Best of 2017: nejlepší RPG
zdroj: tisková zpráva

Best of 2017: nejlepší RPG

17. 1. 2018 19:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Pod hlavičku RPG by se dala zařadit celá spousta her, podle toho, za jak široký tenhle ctihodný žánr považujete. My se letos rozhodli výběr omezit specificky na hry, jejichž důležitou devizou je příběh, který pokud možno můžete svými činy nebo slovy sami ovlivnit. I do takové relativně stísněné ohrádky se nám nakonec vešlo pět titulů, které jsou sice navzájem velice odlišné, ale každý z nich má milovníkům kvalitního questování co nabídnout.

Persona 5

Ne každá hra na svých bedrech unese vážná, dospělá a tragická témata jako sexuální obtěžování, zneužívání, psychologické vydírání nebo vraždění (no dobře, uznáváme, že zrovna vraždění ve hrách není až tak výjimečnou záležitostí). Persona 5 to ale zvládá perfektně, a ještě do hutného narativu hravě přidává vztahy s chlapci i děvčaty, moderní kabátek, a samozřejmě také bojování v obřích dungeonech představujících mysl jednotlivých padouchů. Ale varujeme vás – tahle hra umí být vážně krutá, jak příběhově, tak tím, že se po smrti občas vrátíte k záchytnému bodu, který jste minuli před hodinou.

Persona 5 zdroj: tisková zpráva

South Park: The Fractured But Whole

Dospělým tématům se rádi věnují i Trey Parker a Matt Stone, autoři seriálu South Park, kteří se i tentokrát silně podíleli na tvorbě herního spin-offu. Jenže tady na rozdíl od Persony nečekejte metaforické hrady a alegorická podzemí, nýbrž tak naturalistické zobrazení lidské hříšnosti, že by se u něj začervenal i markýz de Sade. Znáte to, anální sondy, příliš přátelští katoličtí kněží, a tak dále. South Park se tentokrát vytasil s vylepšeným bojem, novým tématem (tolkienovskou fantasy vystřídali superhrdinové) a legrační slovní hříčkou v názvu. Celkový dojem sice trochu kazí slabší logické pasáže, ale tuhle drobnost fandové seriálu, popřípadě žánru, určitě rádi překousnou.

South Park: The Fractured But Whole zdroj: tisková zpráva

Divinity: Original Sin II

Tvůrci z Larian Studios toho během vývoje svého megaprojektu naslibovali opravdu hodně, a po všech zklamáních, kterých jsme se u přehypovaných her posledních let dočkali, je fantastický výsledek skoro šokující. V tahovém boji máte na povel všechny možné elementy a můžete je kreativně kombinovat, například zelektrizovat kaluž krve po mrtvém nepříteli nebo požehnat ohni, aby se z inferna stal ozdravný ráj. Příběh vás provede otrockými okovy i ohromnými městy, a ještě nabízí tunu plně nadabovaných dialogů. Svět reaguje snad na všechna vaše rozhodnutí. A ještě tu je výborný kooperativně kompetitivní multiplayer. Original Sin II má zkrátka úplně všechno.

Divinity: Original Sin II zdroj: tisková zpráva

Torment: Tides of Numenera

Důstojný dědic jednoho z nejoblíbenějších RPG všech dob. Numenera zamířila do neprobádaných končin a vyměnila město Sigil za Devátý svět plný neskutečných vynálezů stírajících hranice mezi sci-fi a fantasy, ale v žilách jí stále koluje krev Planescape: Torment. Základem je spousta skvělých dialogů a popisů, až si možná někdy budete připadat jako při čtení knihy, ale to všechno je proloženo netradičním systémem „krizí“, který elegantně řeší jak diplomacii, tak bojování. Fanatické příznivce původní hry možná zklame zvláštní čistota a drogami zavánějící absurdita Numenery, což je důvod, proč ji musíte považovat za samostatný projekt místo čistokrevného druhého dílu.

Torment: Tides of Numenera zdroj: tisková zpráva

Expeditions: Viking

Zatím jsme se pohybovali v říši fantazie (ne, South Park opravdu nelze považovat za rekonstrukci skutečného amerického maloměsta). Naši pětici nejlepších RPG roku teď ovšem doplní i jedna striktně historická záležitost. Expeditions: Viking vás posadí na drakkar, vrazí vám do ruky sekyru a důrazně doporučí, ať si odplujete hledat štěstí do středověké Anglie. Tam na vás čekají hromady úkolů, během jejichž plnění se seznámíte s keltskými náčelníky, anglosaskými králi a samozřejmě i zuřivými Vikingy. Vývojáři byli možná až příliš ambiciózní a občas je to na hře vidět, například kvůli hromadě bugů hned po vydání, z nichž jeden zapříčinil Vaškovo tragické, leč docela vtipné dobrodružství, ale pro milovníky náročných tahových soubojů, dějinných reálií a spousty konverzací to je nebeská mana.

Expeditions: Viking zdroj: tisková zpráva

A nejlepším RPG za rok 2017 se podle redakce Games.cz stává:

best of rpg zdroj: tisková zpráva

Je tady vůbec někdo překvapený? I s přihlédnutím k desítkové recenzi je Divinity: Original Sin II v téhle kategorii naprosto jasnou volbou. Podobně jednoznačné to bylo snad jen v případě Zaklínače 3, protože letos se v Belgii zrodil velikán žánru RPG, na nějž se bude vzpomínat roky rokoucí. K dokonalosti dovedený bojový systém, svět, který ví, co jste udělali, a chová se podle toho, a k tomu všemu ještě vynikající, nekonvenční multiplayer…

Ano, našly by se i nějaké chybičky a drobné nedostatky, ale cíleně je vyhledávat a přeceňovat jejich význam, to je jako upozorňovat na smítko prachu na záhadné tváři Mony Lisy a trvat na tom, že celý obraz je tím pádem vlastně jen nevzhledná patlanice. Original Sin II je zkrátka famózní, skvělé, nezapomenutelné RPG. Pesimistovi v zásobníku zbývá poslední otázka: jak tohle, u všech všudy, Lariani hodlají překonat?

Nejnovější články