Valve postupně sděluje, které hry budou kompatibilní se Steam Deckem
zdroj: Foto: Valve

Valve postupně sděluje, které hry budou kompatibilní se Steam Deckem

22. 1. 2022 9:00 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Valve je stále na dobré cestě začít rozesílat svou přenosnou konzoli Steam Deck během února, a stejně tak zjevně zvládne připravit hodnocení her z hlediska toho, jak dobře na zařízení poběží. Tento záměr společnost oznámila koncem října, kdy také detailně rozvedla, jakým způsobem jsou hry hodnoceny.

Ty, které na Steam Decku běží bez jakýchkoliv problémů, zkrátka plnohodnotně, dostanou zelenou fajfku. Pokud se u hry vyskytuje žlutý vykřičník, znamená to, že je bez větších problémů hratelná, ale její text může být příliš malý, menu budete muset ovládat přes dotykovou obrazovku a podobně. Další hry mohou být zcela nepodporované (zpravidla ty ve VR) a otazník značí, že kompatibilita ještě nebyla zjištěna.

Valve by rádo prohnalo testem kompatibility všechny hry, ale protože jich je víc než 50 tisíc, zní to jako běh na dlouhou trať. Za poslední den bylo ohodnoceno méně než 100 titulů, přičemž každou hodinu jich přibydou řádově jednotky. Všechny je máte hezky vylistované na webu SteamDB (po přihlášení) a u některých je i popsané, z jakých důvodů nejsou plně kompatibilní.

Steam Deck zdroj: Valve

V době psaní článku je to půlhodina od ohodnocení výborné automatizační hry Dyson Sphere Program, která si bohužel nejvyšší hodnocení nezasloužila. Je ve druhé kategorii, tedy hratelná, s tím, že spoustu jejích prvků musíte ovládat dotykovou obrazovkou, jelikož hra si žádá myš a klávesnici.

Z plnohodnotně hratelných her jmenujme například tituly Celeste, Cuphead, Dark Souls III, Death Stranding, Dishonored, Hot Wheels Unleashed, Mad Max, Nier: Automata, Psychonauts 2, Remnant: From the Ashes, Sekiro: Shadows Die Twice či Total War: Warhammer II.

Mezi hry, které si na Steam Decku zahrajete, ale už tam budou nějaká omezení, patří například Factorio, Farming Simulator 19, Inscryption, RimWorld, Rise of the Tomb Raider, Slay the Spire, Subnautica, Zaklínač 3: Divoký honValheim a War Thunder.

Podivné je, že mezi hrami, které podporu nemají vůbec, tedy na handheldu nefungují, je vedle nepřekvapivých VR titulů i japonské RPG Persona 4 Golden s dodatkem, že Valve pracuje na její podpoře.

Těžko říct, zda se firmě podaří ohodnotit skutečně všech 50+ tisíc her na Steamu, ale pokud dojde alespoň na ty největší a nejpopulárnější, pro začátek to jistě postačí.

Nejnovější články