Duke Nukem Forever nedopadl, Gearbox toho nelituje
zdroj: Foto: Gearbox

Duke Nukem Forever nedopadl, Gearbox toho nelituje

30. 3. 2012 14:17 | Téma | autor: Adam Homola |

Co si budeme povídat. Věčně vyvíjený Duke Nukem Forever moc nedopadl. Ne snad, že by to byl úplný propadák, ale očekávání rozhodně Atomový Vévoda nenaplnil. Ani nemohl. 12 let si hráči vysnívali svého Duke Nukema, toho pravého nástupce Duke Nukem 3D. Hry, která uhodila hřebíček na hlavičku ve správnou dobu na správném místě. DNF hlavičku minul a solidně se majznul do prstu. Gearbox, který Duke Nukem koupil a vlastní na něj práva, toho ale nelituje.

Šéf Gearboxu Randy Pitchford si byl rizika vědom: “Zariskoval jsem a vstoupil do rozdělané hry, abych byl ten, kdo ji dokončí,” řekl pro The Verge. Dále pokračuje: “Koupil jsem hru i značku a řekl jsem si, že to nikdy nevyjde, pokud s tím něco neuděláme my. Myslel jsem, že to za to stálo a jsem na to hrdý.” Ze všech doposud vydaných her, a že jich nebylo málo, dostal Gearbox za DNF nejvíc pozitivních fanouškovských emailů. Podle Pitchforda pravá definice kvality nespočívá v počtu funkcí nebo produkčních hodnotách, ale v tom, do jaké míry je finální produkt schopný naplnit očekávání zákazníka.

To byl kámen úrazu. Od roku 1997 uběhlo několik dlouhých let, kdy jsme o projektu neslyšeli ani slovo. Jednou za čas vystrčil Duke své pečlivě nagelované vlasy a prohlásil, že on bude nejlepší. Někdy. When it’s done. I přes nepříliš pozitivní ohlasy recenzentů, jejichž hodnocení se na Metacriticu ustálilo na 49 bodech ze 100 (naše recenze od Dana 6/10) a rozporuplné ohlasy hráčů, to nebyl zase takový průšvih. Pro Gearbox. 3D Realms nedopadli dobře a těžko říct, kdy se Take Two vrátí nemalé investice.

I přes průměrný výsledek a (logicky) nenaplněná očekávání toho Pitchford nelituje: “Jsem na to tak hrdý, že si to ani nedokážete představit. Vždyť je to jako zázrak. Hra existuje a všichni vidíme její obsah společně s lidmi, kteří na ní za ty roky pracovali. A upřímně, já tu hru miluju. Je hrozně legrační,” ukončil debatu zachránce ikonického hrdiny v rozhovoru pro The Verge.

A co chystá Gearbox do budoucna? Logicky bychom mohli namítnout, že určitě nekupovali celou značku Duke Nukem, kdyby chtěli jenom dodělat jednu rozpracovanou hru. Gearbox má v současné době oficiálně oznámeno Borderlands 2, Brothers in Arms: Furious 4 a Aliens: Colonial Marines. Blonďatého akčního veterána ještě do důchodu neposílejte. Pitchford naznačil, že si v současné době mohou teoreticky vyvíjet, co chtějí a pokud budou chtít udělat novou Duke Nukem hru, tak ji udělají.

zdroj: Archiv

Pamatujete?

Nejnovější články