Ubisoft žaluje Apple a Google kvůli čínské kopii Rainbow Six Siege
zdroj: Ubisoft

Ubisoft žaluje Apple a Google kvůli čínské kopii Rainbow Six Siege

18. 5. 2020 10:24 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Francouzský Ubisoft míří k soudu. Přít se bude s Applem a s Googlem, protože tyto společnosti nezabránily tomu, aby se v jejich mobilních obchodech prodávala čínská „téměř dokonalá kopie“ Rainbow Six: Siege od společnosti Ejoy vlastněné obchodním gigantem Alibabou. Ubisoft je v minulosti požádal o stažení zmíněné hry, Area F2, což obě firmy odmítly. O záležitosti rozhodne losangeleský federální soud.

S informací přišel jako první americký finančnický server Bloomberg. Ubisoft v žalobě uvádí, že je Area F2 kopírkou Rainbow Six Siege. Vizuální shoda je patrná na první pohled a podle Ubisoftu je porušení autorských práv „prakticky nezpochybnitelné“.

V popisku obchodů firma Ejoy svou hru popisuje jako „první střílečku v malých prostorách pro mobilní telefony“. Poprvé se objevila minulý rok v rámci reklamní kampaně, oficiálně vyšla letos v dubnu.

 

Francouzský vydavatel nežaluje přímo domnělé čínské zloděje duševního vlastnictví, nýbrž provozovatele digitálních obchodů. Autorská práva a hry jsou poměrně složité téma, kolem něhož vzniká legislativa prakticky za pochodu, pokud vůbec. Ve Spojených státech amerických si kupříkladu zatím nemůžete patentovat herní mechaniky, zároveň ale existuje institut duševního vlastnictví a uplatnit ho lze třeba v případě designových prvků. I proto se žaloba soustředí především na vizuální podobnost obou her.

Area F2 zdroj: Ejoy

Zároveň není jasné, nakolik mohou být k odpovědnosti hnáni právě Apple a Google kvůli tomu, že na svých službách Area F2 nadále prodávají. Soud jim ovšem může minimálně nakázat odstranit materiály, které porušují autorská práva.

„R6S je jednou z nejpopulárnějších kompetitivních multiplayerových her na světě a také jednou z nejcennějších značek Ubisoftu. Prakticky každý aspekt AF2 je zkopírovaný z R6S, od výběru operátora až po výsledkovou tabulku i všechno mezi nimi,“ tvrdí Ubisoft, podle kterého eviduje Rainbow Six Siege přes 55 milionů registrovaných hráčů a každý den si ho zahrají 3 miliony z nich.

Zástupci Googlu se k žalobě nechtěli nijak vyjadřovat, Apple ani Alibaba na žádost o vyjádření Bloombergu zatím neodpověděli.

Nejnovější články