Nové detaily o Gran Turismo 5
zdroj: tisková zpráva

Nové detaily o Gran Turismo 5

8. 1. 2010 21:21 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

V tomto dílu se poprvé představí efekty počasí a noční jízda na všech tratích.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V únorovém čísle časopisu PlayStation The Official Magazine se nachází rozsáhlý 12-stránkový článek o Gran Turismo 5, z něhož jsem vybral nejzajímavější informace. Sága rodu GT se začala psát v roce 1997 a za svou existenci doslova předefinovala pojem realistické závodní akce na domácích konzolích. V pátém díle se poprvé představí efekty počasí a noční jízda na všech tratích. Všechna auta budou mít zcela nově vymodelovaný interiér na základě skutečných vozidel.

Tvůrci hry prolétali půl světa, kde fotili, měřili karosérie a interiéry, a nahrávali zvuk motorů a pištících gum. Proces "výroby" jednoho modelu do hry spotřeboval půl roku (počítáno, kdyby to dělal jeden člověk). Z nových aut můžeme očekávat například: Ferrari 458 Italia, Amuse S2000 GTI Turbo, Blitz Dunlop ER32 '07, HKS CT230R '08, Audi R8 4.2 FSI R tronic '07, Ford Focus RS WRC 07 '08, Nissan Fairlady Z '08, Mitsubishi Lancer Evolution X GSR '07 a Evo IV GSR '96, Mazda RX-7 Sprint R Type A '02 a samozřejmě Mercedes-Benz SLS AMG, který bude na obálce hry.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Poprvé v sérii se objeví značky Lamborghini a Bugatti (poznámka: ve skutečnosti už byly na PSP, ale na velké konzoli to bude premiéra). Vozů bude přes 1000, ale jen 170 jich bude mít propracovanější interiér umožňující zobrazovat poškození po havárii. Faktor poškození bude obsažen na všech autech ve hře. Navíc na těch závodních půjde urvat dveře či boční panely. Nicméně rozhodně nečekejte masivní bouračky ve stylu Burnout. Nebudou zde žádné exploze a zatím se neví, jak to bude s obracením vozidel na střechu.

Nově budou ve hře licencované okružní závody NASCAR, rallye WRC a formule IndyCar (jezdí se na okruhu Indianapolis Motor Speedway). Licence na NASCAR původně patřila EA, ale po jejím vypršení, požádali producenti soutěže Sony, aby licenci předala Polyphony Digital. Co je ještě zajímavější (pro Američany) - můžete vzít NASCARy do ulic a soutěžit s vozy jiných kategorií. Fanoušky seriálu TopGear jistě potěší přítomnost Dunsfold Park airstrip. Zda si cestu do hry najde i Stig nemáme potvrzeno. Nově očekávaná fyzika je prý tak propracovaná, že se autoři článku v OPM museli přeučit řídit (a Academy demo toto částečně potvrzuje). Hra bude podporovat kamerku PlaystationEye a na základě pohybů hlavy hráče pak pohybovat kamerou po kokpitu. Kdo má doma tři PS3, může si zahrát na třech monitorech naráz. A všichni své úžasné záznamy závodů mohou nahrát na YouTube v HD rozlišení.

Ovšem tvůrci nezapomínají ani na majitele GT5 Prologue. Dnes u příležitosti zveřejnění obálky hry se v Gran Turismo TV (integrovaná video-on-demand služba) objevil dokument o natáčení traileru na GT5 s Mercedes-Benz SLS AMG v hlavní roli. Video v nižším rozlišení lze uložit na pc z této adresy a je na webu už přes dva měsíce. Samotný trailer jste již mohli najít na konci září na YouTube. HD verze v 720p byla zveřejněna později - více o Gran Turismo 5 pro PS3 plánovaném na letošní rok v dojmech a dřívějším zpravodajství:

Gran Turismo 5 Time Trial Challenge je tady  [17.12.2009 16:16 - levis]
Trochu jiný model poškození Gran Turismo 5  [10.12.2009 13:13 - levis]
Gran Turismo 5 screenshoty  [4.11.2009 18:18 - levis]
zdroj: OPM

marek_tvrdý

Nejnovější články