Mod pro GTA 3 předvádí, jak hra vypadala před 11. zářím
zdroj: tisková zpráva

Mod pro GTA 3 předvádí, jak hra vypadala před 11. zářím

22. 1. 2019 11:22 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Hry se během vývoje mění, včetně změn na poslední chvíli, které v dnešní době řeší obvykle day one patche. Do procesu finalizace GTA 3 ovšem zasáhla tragická událost – útok na World Trade Center 11. září 2001, čemuž vývojáři museli část obsahu přizpůsobit jen pár týdnů před vydáním. Tvůrci modu GTA 3D ze souborů hry vytahali nejen tyto změny, ale i mnohé další, třeba v oblasti řízení nebo uživatelského rozhraní.

Rockstar se sice vyjádřil, že se tehdy na poslední chvíli měnilo jen asi jedno procento hry. Několik modelů aut, pár komentářů od kolemjdoucích, vstupy na rádiových stanicích, jedna mise motající se kolem teroristů byla odstraněna úplně. GTA 3D ovšem nevrací jen ty změny, které se týkají tohohle černého dne moderní americké historie.

Mod je ve vývoji už více než čtyři roky, jeho veřejná verze vyšla na začátku ledna a podle slov tvůrců jde o nehotový veřejný betatest. Snaží se prý přetvořit třetí GTA k tomu obrazu, kterým se na začátku milénia chlubilo v marketingových materiálech.

Některé detaily z alfy a bety se tak do plné hry nedostaly a fanoušci trávili poměrně dost času porovnáváním a zapisováním změn mezi verzemi. Na základě těchto poznámek vznikl v roce 2008 podobný mod GTA 3 BETA, GTA 3D jde ale ještě o něco dál.

Úvodní ostrov třetího GTA Portland se tak dočkal kompletní předělávky. Nejsou to jen jiné modely policejních aut, ale spíš celé budovy a lokace, které v určitém bodě vývoje vypadaly jinak. Někde nebylo nic, někde stála úplně jiná stavba. Přepracovaný je i HUD a model řízení aut.

Němý protagonista Claude si taky není moc podobný. Jeho původní podobizna je bledší, má širší hlavu a jiný účes. Mod si můžete stáhnout z Mediafire nebo se jen pokochat obrázky se zajímavým porovnáním těch nejvíce dotčených míst.

Nejnovější články