Fortnite „málo vydělává“. Epic propouští přes 800 zaměstnanců
zdroj: Epic Games

Fortnite „málo vydělává“. Epic propouští přes 800 zaměstnanců

29. 9. 2023 9:22 | Byznys | autor: Jakub Malchárek |

Zdá se, že ani Fortnite nedokáže vydělat dost peněz, aby herní gigant Epic prošel letošním rokem bez masivního propouštění. Vedení firmy se rozloučí se zhruba 830 zaměstnanci, tedy asi 16 % lidí, kteří v Epicu pracují. Zároveň prodává streamovací službu Bandcamp a marketingnovou společnost SuperAwesome.

„Už nějakou dobu utrácíme mnohem více peněz, než vyděláme. Investujeme do vývoje Epicu a růstu Fortnite. Dlouho jsem byl optimistický, že tímto obdobím projdeme bez propouštění, ale teď s odstupem času vím, že to není možné,“ uvádí v dopise zaměstnancům šéf Epicu Tim Sweeney. Jedním dechem dodává, že Fortnite sice začíná opět růst, ale primárně díky nezávislým tvůrcům obsahu, se kterými se technologický moloch musí dělit o výnosy.

„Máme menší marži, než když Fortnite Battle Royale začínal a rozjelo naší expanzi. Úspěch tvůrčího ekosystému je skvělý milník, ale vyžaduje od nás obrovské strukturální změny. Jsme zkrátka daleko od finanční udržitelnosti a jediný způsob, jak stabilizovat naší ekonomiku, je propouštění - v tento moment a v takové míře,“ vysvětluje Sweeney. Dvě třetiny zrušených míst jsou mimo vývojářské týmy, takže většina digitálních produktů, které Epic chystá, by měly vyjít podle původního plánu, případně s menším zpožděním.

Snížit náklady a zároveň si i něco vydělat chce Epic dosáhnout odprodejem několika dceřiných společností. Obchod a propagační platformu pro nezávislé hudebníky Bandcamp prodává firmě Songtradr. Dále firma dává vale marketingové společnosti SuperAwesome, která bude podnikat samostatně.

Co naplat, když vám úspěch nezaručí ani taková značka jako Fortnite. Epic tak rozšiřuje hutný seznam technologických firem, které letos ukázaly zaměstnancům dveře. Pozic se zbavoval BeamdogCrystal DynamicsAscendantBlackbird InteractiveStriking DistanceCD ProjektMicrosoftMetaUnityBrace Yourself GamesRelic EntertainmentFiraxisEmbracer Group a Niantic.

Nejnovější články