Microsoft bude masivně propouštět
zdroj: Foto: Se svolením 343 Industries / Halo Infinite

Microsoft bude masivně propouštět

19. 1. 2023 12:00 | Byznys | autor: Jan Slavík |

Pavel si ve svém nedávném článku povzdechl, že by se také jednou rád dočetl o Microsoftu kvůli hrám a ne problémům nebo právním tahanicím. Zdá se, že se mu to jen tak nesplní, protože místo nových trailerů a termínů vydání přichází další jobovka: Firma se chystá zeštíhlit stavy. A nebude se jednat o žádný drobný zásah, o práci během letoška přijde deset tisíc lidí, někteří z nich okamžitě.

Microsoft momentálně na celém světě zaměstnává necelý čtvrmilion lidí, propouštění se tudíž dotkne zhruba pěti procent z nich. Ušetřena nebude ani herní divize – podle serverů Kotaku a Bloomberg přijdou o práci i vývojáři z Bethesdy, ze studia The Coalition (tvůrci Gears of War) a 343 Industries (tvůrci Halo).

Přesný rozsah propouštění v herním segmentu není znám, ale novinář Jason Schreier na Twitteru hlásí, že podle zaměstnanců 343 Industries studio dostalo „tvrdý zásah“, zejména pak oddělení starající se o Halo Infinite.

Výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella napsal k věci prohlášení na blogu. Je plné tance okolo horké kaše, ale v zásadě říká, že je krok nutný kvůli změnám vývoje trhu, že je nutné se přizpůsobit a že firma bude silnější a efektivnější, protože bude dál najímat lidi do strategicky důležitých divizí. Což jednomu jistě vlije do žil radost a inspiraci, když zrovna přišel o práci.

Microsoft na restrukturalizaci vydá 1,2 miliardy dolarů. Výdaj pokryje odstupné zaměstnancům, změny hardwarového portfolia a úpravy nájemních smluv pro kanceláře. Některé už prostě nebudou potřeba a bude se zahušťovat.

Na druhou stranu by ale nebylo fér ukazovat prstem jenom na Microsoft, protože se jedná o jev, který je k vidění v mnoha dalších firmách. Během pandemie raketově vzrostla poptávka po technologiích a různých řešeních práce z domova a podobně, firmy překotně najímaly, jenže nyní, v době ekonomického úpadku, se tenhle stav už nedá udržet. Propouštěl Twitter, Meta, Salesforce i Amazon.

Nejnovější články