Penumbra: Requiem

Penumbra: Requiem

Články

Best of 2015: Nejlepší modifikace

Vstřícný přístup řady herních firem k tvorbě modifikací dokládá, jak moc je tato činnost významná pro hry, jejich vývojáře, ale i pro šikovné fanoušky, kteří překypují tvůrčím pnutím. Modifikace prodlužují hrám život, zajišťují početnou komunitu, zvedají prodeje her, někdy hru vyloženě prodávají, mění hry v něco, co autoři původně nezamýšleli a nezřídka se po amatérské tvůrce stávají odrazovým můstkem k profesionální tvorbě her. Modifikace jsou zkrátka jednou z nejdůležitějších složek herní tvorby, ačkoli si to možná ne zcela připouštíme či uvědomujeme. Minimálně ale stojí za to z té tuny opravdu kvalitních, nápaditých, nečekaných či technicky vybroušených modifikací vybrat ty nejlepší a upozornit na ně. Tady jsou!

Modifikace Twilight of The Archaic definitivně uzavírá děj hororové série Penumbra

I kdyby se na pár měsíců nebo dokonce let zasekla produkce nových titulů, hlavně pro PC, vůbec by mi to nevadilo a nedostatkem zajímavých titulů na hraní bych netrpěl. Prostě bych zabrouzdal na ModDB nebo Steam Workshop a postupně hrál jeden povedený mod nebo totální konverzi za druhou. A na pár let bych měl co dělat. Mezi horkými kandidáty modifikacích, po kterých bych sáhl mezi prvními, je neoficiální pokračování série Penumbra s podtitulem Necrologue, potažmo přídavek k tomuto pokračování, který s názvem Twilight of The Archaic před pár dny vyšel. Důvodů, proč tahle rozšíření pro sérii Penumbra od tvůrců SOMA vyzkoušet, je hned několik. Tím nejdůležitějším je ale kvalita zážitku, jaký oba mody či spíše totální konverze nabízí. 

Best of 2014: Nejlepší modifikace

Jestliže je rok od roku obtížnější stíhat hrát všechny opravdu kvalitní hry, které vychází, nevynechat žádnou z výborných modifikací nebo totálních konverzí je skoro nemožné, což člověku trhá srdce. Právě fanouškovské modifikace totiž nabízí obsah, který je malým i velkým vývojářům cizí, protože buď nemá mainstreamový potenciál, je příliš specializovaný na určité téma či období, realizuje prvek, na který tvůrci hry nemají kapacity, nebo si troufne na zpracování licence, kterou by její majitel ke komerčnímu použití nikdy neuvolnil. V zásadě všemi výše uvedenými vlastnostmi se může pochlubit i pětice modifikací, kterých si za rok 2014 ceníme nejvíce.

Amnesia vyděsila přes milion lidí, tvůrci chystají něco nového

Jestliže se na začátku roku 2011 tvůrci z Frictional Games v tradičním rekapitulačním blogísku plácali po zádech, že prodali už 200 tisíc kopií hororové Amnesie a před rokem (září 2011) byli spokojeni za necelých 400 tisíc prodaných kopií hry, o další rok později (takže teď!) už se jejich vlastní odhad o počtu prodaných kusů pohybuje někde na škále mezi 920 tisíci a 1,4 milionem.

Nezávislý rozcestník – trpaslíci tankují temnou hmotu

Tenhle týden dostala prostor jedna nedoceněná legenda z Trpasličí pevnosti. Odtud se pak můžete vypravit do sousedního Polska, kde se bohužel přerušil projekt odkazující k jiným legendám jako Deus Ex, Thief, Operace Flashpoint, ale který dal zase vzniknout akčnější variaci na Terrarii, mám-li to hodně zjednodušit. Pak už jen výlet na Neptun, zpátky do Ameriky a přes ledový oceán do Finska za hororovým skladatelem Amnesie. Říkal jsem si, že minule to byla kalorická informační nálož, že bych pro tento týden mohl trošku zvolnit. Nějak to nevyšlo – zvolnil jsem, ale informačních kalorií neubylo. Co už: naházet je do sebe a cestou trávit; dnes se projdeme opravdu daleko.