Best of 2012: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2012: Nejlepší závodní hra

2. 1. 2013 19:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Oproti loňské nadílce závodních sequelů ze všech myslitelných subžánrů, byl letošní rok spíš sázkou na jistotu, minimálně co se týče větších matadorů. To je tak, jeden rok vydáte pecku a další jedete jen na spotřebu, protože nechcete přepínat síly a v zákulisí kutíte další trumfové eso. Možná i proto se v naší pětce míchají skoro až indie věci s přírůstky slavných sérií, které jedou tzv. na půl plynu. Minimálně v jednom případě, ale ten půl plyn pořád ještě trhá rekordy.

Náznak stagnace ale zrovna v závodních hrách nelze brát nijak tragicky. Jednak je tu pořád celá kopa her, které se vyvíjejí kontinuálně (v případě Project Cars to snad už tento rok dospěje do zdárného retailového finiše), druhak se vždycky najde nějaké to překvapení, které náhle oslní - jako žigulík, co vyrazí bokem ze slepé zatáčky. Následující pětici nej závodních her roku 2012 vám včetně vítěze představí patron této kategorie Václav Rybář.

Gas Guzzlers: Combat Carnage

Žánr po zuby ozbrojených pneumatik je naštěstí nesmrtelný. Chvíli to vypadá, že se na něj producenti vykašlou při honbě za pseudorealističností, ale pak se zas odněkud vykutálí učebnicový příklad, který nechá rozpomenout na klasiky (ať už je to Carmageddon nebo v tomhle případě spíš Flat-Out). Gas Guzzlers není tříáčkový titul, ale skromný rozpočet nahrazuje velkým nasazením, takže když hře dáte na PCčku šanci a překonáte prvotní netrpělivost, odmění se vám slušným jízdním modelem i celkem trefnou nadsázkou. Hra se nebere nikterak vážně a snad si je i vědoma svých nedostatků. Na druhou stranu stojí polovic peněz a vřele otevírá náruč smrdící vyjetým olejem. Pokud ale čekáte vypiplanost a radši sestřelujete kamarády než bezejmenné počítačové drony, spíše se poohlédněte po remaku Death Rally.

Trials Evolution

Kdybychom pořádali soutěž o nejnávykovější, nejkreativnější a nejtrvanlivější závodní hru, asi by Trials Evolution bez problémů nechala ostatní v poli poražených. Moje herní doba v ní by se dala počítat možná už na stovky hodin (což je částečně dáno záseky v Extreme levelech, kde prostě vytuhnete na překážce, dokud vás nezastaví omezený počet pokusů nebo časový limit). Vychytanost uživateli generovaných levelů by vydala na samostatný článek. Způsob, jakým lidová tvořivost obchází už tak laxní herní mechanismy, je neuvěřitelná. Vznikají nejen úchvatné architektury, ale i desítky nových herních modelů s unikátním ovládáním i vizuálem.

Trials Evolution je určitě nejlepší herní investicí, jakou jsem loni udělal. Stejně jako závodní je ovšem i logická, přičemž pokud pomineme multiplayer a motokros, tak závodíte většinou sami se sebou. Pokud ovšem tahle hra běží v redakci plné lidí, jejichž ega se ráda přeměřují, roste její životnost do nekonečných délek. Obávám se, že z disku jí vystrnadí až nějaká její mladší a hezčí verze, kterou ostatně Trials Evolution sama je. Její předchůdkyně Trials HD byla totiž totéž v bleděmodrém. A to je asi tak jediná slabina, kterou umím najít.

Forza Horizon

Prý že tuhle hru oslavují jen hipsteři ujetí do rychlých koleček. Po zhlédnutí intra je snadné Horizon odstřelit i s jeho festivalem, G-Shocky na zápěstí a jen polovičatou svobodou pohybu. Jenže autoři ve skutečnosti dostojí svým slibům - totiž obalit úspěšný jízdní model Forzy v pozlátku, které přiláká širší řidičskou obec. Desítky perfektně zpracovaných aut, naprosto srozumitelný herní systém, do posledního dechberoucího detailu zdigitalizované Colorado a možnost se jen tak poflakovat v pomalém pruhu nebo závodit na život a na smrt s každým, kdo si dovolí vám ukázat zadní svítilny.

Horizon je zábava - občas trochu nedospělá a povrchní, ale nikdy ne tupá nebo odfláknutá. Tam kde Test Drive Unlimited dvakrát selhal (pokaždé z jiných důvodů), tam Horizon otevřel nové možnosti a snad definitivně nastartoval nový subžánr, jehož potenciál teprve čeká na objevení. Těm, kdo rádi na slavných okruzích očesávají ze svých časů další a další desetinky, může tenhle levoboček připadat jen jako výkřik do tmy. Ale co když je to úplně jinak?

