Šok: Grand Theft Auto IV až ve 2008
zdroj: tisková zpráva

Šok: Grand Theft Auto IV až ve 2008

3. 8. 2007 7:07 | Novinky | autor: Redakce Games.cz |

Zlá proroctví analytiků se naplnila a GTAIV už není nejočekávanější hrou podzimu. Důvod odkladu souvisí s PS3...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Zlá proroctví různých analytiků se naplnila: Grand Theft Auto IV už není nejočekávanější hrou podzimu, ale setkáme se s ní až příští rok. Take 2 šokující zprávu, která dramaticky ovlivní jejich hospodaření, oficiálně oznámili v noci, poté, co předešlý den sami otestovali aktuální verzi hry. Nový termín vydání stanovili na období únor až duben 2008 (čili skoro půlroční odklad), ohledně jehož dodržení jsou sebevědomí. Rockstar nás přitom dříve opakovaně ujišťoval, že říjen stíhá a na poslední předváděčce nic nenasvědčovalo tomu, že by hra byla v nějakém větším skluzu, pouze klasické potíže s plynulostí apod.

Šéf Take 2 vysvětlil, že některé, striktně technologické (nikoli hratelnostní) aspekty tvorby zabírají více času, než plánovali, protože GTA IV prý nastaví nové standardy pro příští generaci videoher. Zvlášť když před nimi stojí výzva připravit vydání na obou konzolových platformách naráz. Xbox 360 a PlayStation 3 verze jsou sice obsahově identické (s výjimkou budoucích X360-přídavků), pouze ta PS3 je ve vývoji o pár týdnů pozadu. Tohle je dle našich informací hlavní příčinou odsunu, přestože to zainteresovaní pochopitelně na kameru nepřiznají.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jde o častý problém v současném herním průmyslu: téměř všechny PS3 verze multiplatformových titulů vycházejí o něco později než na X360/PC - viz Medal of Honor Airborne (rozdíl 3 měsíců), Stranglehold (pár týdnů), The Darkness (1 měsíc v EU), Colin McRae Dirt (3 měsíce), Spider-Man 3 (pár týdnů), Rainbow Six Vegas (půl roku) a další - jenže tohle si Take 2 u hitovky typu GTAIV prostě nemohou dovolit. Proto, podobně jako třeba Kane & Lynch, raději volí odklad obou verzí, na což nejvíce doplatí majitelé Xboxu 360, kteří by Liberty City před Vánocemi klidně obývat mohli.

"Nové konzole nám umožňují vytvořit Grand Theft Auto, o jakém jsme vždy snili. Jenže každý aspekt designu jsme kompletně překopali a vzhledem k velikosti hry ždíme z hardware konzolí maximum. Přední softwaroví inženýři ze Sony a Microsoftu proto v současné době asistují týmu v Edinburghu, aby vymáčkli výkon z PS3/X360 a mohli jsme překonat i ty nejdivočejší představy fanoušků," dodal Sam Houser, producent Rockstar Games. O eventuální PC verzi samozřejmě nepadlo ani slovo.

Update 16:00 - známý herní analytik Michael Pachter ve svém odpoledním vyjádření pro GamesIndustry rovněž tvrdí, že za odklad může komplikovaný vývoj na PS3. Podle Patchera je pravděpodobná existence dohody mezi Sony a Take 2, že nesmí vydat X360 verzi GTAIV s předstihem (i s přihlédnutím k dřívějším dílům exkluzivně na PS2) a že každé zdržení jedné verze vezme sebou i tu druhou, neboť jinak by to mohlo zásadně ovlivnit průběh války next-gen konzolí.

zdroj: FS, vlastní, Kotaku, PR

jd

Nejnovější články