Ultima Underworld: The Stygian Abyss

Ultima Underworld: The Stygian Abyss

Články

Underworld Ascendant se připomíná trailerem z temného dungeonu

Ultima Underworld ve své době přinesla revoluční, živoucí podzemní svět, ale měla tu výhodu, že v roce 1992 šlo o něco vcelku bezprecedentního. Její duchovní následnice Underworld Ascendant tuhle přednost v dnešní konkurenci nemá, ovšem zkusí vás přesvědčit alespoň trailerem u příležitosti vydání – vychází přece jen už příští týden.

Za podporu The Bard's Tale IV dostanou příznivci inXile i dva díly Ultimy Underworld

Za chvíli budeme potřebovat vědce, kteří rozklíčují množství a kombinaci odměn, jež nabízí inXile Entertainment za podporu jejich kickstarterového projektu The Bard's Tale IV. Nejde ale o nic negativního, protože Fargova družina jen přihazuje dárky, které dostanete za podpoření titulu. Tentokrát se jedná o odměny pro ty, kteří podpořili předešlé tituly – Wasteland 2 a Torment: Tides of Numenera. Akce platí ale jen do 26. června, takže případně s podporou nečekejte. Vzhledem k tomu, že The Bard's Tale IV už překročila požadovanou metu 1,25 milionu dolarů, hry se určitě dočkáte.

Nový LEVEL 251 rozebírá umělou inteligenci a svět podle Valve

Přišel čas načít novou dvěstěpadesátku. Spolu s 251. číslem Levelu do ní můžete vkročit i vy, a troufneme si tvrdit, že nebudete litovat. Na stáncích, v obchodech JRC/Brloh a v elektronických distribucích Floowie a Publero najdete po měsíci opět pořádnou dávku zajímavého čtení o hrách a obecně o všem, co s nimi souvisí. Konkrétně například rozhovor s legendárním Paulem Neurathem, obří téma o umělé inteligenci, článek o budoucnosti herního světa v podání Valve a mnoho dalšího.

Retro GamesPlay: hráli jsme legendární RPG Ultima Underworld

Zatímco se Paul Neurath a jeho kolegové z bývalého studia Blue Sky Productions snaží na Kickstarteru vybrat cílovou částku na vývoj Underworld Ascendant, připomeneme si  v následující retro gamesplayi hru, která zmíněného vývojáře a studio proslavila - Ultima Underworld: The Stygian Abyss. Legendární first-person RPG z roku 1992 totiž inspirovalo celou řadu vývojářů, položilo základy příběhových first-person her s nelineární strukturou a i 23 let od vydání je fascinující po stránce technologické, herní i systémové. V našem gamesplayi vám to názorně předvedeme.

Kniha jménem YOU chce redefinovat mediální obraz hráčů

Pokud se nepohybujete výhradně ve velmi benevolentním prostředí, pravděpodobně jste se už setkali s tímto (mediálním) obrazem hráče her: ušmudlaný introvert, žijící ve sklepě rodičů, s brutální radostí z virtuálního násilí, panic. Tento zajisté ošklivý archetyp zhusta napájejí mainstreamová média jako filmy, seriály a knihy. Austin Grossman, vývojář podílející se na hrách jako Ultima Underworld, System Shock, Deus Ex nebo Dishonored se to však jak změnit pomocí svého románu YOU vydaného v těchto dnech v zahraničí.

Zájem Garriotta o značku Ultima trvá, co na to EA?

Ptát se vás na to, jestli byste si chtěli zahrát novou Ultimu, je asi zbytečné. Stejně tak se dá lehce odhadnout, že by v tom pro většinu z vás byl asi háček - musela by to být Ultima, která se v co největší míře drží odkazu klasické série. Je ale vůbec něco takového možné, vzhledem k tomu, jak se kdysi Richard Garriott s EA rozešel a s ohledem na způsob, jak bylo s Ultima značkou od té doby nakládáno? Nic není nemožné, odpověděl by na to sám Garriott.