Šéf Take-Two Zelnick je i přes problémy spokojený s prodeji GTA: The Trilogy
zdroj: Foto: Profimedia

Šéf Take-Two Zelnick je i přes problémy spokojený s prodeji GTA: The Trilogy

8. 2. 2022 12:30 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Ani vydavatelství Take-Two nemohlo zůstat pozadu s finanční zprávou za uplynulý vánoční kvartál. Firma si udržuje stabilní růst, nejzásadnější novinkou za uplynulé čtvrtletí je nicméně avizovaný nákup společnosti Zynga, který se svou výší 269 miliard korun nakrátko stal rekordem na poli herních akvizic - než ji dalece překonal Microsoft koupí Activision Blizzard za 1,5 bilionu korun.

Šéf Take-Two Strauss Zelnick se k akvizici vyjádřil v rozhovoru pro server GamesIndustry.biz. Podle něj by takto velký nákup neměl ohrozit další zvětšování firmy. „Určitě budeme schopní uplatňovat stejnou strategii jako vždy. Podporujeme organický růst - což se nám většinou daří - vracíme kapitál akcionářům, když to dává smysl, a usilujeme o neorganický růst, když máme příležitost získat zajímavé značky a skvělé týmy s rostoucím potenciálem,“ popsal strategii Take-Two.

Pokud jde o akvizice coby trend, kdy kromě Zyngy a Activisionu čerstvě našlo nového majitele v podobě Sony ještě Bungie, Zelnick nákupy nepovažuje za pouhou módní vlnu: „Na herním trhu není tolik úžasných aktiv. Ta zmíněná jsou hlavně vzácná. Těžko říct, co označujete jako trend, ale patrně to zjistíme. Activision je samozřejmě velmi vzácná firma. Zynga je také velmi vzácná.“

Co se týče stálice Take-Two v podobě portfolia Rockstaru, asi nikoho nepřekvapí, že GTA V a Red Dead Redemption 2 plus jejich Online odnože opět vydělávaly, a dokonce zvládly přilákat nové hráče a hráčky, konkrétně pět a čtyři miliony každá. Celkově si tak GTA V zahrálo už přes 160 milionů lidí, RDR 2 něco přes 43 milionů. Zelnick vyjádřil nadšení z prací na nové iteraci GTA a navíc víru, že se hrám nadále bude dařit i zpětně.

Prodejními čísly remasterů GTA: The Trilogy – The Definitive Edition se ale Take-Two nepochlubilo. Navzdory tomu, že firma trilogii údajně vděčí za lepší než předpovězené finanční výsledky, na Metacriticu si vysloužila nejhorší hodnocení v historii značky a v týdnech po vydání byla internetu hlavně pro smích. I přesto se jí ale prodejně prý velmi dařilo: Odhadovaná výše prodejů se pohybuje někde kolem 10 milionů kusů. Prodeje celé série se totiž za minulý kvartál zvedly o patnáct milionů, po odečtení pěti milionů pro GTA V a spíše drobnějších čísel předchozích dílů tak na poměrně mizerný produkt nevychází vůbec nízké číslo. 

„Měli jsme nějaké problémy s kvalitou,“ říká Zelnick. „Pokusili jsme se je vyřešit. Budeme je řešit i nadále a s tím, jak se titulu dařilo prodejně, jsme velmi spokojení. Asi všichni jsme tím technickým stavem byli trochu zklamaní. Jsme rádi, že se většinu neduhů podařilo vyřešit, ale je na těch titulech ještě potřeba odvést nějakou práci,“ okomentoval Zelnick současný stav GTA: The Trilogy, za kterou se Rockstar omlouval a přislíbil hned několik opravných patchů, zejména kvůli grafické stránce trojice her.

V rozhovoru přišla řeč také na aktuální oblíbené téma - NFT. Zelnick v minulosti vyjádřil jistou otevřenost a zvědavost, od níž ale některé firmy v poslední době spíše opatrně ustupují a nechávají jiné, aby se reakcemi veřejnosti spálily místo nich. Šéf Take-Two si je vědomý skepse, které NFT momentálně čelí, a poznamenal, že někdy technologičtí skeptici mají pravdu (třeba v případě stereoskopického 3D) a někdy se mýlí (třeba ohledně role mobilů v herní revoluci).

„Věříme, že jsou NFT opravdová, proč by nebyla? Věříme v digitální zboží a prodáváme ho už velmi dlouho. Věříme ve vzácné předměty, věříme ve sběratelské předměty. Naše obavy plynou hlavně ze spekulací,“ pokusil se Zelnick popsat myšlenkový proces a strach z manipulací s cenou digitálních sběratelských předmětů.

„Snažíme se zajistit, aby spotřebitelé ze setkání s našimi značkami vždy odcházeli s dobrým pocitem. Když přijdete o peníze kvůli spekulantům, nebudete z toho mít dobrý pocit, takže od spekulací se hodláme držet dál. Jsme ale přesvědčení, že v budoucnu bude pro NFT v nabídce Take-Two místo,“ nezavrhl Strauss Zelnick blockchainové zítřky.

Nejnovější články