Pohled na impresivní hraní Grand Theft Auto IV
zdroj: tisková zpráva

Pohled na impresivní hraní Grand Theft Auto IV

26. 7. 2007 12:12 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Hra, která chce zbořit další hranice a limity v prezentaci virtuálních světů, se opět o něco blíže odhaluje.

Kolegové z IGN měli možnost osahat si hraní a herní nápady v nejnovějším počinu s názvem Grand Theft Auto IV a jejich dojmy naznačují, že se blíží opravdu hodně propracované dobrodružství, které by mělo udělat radost nejenom milovníkům tohoto žánru. Potěší skutečně realistické kontury zdejšího virtuálního univerza, které si můžete vychutnat také z okna jedoucího taxíku, ochotného vás převézt na jakékoliv vámi vyznačené místo na mapě. Pokud máte hlad, potom třeba k nejbližšímu stánku rychlého občerstvení. Jestliže se však nechcete zdržovat, bude možné jízdu stisknutím buttonu promptně přeskočit a rovnou být u vysazení v žádané lokalitě, kupř. na začátku konkrétní mise. K níž mohou vést vaše přípravné kroky skrze zdejší svět ve světě, neboli v Liberty City bude fungovat internet (ovšem na Tiscali se bohužel nedostanete, takže body dolů:), nabízející vlastní stránky a důležitého e-mailové klienta pro komunikaci s jinými osobami. Což hlavní hrdina Nico využije kupř. pro domluvení osobní schůzky s mužem z právnické firmy, jehož musí odstranit! Pro surfování po netu přitom poslouží jakýkoliv počítač, na nějž v GTAIV narazíte.

Také dříve anoncovaný mobil, se kterým tady budete disponovat, má mít širší rámec svého využití. To když např. hledáte v davu osobu, jejíž tvář neznáte, na rozdíl od tlf. čísla. Takže po zavolání rychle pátráte, kdo v ruce drží mobil a je tak s největší pravděpodobností vaším člověkem. Asi nepřekvapí, že se znovu může jednat o cíl, který musíte nelítostně zabít. S čímž souvisí povědomí, že po uvedeném aktu logicky následuje útěk z místa činu, musíte se rychle dostat se z dosahu policie, jež vás pronásleduje. Od vážnosti případu je odvislá velikost kruhové oblasti, kterou policisté vzápětí začnou prohledávat a pokud na vás narazí, její střed (oné prohledávané lokality ve tvaru kruhu) se přesune na vaši aktuální pozici. Znovu se na obrazovce objevuje srozumitelná indikace ve formě až šesti hvězdiček, ale třeba taková změna vozu významně napomáhá k tomu, že kolem vás policejní auto může eventuálně projet bez toho, že by vás okamžitě identifikovali. Mimochodem, ústřední protagonista může lehce změnit identitu a současně vylepšit svůj vzhled také klasickou investicí do ošacení. Už se ale nepočítá se změnou tělesné konstituce a s tím spojenými eventuálními výhodami…

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Je-li tak řeč o výhodách, v rámci konfrontačního rámce, tedy akci s pistolemi v rukou, je nově pamatováno na efektivní systém krytí. Jemuž předchází volba locknutí vybraného protivníka nebo jeho manuálního zaměření, které ovšem probíhá v third-person perspektivě. Během níž se můžete současně pohybovat a přitom zacilovat. Ale nyní k tomu krytí. Schovat se bude možné údajně za čímkoliv, co bude po ruce, a odkud bude možné opětovat palbu (třebas i naslepo). I když většina objektů má jít zničit, uvedený prvek vám výrazně napomůže v taktičtějším vedení boje, k čemuž si své řeknou také vámi vybrané zbraně. Nyní již ve hře nenarazíte na obchody se zbraněmi, namísto toho se mobilem spojíte s příslušným dealerem, který vám "zboží" následně doručí. Mobil přitom výrazně zkracuje i dřívější koncept domlouvání "práce", v GTAIV postačí jeden telefonát bez nutnosti nudného absolvování dalších km. V mobilu budete mít třeba i nezbytné upomínky, jako je ta o datu a hodině schůzky s dámou vašeho srdce. Dalšími v řadě novinek bude GPS navigace, tedy že na mapě uzříte návrh pro nejlepší cestu k vámi zadanému místu, impresivní soundtrack podtrhující atmosféru hry či nutnost odpočívat a jíst pro doplnění hodnoty zdraví už tu byla k vidění dříve.

Resumé je jednoznačné, tahle hra vypadá prostě natolik fantasticky, že se jedná o další jasnou koupi tohoto roku. Otázkou je, jestli se skutečně objeví v říjnu na trhu, protože tu stále bylo k vidění něco nedoladěných věcí, počínaje frameratem a konče ovládáním. Nicméně šlo o několik týdnů starý build a v Rockstaru své dílo pilně vylaďují, takže jim držme palce.
zdroj: IGN

mart

Nejnovější články