Civilization V

Civilization V

Články

Civilization VI díky modu od samotných vývojářů vypadá víc jako pětka

Civilization VI byla hra dopředu odsouzená k vyvolání kontroverze. Příliš mnoho změn, fanoušci starších dílů povstanou s vidlemi a pochodněmi. Příliš málo změn, kritici vás rozstřílejí sedmičkami. Nakonec těch změn bylo docela dost a podle mě většinou k lepšímu, byť spousta fandů zůstala radši u Civilization V – možná i kvůli novému, hravému grafickému stylu šestky. A právě tyhle konzervativce by mohl přilákat mod, který nejnovější díl vizuálně posouvá zpátky v čase.

Rekapitulace: Věky strávené se sérií Civilizace

Začátkem měsíce vyšel datadisk Rise and Fall pro šestou Civilizaci a jeho recenzi jste si mohli přečíst v tomto článku. Jde ovšem jen o jednu k cihel, z nichž se skládá obrovitá stavba, jíž je série Civilization. Ta je tu s námi už sedmadvacet let a za tu dobu se samozřejmě pořádně proměnila. Jak, to se už můžete podívat ve videu, které pro vás sestříhal a namluvil Honza Vondrášek.  

Vědci rozšířili Civilization V o mocnou umělou inteligenci

O umělé inteligenci slýcháme z úst zástupců Googlu, Amazonu, Facebooku i Microsoftu už nějakou dobu, a to se v příštích letech měnit nebude. Naopak se bude o AI mluvit stále častěji, včetně jejích potenciálně negativních stránek. Na ty se teď pokouší zábavnou formou modu do Civilization V upozornit výzkumníci z Cambridgeské univerzity, konkrétně z jejího Centra pro studium existenčních rizik.

Civilization V byla experiment, který jen zázrakem neskončil fiaskem

21. září uplynulo již sedm let od vydání původní Civilization V. Některými hráči zpočátku rozporuplně přijatý díl dnes i díky svým rozšířením patří mezi moderní klasiku, za což vděčíme jedinému vývojáři, který ovšem vůči své nejslavnější hře zůstává stále velmi kritický. A tím vývojářem je dvaatřicetiletý Jon Shafer.

DLC

Civilization V: Brave New World
6/10
Civilization V: Brave New World
Strategie, Simulace
PC
9. červenec 2013
Civilization V: Gods & Kings
7/10
Civilization V: Gods & Kings
Strategie
PC, MAC
22. červen 2012
Hodnocení
GAMES.cz
9/10
Datum recenze:
13. října 2010
Recenze