EA navíc nedávno zrušila Online Passy a tak si celý internet tak nějak přirozeně vydedukoval, že to bylo právě kvůli novým omezením na Xbox One a od Sony se čekalo to samé. Nicméně by to podle EA nemohlo být dál od pravdy. Online Passy, tedy kódy, které jste museli do hry naťukat kvůli multiplayeru a online funkcím, se s vřelým přijetím hráčů nesetkaly. Přiznal to i Peter Moore z EA a právě jejich uživatelský nepřívětivost byla hlavním důvodem, proč je dnes už nemáme.
Moore doslova řekl, že Online Passy byly chyba a že to uživatele spíše obtěžovalo. Zrušili je tak na popud reakcí od hráčů, nikoliv na základě nějakých schůzek se zástupci Microsoftu a Sony. Stejně tak prý v žádném případě nelobovali za to, aby se na konzolích nové generace zpřísnila pravidla pro použité hry a půjčování her. To se navíc stalo nakonec jen u Microsoftu, protože Sony žádné nové restrikce zavádět nebude a mělo by to fungovat stejně jako na PS3.
“Z pozice provozního ředitele Electronic Arts vám můžu říct, že EA u výrobců konzolí nikdy nijak agresivně nelobovala za jakoukoliv funkcionalitu, která by měla zakázat bazarové hry. Já sám jsem se k tomu už v minulosti vyjadřoval a jsem zastánce použitých her, mám ten ekosystém rád. Líbí se mi, že to už po osm let udrželo ceny na dobré úrovni. Líbí se mi fakt, že když si někdo koupí hru fyzicky, je v tom nějaká spravedlnost. Díky tomu se GameStopu daří a oni jsou pro nás skvělým marketingovým a prodejním partnerem,” řekl v rozhovoru pro Polygon Peter Moore.
Pak ještě zdůraznil, že se ze své pozice účastnil všech jednání s výrobci konzolí a prý opravdu nikdy nedošla řeč na to, že by EA po výrobcích chtěla restrikce, nebo dokonce zastavení prodeje použitých her. Uvidíme až se k tomu oficiální cestou vyjádří všichni vydavatelé, ale je dost dobře možné, že se ten systém restrikce bazarovek nebude chtít nikomu používat. Všemi těmi restrikcemi na Xbox One by tak mohly teoreticky “trpět” jen hry, které bude vydávat Microsoft, byť se například té nutnosti jednou za den checknout internet nevyhnete s ničím.
Dění okolo letošní E3 můžete sledovat v našem E3 2013 speciálu, a na videa pak můžete koukat na Games TV.