Sony kupuje tvůrce Halo a Destiny, studio Bungie
zdroj: Bungie

Sony kupuje tvůrce Halo a Destiny, studio Bungie

31. 1. 2022 19:38 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Jen dva týdny po oznámení obrovité akvizice studia Activision Blizzard společností Microsoft tu máme tah druhého velkého hráče na poli konzolí. Ne že by šlo vyloženě o souboj, ale načasování je minimálně úsměvné. Sony právě vyrukovalo s bombou: Kupuje studio Bungie za 3,6 miliardy dolarů, tedy 78 miliard korun (pro srovnání, cena Activision Blizzard byla stanovena na 1,5 bilionu korun).

V tomto případě ale Sony volí trochu jinou strategii než v případě svých předešlých akvizicí. Nemáme totiž očekávat žádnou exkluzivnost. Bungie se stane nezávislou dceřinou společností pod Sony Interactive Entertainment, kterou povede současný CEO Pete Parsons a zbytek manažerského týmu.

Sony specifikovalo, že Bungie zůstane multiplatformním studiem, které bude mít nadále možnost samo vydávat své hry a nabízet je hráčům, kde se mu to jenom zlíbí. Sony si od akvizice slibuje nové technologie patřící Bungie a rozšíření základny hráčů PlayStationu s přílivem fanoušků Bungie. To se momentálně stará o Destiny 2 a zároveň pracuje na nové značce.

Studio Bungie vzniklo již v roce 1991, aby se u příležitosti svého 10. výročí v roce 2001 stalo na sedm let součástí rodiny Microsoft. Právě pro tuto společnost v Bungie vyvinuli legendární Halo (od jedničky po Reach), na kterém pracovali i po opětovném osamostatnění v roce 2007.

V roce 2010 se Bungie na dalších deset let upsalo společnosti Activision Blizzard (kterou nyní kupuje Microsoft, je to hezky propletené), pro niž vytvořilo úspěšnou značku Destiny. Spolupráce ale skončila po osmi letech, kdy se Bungie opět osamostatnilo a podrželo si práva na Destiny. Nová nezávislost studiu vydržela opět jen pouhé tři roky. Bude akvizice společností Sony tou úplně poslední?

Nejnovější články