Best of 2013: Nejlepší DLC a datadisk
zdroj: tisková zpráva

Best of 2013: Nejlepší DLC a datadisk

12. 1. 2014 20:00 | Z redakce | autor: Aleš Smutný |

DLC je slovo, bez nějž by si už dnes herní byznys neuměl představit svou existenci. A je jedno, zda se pod touto zkratkou nachází balíček alternativních kostýmů pro vašeho hrdinu, soubor nových map pro multiplayer nebo rozsáhlé rozšíření, které kompletně mění či obohacuje původní hru. Třetímu druhu DLC jsme kdysi říkali datadisk a i loni takových kousků několik vyšlo, ať už jste k jejich hraní původní hru potřebovali, nebo vůbec ne. Pětice těch nejlepších včetně jednoho, který považujeme za nejpovedenější, na vás čeká v článku.

Dragon's Dogma: Dark Arisen

Původní Dragon's Dogma patří mezi nejlepší RPG, jaká se v minulé generaci objevila napříč platformami. Jde tedy o laťku velmi vysoko nasazenou a nelze se divit, že rozšíření Dark Arisen tuto metu těsně podskočilo. Neznamená to ale, že jde o nějaké špatné nebo průměrné rozšíření původní hry. Dark Arisen přinesl lokaci Bitterblack Island a v ní mnoho hodin pobíjení potvor a veselého pobíhání s věrnou družinkou včetně střetů se Smrťákem. I když stísněný ostrov Bitterblack zůstal za možnostmi prostorného světa Dragon's Dogma, je tu vidět spousta poctivé práce a nabízí vám tedy možnost další hodiny a hodiny do čeho třískat nebo před čím utíkat.

Crusader Kings II: The Old Gods

Zpátky na stromy! Tedy vlastně k pohanství. Vynikající historická strategie Crusader Kings II dostává rozšíření jak na běžícím pásu, ale Old Gods mezi ostatními kousky opravdu vyčnívá. Paradox vzal většinu herních prvků a přesunem zpět do dob pohanských, kdy si křesťanství v Evropě razilo cestu starými vírami a Vikingové plenili pobřeží Anglie a Evropy, je rázně modifikoval. I ti, kdo měli Crusader Kings II obehrané ze všech možných stran a pozic mohli vesele zavýsknout, protože svěží náboj Old Gods nabídl spoustu nových možností, jak se historicky realizovat.

Mass Effect 3: Citadel

Jak rozšířit RPG, které zaujalo především příběhem a citovou investicí hráčů do celé řady postav? Správně, příběhové, kde zúročíte onu citovou investici a potkáte se starými známými ještě předtím, než přijde skoro apokalyptický konec. Mass Effect 3: Citadel je ukázkou toho, že není třeba vymýšlet za každou cenu nové herní prvky, stačí krásně protočit to, co dělalo vaši hru výjimečnou. Citadel představuje jedno úžasně nostalgické a příjemné zastavení před finišem (no, vlastně po finiši) dlouhatánské cesty v rámci trilogie Mass Effect. A všichni: „Normandy“.

The Walking Dead: 400 Days

Série Walking Dead se díky nadupanému příběhu, který po vás chtěl často tvrdé volby, probojovala na špičku oblíbenosti napříč žánry. Její samostatné rozšíření s názvem 400 Days se pokusilo před startem druhé série využít tento koncept a přes nepříliš velkou délku (i když hodina a půl není na DLC vůbec špatná) opět zabodovalo. Ostatně, v recenzi to zkonstatoval i Miloš: „400 Days je interaktivní seriál, který potvrzuje, že v rybníčku videoherních vypravěčů patří Telltale mezi špičku. Stačí jim k tomu pět postav, pět příběhů a všehovšudy hodina a půl čistého času“.

XCOM: Enemy Within

Původní hra, restart série jménem XCOM: Enemy Unknown, u nás loni zabodoval jako nejlepší strategie. Letos se dočkala značného vylepšení v podobě datadisku XCOM: Enemy Within. V jeho rámci se představila řada novinek modifikujících původní hratelnost. Nepřátelé se stali o něco chytřejšími a hlavně aktivnějšími. Přidali se k nim lidští odpadlíci z organizace EXALT a vytvořili tak další frontu, o níž je třeba se na rozvrácené Zemi starat. Navíc střety s vojáky EXALT jsou zásadně jiné než s mimozemšťany. Aby toho na vás nebylo moc, dostali jste do vínku další modifikace pro své vojáky. Je libo mít geneticky vylepšeného atleta nebo rovnou kyborga s arzenálem na boření baráků? Kvůli XCOM: Enemy Within prostě stojí za to hru rozehrát znovu.

 

A nejlepším DLC či datadiskem roku 2013 podle redakce Games.cz se stává:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Crusader Kings II: The Old Gods

Vytvořte nezničitelnou Velkomoravskou říši a táhněte na Řím. Vydrancujte sychravé britské ostrovy a Alfréda velikého obětujte, aby se na vás Ódin nezlobil. Šiřte evangelium v pohanském Pobaltí a nenechte se odradit nespokojenými vládci. Staňte se postrachem měst při řekách, kam se vaše drakkary snadno prosmýknou. A hlavně nezapomeňte na správu rodiny, protože takový šíp v koleni může zničit velké dynastické plány stejně dobře jako neukojené libido a levobočci kam se podíváš. DLC Crusader Kings II: The Old Gods přineslo tunu zábavy, která v mnohém výrazně odplula od pravidel základní hry a suverénně vytvořila alternativní setting, u nějž budou mnozí začínat své hry raději, než v původním modulu.

V rámci naší série Best of 2013 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2013, doposud vyšly následující kousky: Best of 2013: Události roku (část první)Best of 2013: Události roku (část druhá)Best of 2013: Nejlepší strategieBest of 2013: Nejlepší adventura

Nejnovější články