Stáhněte si Zaklínače 2 a půjdete k soudu
zdroj: tisková zpráva

Stáhněte si Zaklínače 2 a půjdete k soudu

23. 11. 2010 12:12 | Téma | autor: levis |

Pokud si nelegálně stáhnete PC verzi nadcházejícího Zaklínače 2 z torrentů, můžete dostat výzvu k pokutě, která bude převyšovat cenu originální verze hry. V případě, že odmítnete zaplatit, se pak snadno ocitnete u soudu, potvrdili britskému Eurogameru vývojáři z CD Projektu. Čerstvě totiž podepsali smlouvy s několika firmami, které se zabývají právě monitoringem torrentů a získávají od jejich provozovatelů IP adresy těch, kdo si stáhli konkrétní cracknutou hru. Případ od případu pak obesílají poskytovatele internetu a získávají od nich osobní údaje těch, kterým IP adresy v daný moment patřily, až se tak nakonec dostanou k samotným viníkům.

Podobných případů zná hudební a filmový showbusiness z posledních let stovky. Třeba podle internetového serveru Which? jsou zase stovky těch, kteří prý byli obvinění neprávem. Dle zákona ale leží odpovědnost na tom, kdo platí účet poskytovateli internetu, i když za ilegálním stáhnutím hry mohl být pochopitelně i někdo jiný. Trh, na kterém firmy monitorující torrenty působí, se ale přesto rok od roku zvětšuje, protože o takhle důrazné potírání pirátství je mezi vydavateli her pochopitelně zájem. A co na to CD Projekt?

Ten hráče sám varuje, že v případě ilegálního stáhnutí Zaklínače 2 by se mohly opakovat známé případy z amerických soudů, kde se v soudní síni ocitali lidé zodpovědní za stáhnutí třeba jen několika MP3 souborů z P2P sítí nebo torrentů. Podle herního právníka Jase Purewala prý CD Projekt jen dláždí cestu, kterou se v příštích letech bude ubírat stále více herních vývojářů. Hry jako Zaklínač 2, tedy čistě singleplayerové RPG bez možnosti hrát po síti a navíc určené jen pro platformu PC, jsou k zpirátění pochopitelně nejvíce náchylné.

Jistě už z nedávna víte, že Zaklínač 2 vyjde 17. května 2011 pro PC a v digitální podobě na serveru GOG.com také bez DRM ochrany. Gesto vstřícnosti, ale jak je vidět, CD Projekt s piráty v rukavičkách rozhodně zacházet nebude.

Nejnovější články