Need for Speed: Most Wanted

Byla letošní nadílka tak slabá, nebo je každý z dílů Need for Speed tak dobrý, že se do finální pětky probojuje bez problémů? Na tuhle otázku si musíte odpovědět sami. Most Wanted bylo další z očekávaných symbióz mezi EA a Criterionem. Na rozdíl od Hot Pursuit se ale výsledek mnohem víc podobá původním Burnoutům. Bohužel je však staví do nepřirozeného světla, protože Burnout plus licencované vozy plus policajti, to přece musí být vítězná kombinace, no ne? Neprůstřelný jízdní model se však tisícem drobných změn "podařilo" pokazit za hranice zábavné arkády a odtud frustrace nabírala na obrátkách, ať už šlo o podivný systém získávání aut nebo podvádějící A. I. policejních protivníků.

Most Wanted je přesto nejkontroverznějším účastníkem letošní pětky. Spoustě lidí se líbil moc. Spousta lidí ho nesnášela po několika projetých zatáčkách. Proti gustu žádný dišputát, ale ze všeho nejvíc nám tahle hra dokázala, že EA při budování slavné značky nemá vůbec žádnou strategii. Pendluje mezi skorosimulacemi (Shift), remaky (Most Wanted, Hot Pursuit), skriptovanými interaktivními filmy (Run) apod. Bude to mít vůbec někdy konec, abychom se mohli dočkat nového začátku? Obávám se, že na tohle nedovedou odpovědět ani nejchytřejší hlavy v Electronic Arts.

F1 2012

"Zahraj to znovu, Same," žadoní postavy v kultovním filmu Casablanca. O tom, že máme rádi totéž v nové grafice a s aktuálním setem statistik by mohli herní lídři vyprávět dlouhé hodiny. V zúčtování na konci roku to ale právě tyhle nekonečné série mají hodně těžké. Ef jednička je po všech stránkách dospělá hra. A Codies se jí potřetí během tří let snaží přetřít novým Primalexem. Vylepšené počasí, nový engine pneumatik a kompletně předělaný zvuk. Musíte být ovšem bystrozrací, abyste stejnou trať z loňska a letoška od sebe rozeznali za každých okolností. Mílové skoky prostě během dvanácti měsíců udělat nejde, a tak se Codemasters, bohužel, začali hrabat ve hře samotné.

Jízdní model je ještě nekompromisnější a přibylo pár vyloženě zábavných módů (Proving Grounds). Zároveň však zmizela možnost hrát za licencované hvězdy a nikam nepokročila ani možnost prožít si kolotoč nejprestižnější závodní série světa mimo boje sváděné na rozpáleném asfaltu. Je to škoda, protože ačkoliv je F1 2012 ještě věrnější simulací než kdy dřív, z herního pohledu připomíná studený psí čumák. A to v kombinaci s vyšší obtížností může řadu fanoušků odradit.

 

A nejlepší závodní hrou roku 2012 se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V tomhle pomalém roce oceňujeme statečnost, se kterou se nový tým vrhnul pod křídlem slavné série do konceptu, který připomínal spíš kočkopsa. Slíbili nám Forzu za hranicemi závodních okruhů, ale úplně volné ježdění bez děje a hranic z toho nakonec nebylo. Přesto je Festival v Horizonu zpracován decentně (tedy pokud nemáte zapnutou hodně nemotornou českou lokalizaci) a samotná jízda jakýmkoliv autem skrz virtuální Colorado je zážitkem, na který se nezapomíná. Zážitkem intenzivnějším, než jaké nabídnou všechny ostatní závodní hry letoška.

Horizon své hráče učí, že ježdění může být bezstarostné, cesta může být cíl a objevování je občas zajímavější než touha po tom, abyste přetnuli cílovou pásku jako první. V závodním středověku se za podobné názory upalovalo, ale možná už jsme dospěli do doby, kdy tyhle alternativní přístupy k řidičské nirváně najdou svoje místo na slunci. Zvlášť když jim udělá místo někdo respektovaný. "Špinit" dobré jméno Forzy tímhle heretismem, jenž opakovaně porušuje závodnické desatero, chtělo asi pořádné koule. Jsme rádi, že je někdo měl, a umíme to patřičně ocenit.

V rámci naší série Best of 2012 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2012, doposud vyšly následující: Best of 2012: Události rokuBest of 2012: Nejlepší strategieBest of 2012: Nejlepší indie hry; Best of 2012: Nejlepší RPG; Best of 2012: Nejlepší závodní hra; Best of 2012: Nejlepší plošinovkaBest of 2012: Nejlepší akční hraBest of 2012: Nejlepší DLC a datadiskBest of 2012: Nejlepší hry, které nikdo nehrál

Nejnovější články