Take 2 potvrzuje propouštění v 2K Czech
zdroj: tisková zpráva

Take 2 potvrzuje propouštění v 2K Czech

1. 9. 2011 17:02 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Update - 17:02 - A je po spekulacích, alespoň částečně. Take 2 potvrdila v písemném vyjádření pro Develop, že „přeskupila své zdroje kvůli zefektivnění vývojového procesu, snížení nákladů a maximalizaci výkonu studia.“ Takhle se v byznys hantýrce říká propouštění, ale co je důvodem všeho toho zefektivňování a maximalizování výkonu, to vyjádření neuvádí – logicky. Potvrzuje však alespoň míru propouštění, kterou neoficiální zdroje tentokrát do světa reportovaly zcela správně. „Má to za následek zrušení zhruba 40 pracovních pozic, což se dotkne především 2K Czech studia v Brně. I když to bylo obtížné rozhodnutí, věříme, že z dlouhodobého hlediska studiu prospěje,“ dodává vyjádření Take 2.

Zdroje Develop jinak hovoří přesně to samé, co zdroje lokální, když uvádí, že z brněnského studia dostalo padáka skoro 40 zaměstnanců a z pražského méně než deset. Před propouštěním obě studia dohromady zaměstnávala skoro 200 lidí, zaměstnanecký stav se tak snížil o jednu čtvrtinu. „Náš cíl, vytvářet špičkové hry, se nemění,“ kontruje však Take 2 ve svém vyjádření.

O tom, jak se to má s pracovní náplní brněnského a pražského studia pochopitelně Take 2 nehovoří a hovořit nebude, stejně jako se oficiálně nedozvíme, jak to je s vývojem dalších Mafia titulů. Podle Develop však v ČR vyvíjený Top Spin 4 překonal očekávání a prodával se nadmíru dobře. Ostatně, hra od nás dostala devítku, tak čemu se vlastně divíme. Stane se tedy s 2K Czech studio na tvorbu tenisových her? Počkat, kdo ukradl tu křišťálovou kouli?! Tak nic, asi se nad tím budete muset zamyslet sami...

Původní zpráva - 11:32 - Hned z několika na sobě nezávislých zdrojů se v posledních dnech sbíhají informace o poněkud větším propouštění ve studiích 2K Czech. Větší nejenom počtem, ale zdá se, že i významem do budoucna. Jestliže původní zdroj hovořil o více než dvacítce propuštěných pouze z Brna, nyní už je to 8 lidí z pražské pobočky 2K Czech a 37 z brněnské, což je 45 lidí (fanstránka mafia.czech-games.net uvádí 46 lidí), většinou údajně Češi.

Každopádně se prý nejednalo o lidi najaté na specifickou dobu nebo činnost (kupříkladu testování, předprodukce atd.), ale o stálé zaměstnance, což by mohlo znamenat, že se nejednalo o tradiční formu propouštění, která je běžná po ukončení určitého vývojového cyklu, ale o propouštění většího významu. Hovoří se i o stěhování prezidenta 2K Czech Stéphana Dupase z Brna do Prahy a o tom, že 2K Czech nebude vyvíjet třetí Mafii, ale pracovat na předprodukci čtvrtého dílu.

Blíží se snad celková reorganizace poboček 2K Czech a možné sloučení v jedno studio, pravděpodobně pražské? Indicie tomu (pokud jsou pravdivé) nasvědčují. Až na to, že několik vývojářů skutečně přišlo o práci (na základě informací v LinkedIn profilu), nelze většinu uvedených informací opřít o oficiální zdroj či prohlášení, pro tuto chvíli se jedná o spekulace a zvěsti a měli byste tak s nimi zacházet.

Nejnovější články