Kolik vynáší exkluzivita Epicu? V případě Controlu jde o čtvrt miliardy
zdroj: tisková zpráva

Kolik vynáší exkluzivita Epicu? V případě Controlu jde o čtvrt miliardy

23. 9. 2019 11:27 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

A zase ten Epic. Výjimečně si nepřipíšeme novou hru do obsáhlého seznamu exkluzivit, ale posvítíme si na jednu již vydanou, která na sebe a firmu Epic Games prozradila jinak silně utajované údaje. Finanční zpráva vydavatele poukazuje na to, že pro účely exkluzivity akční adventury Control se sahalo pro 9,49 milionu eur, tedy zhruba 245 milionů korun.

Informace o převedených penězích proflákla (možná nevědomky) italská společnost Digital Bros, pod kterou spadá nám mnohem známější 505 Games, vydavatel Controlu. Ve zprávě (v italštině) sice není přímo napsáno, že společnost Epic Games zaplatila výše zmíněnou částku za Control, ale stačí si dát dvě a dvě dohromady a doberete se nejpravděpodobnějšího scénáře.

Jedna tabulka totiž ukazuje příjmy z Epic Games Storu, které jsou 9,49 milionu eur, druhá tabulka ukazuje úplně stejné číslo v řádku o příjmech Controlu. Vtip je v tom, že finanční zpráva se týká období, kdy Control ještě nebyl na trhu, takže musí jít o peníze obdržené předem za exkluzivitu.

Control exkluzivita tabulky zdroj: tisková zpráva

Control exkluzivita tabulky zdroj: tisková zpráva

Vydavatel má sice v Epic Games Storu ještě jednu exkluzivitu Journey to the Savage Planet, ale ta v tabulkách o příjmech vůbec nefiguruje, což může posloužit jako další důkaz toho, že veškeré příjmy z Epic Games Storu se týkají jen a pouze Controlu.

A díky zprávě o spolupráci 505 Games s Remedy z roku 2017 také víme, jak si obě společnosti rozdělily tento naditý kufřík. Vydavatel si z koláče ukousl 45 % a Remedy připadlo zbylých 55 % procent, tedy nějakých 135 milionů korun.

Možná si říkáte, kdo vymyslí výslednou částku, kterou Epic vývojářům platí. Pokud budeme vycházet z blogu vývojářů Ooblets (kterým exkluzivita udělala ze života peklo), pak jde o odhad prodejů hry na počítačích napříč různými obchody. Epic tedy zaplatí takovou částku předem a vývojáři mají prakticky splněno (a nové finance použijí i na dokončení hry). Pravděpodobně nedostanou z následných prodejů nic, dokud tyto nepřekročí smluvenou odhadovanou částku.

Control není první hrou, u které se veřejně provalila odměna za exkluzivitu. V případě Phoenix Pointu mělo jít o částku přesahující 2 miliony dolarů (cca 50 milionů korun). U další exkluzivity Zombie Army 4: Dead War sice nemáme žádná čísla, ale nabízená částka (založená tedy pravděpodobně na předpokládaných prodejích) úplně změnila názor ředitele společnosti Rebellion na exkluzivitu Epicu.

Asi se bohužel nikdy nedočkáme oficiální zprávy od Epicu, která by otevřeně mluvila o podmínkách exkluzivity. „K podmínkám našich dohod se nevyjadřujeme,“ sdělil mluvčí Epicu webu GameDaily.biz.

Nejnovější články