Simulátor vesmírné kolonie Maia se dostal na Greenlight
zdroj: tisková zpráva

Simulátor vesmírné kolonie Maia se dostal na Greenlight

4. 7. 2013 15:14 | Preview | autor: Ladislav Loukota |

V dávném listopadu loňského roku vás Marek v Nezávislém rozcestníku informoval o vizi Angličana Simona Rotha, spolutvůrce nezávislých her jako je VVVVVV a Frozen Synapse, na vysněný titul Maia. Ten měl být jakožto simulace budování vesmírné kolonie jakousi kombinací Dungeon Keepera a Dwarf Fortress. Marek tehdy sýčkoval, že do konce jeho kickstarteří kampaně zbývá jen pár dnů a Rothovi ještě chybí pěkná dávka liber – nakonec však požadovanou sumu překročil skoro o polovinu a včera hru přihlásil na Steam Greenlight.

Hratelností půjde o budovatelskou simulaci zaměřenou hlavně na mikromanagement. Roth však mluví také o silné inspiraci simulátory boha z 90. let, primárně od Petera Molyneuxe. Celkově to znamená jak budování podzemní kolonie (pro vyvarování se nepříznivému povrchu), včetně udržování zdejší atmosféry a teploty, tak správu kolonistů a jejich fyzických i mentálních potřeb. Nechybí ani výzkum nových prvků skrze prozkoumávání povrchu planety obydlené místní rizikovou faunou.

Prostředí bude rovněž procedurálně generováné včetně simulování chování vody, lávy i dopadů asteroidů. A pro hráče, které nebaví 3D izometrický pohled, nemá chybět ani možnost přepnout se do očí jednoho z kolonistů a zvýšit tak celkovou imerzi titulu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dějově se Maia odehrává na „skoro neškodné“ planetě Maia v systému Tau Ceti krátce po začátku mezihvězdné kolonizace. Svou roli tak sehraje i bombardování povrchu planety životu nebezpečným ultrafialovým zářením a dalšími nešvary. Roth však nehodlá zůstat jen u depresivního vykreslení kolonizace – styl hry má ozvláštnit i černý "britský" humor včetně obskurních elementů jako jsou například kočky oděné do včelích kostýmků...

Bez zajímavosti není ani ukotvení audiovizuálu Maii ve stylu sci-fi snímků 70. let – to znamená low-tech prvky kolonizace a obecně pocit ze špinavého, olejem umazaného světa budoucnosti. I když by se vlastně dalo úspěšně argumentovat, že elektronická hudba z nového traileru (níže) odpovídá spíše tónům Vangelis z Blade Runnera, ale už nešť. Soundtrack bude mimochodem přibalený k plné verzi Maii.

Maia míří na Windows, Mac a Linux a slibuje naprostou absenci protipirátské ochrany. Původně zvažované datum vydání na léto roku 2013 je momentálně pasé, vlít vývojářům do žil optimismus však můžete alespoň skrze podporu hry na Greenlightu. Velmi pěkný oficiální web hry pak najdete tady.

...

Nejnovější články