Ne, nebudu se rozčilovat. Ani počítat do deseti. Vox populi, vox dei a populi prostě momentálně chce střílečky ze současnosti. A nebo blízké budoucnosti, každopádně z fiktivních konfliktů. Takže asi nemůžu být naštvaný na Karla Magnuse Troedssona za to, že nám nyní potvrdil fakt, že Battlefield 4 bude zase z prostředí moderního válečnictví. Jenže já naštvaný prostě budu.
Prostředí moderních válek je neskutečně vyvařené. Stále ty samé zápletky, modely, výjevy, zvraty. Terorismus, terorismus, terorismus. Invaze. Psychopat, který má po boku menší psychopaty a zase ten světový terorismus. Co hůř, postávání v tom samém modelu konfliktu zrovna nepodporuje inovaci herních prvků. Dostaneme novější kabátek, možná nějaký ten mód a hlavně nový příběh a mapy. Když to opakovaně prochází u Call of Duty, není důvod neopakovat profitující model i zde. Co tedy Troedsson přesně řekl?
„Je zde mnoho věcí, které nás inspirují ve směřování značky. Od reakcí fanoušků, přes průzkum trhu až samozřejmě po to, co chceme vytvořit my sami. To není jen jedna věc. … Ještě chceme zůstat v tomto žánru, kterým je moderní doba. Cítíme, že tady můžeme mít své místo a pokračovat v této sérii. Battlefield 4 tu dokáže pohodlně žít a být úspěšný. To ale neznamená, že se časem, v budoucnosti, nemůže objevit třeba další Bad Company“.
Kdo ví, třeba mne DICE překvapí novým zpracováním, revolučními herními prvky, které mne v tuto chvíli nenapadají, prostě něčím, co už jsme, bez přehánění, šestkrát neviděli, byť třeba v horší grafice. Osobně bych ale prostě raději objevoval i jiná bojiště... Budoucnosti nebo minulosti, vždyť máme dějiny plné zabíjení, válčení a likvidování bližního svého. Hlavně ať nedostaneme dalšího maniaka s teroristickými sklony.