Remake FMV „klenotu“ Night Trap převede upíry s vysavačem do HD
zdroj: tisková zpráva

Remake FMV „klenotu“ Night Trap převede upíry s vysavačem do HD

27. 4. 2017 10:11 | Video | autor: Václav Pecháček |

Night Trap si navzdory své myriádě problémů asi zaslouží místo v síni slávy počítačových her. No, možná spíš v nějakém muzeu kuriozit. Tenhle vážně divný, i když svým provedením revoluční hybrid mezi hrou a filmem z roku 1992 si brzo bude moci vyzkoušet i mladší publikum, protože se chystá jeho HD remaster pro Xbox One a PlayStation 4, a v budoucnu snad i pro PC. Bude mít mladší publikum zájem? Kdoví, ale stejně na tom nesejde. V herních vodách se přece jen potuluje dost nostalgiků.

Tahle hra je érou 90. let přímo načichlá. Točí se kolem skupiny spoře oblečených mladých dívek zavřených v domě, který napadli upíři. Ale ne tak ledajací upíři – tihleti lidem sají krev pomocí divného vysavače. Vy sedíte u monitoru, sledujete jednotlivé scénky a vaším jediným úkolem je jednou za čas zmáčknout tlačítko, abyste jednoho z upírů zavřeli do „pasti“. Může to být díra v podlaze nebo otočná knihovna. Háček je samozřejmě v tom, že všechny scény jsou natočené na video se skutečnými, hollywoodskými (i když poněkud béčkovějšími) herci.

Možná už tušíte, v čem je tady ten hlavní problém. Jak zábavná asi tak může být hra, kde celou dobu sledujete směšně hloupoučký „horor“, jen abyste sem tam ťukli prstem a spustili alternativní verzi některé scény? Asi moc ne. Dokonce i dobové kritické přijetí bylo rozpolcené, navzdory bezprecedentní technologické vyladěnosti. Dnes vás ke koupi tohohle kousku můžou vést tak leda dětské vzpomínky nebo vpravdě morbidní zvědavost.

zdroj: Archiv

Night Trap v době svého vydání vzbudila velkou kontroverzi a je citována spolu s tituly jako Mortal Kombat nebo Doom jako jeden z důvodů, proč byl zaveden ratingový systém ESRB. Dokonce kvůli ní proběhlo i slyšení v americkém Kongresu. Panoval totiž strach, že scény, v nichž upíři sají z ječících holek krev, by mohl mít špatný vliv na dětské publikum. Spousta lidí si přitom ani neuvědomila, že hráčovým úkolem je takovému scénáři zabránit a že upíři jsou ve skutečnosti jeho nepřátelé. Navzdory velkému haló tady nahaté teenagerky nenajdete.

Ať už jste si kvůli poslední informaci oddychli či naštvaně práskli pěstí do stolu, nebo je vám to třeba úplně fuk, vězte, že Night Trap - 25th Anniversary Edition vyjde pro obě hlavní konzole ještě letos na jaře.

Nejnovější články