PlayStation 4 překonává svého předchůdce, Switch je skoro na 20 milionech
zdroj: tisková zpráva

PlayStation 4 překonává svého předchůdce, Switch je skoro na 20 milionech

1. 8. 2018 12:39 | Téma | autor: Adam Homola |

Pomalu, ale jistě se blížíme ke konci aktivního života současné konzolové generace, což dosvědčují i čerstvě zveřejněná čísla. Nekorunovaným králem stávající generace je Sony a její PlayStation 4, který se už dostal na 83 milionů prodaných kusů. Tím se mu podařilo víceméně dorovnat, možná i překonat prodeje PlayStation 3. Tedy tam, kam se PS3 horko těžko drápal sedm let, se PS4 dostal za pět let.

Je potřeba zdůraznit, že číslo 83 milionů kusů není počet konzolí prodaných koncovým zákazníkům, ale obchodům. Reálné číslo prodejů však o moc nižší pravděpodobně nebude – Sony zveřejnila počet PS4 prodaných zákazníkům naposledy ke konci minulého roku, kdy šlo o 70 milionů kusů.

PS4 navíc ani zdaleka nekončí, a byť se už začíná velmi opatrně šuškat o jeho nástupci, současného krále ještě čekají další zajímavé hry. Slibně vypadajícího Spider-Mana pošle Sony na trh už za pár týdnů. Následovat pak budou ještě nadějnější Ghost of Tsushima, The Last of Us: Part II a Death Stranding. A jistě další, zatím neoznámené tituly.

Nintendo

O své finanční výsledky se podělilo i Nintendo, a že se bylo čím chlubit. Switch je trefa do černého a má na kontě už téměř 20 milionů prodaných kusů (přesně 19,67 milionu). Switch je na tom po zhruba roce a půl od uvedení na trh skoro stejně, jako na tom byl svého času po roce a půl PlayStation 4. Tedy velmi dobře.

Pozitivní je především fakt, že se neprodávají jen Switche, ale na dračku jdou i hry. Donkey Kong Country: Tropical Freeze prodal přes 1,4 milionu kusů, Mario Tennis Aces překonal za dva týdny milion kusů a překvapivě dobře se prodávalo i Nintendo Labo: oba jeho Kity prodaly dohromady 1,39 milionu kusů. Není tedy divu, že jsme se nedávno dočkali oznámení třetího Kitu.

Silné prodeje Switche jsou působivé i vzhledem k absenci jakékoliv velké pecky, která by v posledních měsících na konzoli vyšla a mohla se pochlubit statusem „system seller“. Některé své hlavní tahouny si Nintendo vystřílelo loni, a tak zatímco letos rozhodně bylo co hrát, remaster Donkey Konga nebo povedený, ale nikterak zázračný Mario Tennis Aces se nemohou se Zeldou či Super Mario Odyssey vůbec rovnat.

Nintendo má ovšem na letošní rok připravené ještě minimálně dva, možná tři potenciálně obří tituly. Pokémon Let’s Go, Pikachu! sice není ono tradiční pokémoní RPG (to vyjde nejdřív za rok), ale mohlo by se chytit víc než slušně. Podobně na tom bude i říjnový titul Super Mario Party. A těžká váha přijde v prosinci, kdy vyjde Super Smash Bros. Ultimate.

zdroj: Archiv

Microsoft

Microsoft prodeje Xbox One už několik let nezveřejňuje.

Nejnovější články