Microsoft překonává vlastní rekord. Activision Blizzard kupuje za 1,5 bilionu korun
zdroj: Foto: Activision Blizzard

Microsoft překonává vlastní rekord. Activision Blizzard kupuje za 1,5 bilionu korun

18. 1. 2022 14:54 | Byznys | autor: Pavel Makal |

Aktualizace 19. 1. 2022 (10:15): Článek jsme aktualizovali o informaci o možném konci Bobbyho Koticka ve vedení firmy.

Leden je z pohledu herního průmyslu zpravidla ospalý, a tak se Microsoft rozhodl odpálit pořádnou bombu. Pokud jste si předloni mysleli, že akvizice vydavatelství Bethesda za tehdy rekordních sedm a půl miliardy dolarů (160 miliard korun) je na dlouho poslední, mýlili jste se. Nyní totiž přichází ještě daleko vyšší transakce.

Softwarový gigant a držitel platformy Xbox totiž zahájil kroky k akvizici vydavatelství Activision Blizzard. Zcela bezprecedentní a nečekaný krok zahrnuje všechny součásti společnosti, mezi něž patří studia Activision Publishing, Blizzard Entertainment, Beenox, Demonware, Digital Legends, High Moon Studios, Infinity Ward, King, Major League Gaming, Radical Entertainment, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob, Treyarch a další. Studia spadající pod Activision zaměstnávají přes 10 tisíc lidí po celém světě.

Celková cena obchodu má dosahovat stěží uvěřitelných 70 miliard dolarů, tedy 1,5 bilionu korun. Pro ukotvení tohoto abstraktního numera do reality, v podobných částkách se operuje třeba při návrzích rozpočtu celé České republiky na jeden rok. Podle analytiků Microsoft Activision dokonce výrazně přeplatil - na burze se jeho akcie včera večer obchodovaly za 65,39 dolaru, přičemž Microsoft si každé z nich cení na 95 dolarů.

Dokud neproběhnou všechny náležité kroky k dokončení akvizice, jako například schválení antimonopolního úřadu či posvěcení akcionářů, budou oba subjekty operovat nezávisle na sobě. Transakci už schválily obě správní rady dotčených společností. S dokončením celé transakce se počítá na fiskální rok 2023, který končí 30. červnem 2023.

Není zatím zcela jasné, zda ve firmě po převzetí Microsoftem setrvá dosavadní CEO Activision Blizzard, Bobby Kotick. Podle novějších zpráv Bloombergu se očekává, že ji opustí, dle oficiálního vyjádření Microsoftu na své pozici zatím zůstává.

Akvizice má dle Microsoftu pomoci v dalším rozšiřování cloudového hraní i nabídky Game Passu. Samozřejmě je zatím brzy spekulovat o tom, z jakých značek porfolia studií se stanou exkluzivity na platformách Microsoftu. Dá se ale předpokládat, že firma bude následovat své dosavadní kroky a uvádět nové tituly v Game Passu od prvního dne prodejů.

Firma věří, že akvizice posílí její pozici na poli konzolových, mobilních i PC her a poskytne základy pro budování vlastního metaverza. Po dokončení transakce pod sebou bude Microsoft sdružovat přes třicítku vlastních herních studií a stane se třetí největší herní firmou na světě po Tencentu a Sony.

Nejnovější články