Slovenský trh s hrami rapidně roste
zdroj: Fatbot Games

Slovenský trh s hrami rapidně roste

28. 5. 2020 16:00 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Zatímco na aktualizovaná data Asociace českých herních vývojářů stále čekáme (jejich sběr začal teprve v půlce dubna), Slováci a jejich Slovenská asociácia herných vývojárov zveřejnila výsledky průzkumu před několika málo dny. Z čísel vyplývá značný růst slovenského herního průmyslu, který zřejmě jen tak neopadne.

Hlavní zprávou je obrat slovenského herního průmyslu, který v roce 2019 činil 1,4 miliardy korun (pro srovnání, obrat českého trhu s hrami v roce 2017 činil 2,26 miliardy). V roce 2016 šlo přitom o poloviční hodnotu, takže se skutečně bavíme o rapidním růstu.

Rovněž počet zaměstnanců se téměř zdvojnásobil z 436 na 762 a asociace vzhledem k počtu otevřených pozic očekává, že koncem letošního roku bude registrovat 900 zaměstnanců s očekávaným obratem 1,5 miliardy korun.

Není se moc čemu divit, když čím dál tím častěji píšeme o zajímavých hrách vznikajících na Slovensku. Z poslední doby jmenujme například budovatelskou Workers & Resources: Soviet Republic, tahové RPG Urtuk: The Desolation a strategii Gray Zone, které jsou všechny v early accessu. Chystá se další dungeon crawler Vaporum: Lockdown, xcomovka Secret War či šermířská akce Die by the Blade.

Také není neobvyklý vznik nových studií jako třeba Nine Rock Games, kde se pustili do vývoje survivalové střílečky inspirované v DayZ. Právě teď je na Slovensku aktivních 55 studií, z nichž se jediné může pochlubit víc než 70 zaměstnanci (konkrétně jde o Pixel Federation s cca 200 zaměstnanci).

Podrobná infografika rozebírá nejčastější výskyt sídel studií, zastoupení zaměstnaných žen, délku provozu studií, zastoupení platforem a mnoho dalšího. Doufejme, že i českému průmyslu se daří alespoň stejně dobře. Po vydání správy Asociace českých herních vývojářů budeme moudřejší.

Nejnovější články