený. Meier a spol. svůj koncept postupem let měnili, rozvíjeli, vraceli se k původnímu pojetí, a dotáhli to až k nedávno vydané šestce, která je v mnoha ohledech jiná než jednička. Zároveň se ale drží jako skála pevných základů, kterými první Civka ovlivnila desítky dalších tvůrců a jejich her. V dalším retro gamesplayi si předvedeme, v čem kouzlo hry spočívalo tehdy i dnes.

Bleskovky

  • 21. 3. 2022 - Assassin's Creed a Resident Evil usilují o zařazení do videoherní síně slávy