Myst (1993)
Věková dostupnost

Myst (1993)

Články

Retro GamesPlay: hrajeme legendární logickou adventuru Myst

Myst byla v době vydání v roce 1993 přelomová hra hned z několika důvodů. Hráči nevěřícně zírali na detailní renderovanou 3D grafiku, nechali se polapit netradičně propracovaným a vážně pojatým příběhem s několika konci, a také si kvůli ní mnozí pořizovali CD-ROM mechaniku. Nejenom z těchto důvodů se z Myst stal komerční hit a dlouhá léta šlo o nejprodávanější PC hru vůbec. Vydrželo jí to vlastně až do roku 2002, kdy vyšla The Sims, ale o té až někdy jindy. Dnes se s námi můžete ponořit do příběhu Strangera, který objeví knihu o ostrově zvaném Myst, a přes její poslední stránku se na něj nečekaně teleportuje. Co ho tam čeká a nemine?

Hry v muzeích. Je to umění nebo ne?

Co je umění? Kdo a na základě čeho o tom rozhoduje? To jsou věčné otázky, vyvolávající množství diskuzí, vzájemných shod i rozporů, které nepanují jen v běžné společnosti, ale i v odborné vědě. V ní se touto problematikou zabývá estetika, přinášející několik možných řešení. Ani jedno však zatím nenabídlo jednoznačnou odpověď. Muzea a galerie, v nichž by člověka napadlo hledat umění na první místě, dost často fungují na základě vlastních pravidel, infrastruktury a intuice, která se moc neohlíží na odbornou teorii. Nebude tedy zas tak velkým překvapením, že stejně jako se kdysi váhalo nad tím, jestli může být modernistická malba, fotografie, film či komiks uměním, visí v poslední dobou podobný otazník i nad hrami.

Nezávislý rozcestník: System Shock 2D a nová kamarádka Portalu

Pavel Dobrovský se vypravil do Paříže, aby si zastřílel, zahackoval, odposlouchal cizí rozhovory a následně splašeně pobíhal po ulicích a kradl auta. Nezávislý rozcestník ukazuje projekty, které se jeho naturelu minimálně vyrovnají; tedy až na ty krádeže aut, na ty se tentokrát nedostalo.

GOG spouští slevovou akci Battle of the Games

Nene, navzdory názvu nemáme s touhle bitvou nic společného.

Bleskovky

  • 27. 3. 2019 - Tvůrci Myst, Cyan Worlds, vybírají na Kickstarteru peníze na logickou steampunkovou hru ve virtuální realitě Firnament.