Shadowrun Online žije a hlásí se po roce útrap
zdroj: tisková zpráva

Shadowrun Online žije a hlásí se po roce útrap

24. 3. 2014 19:15 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Skoro to vypadalo na další kickstarterový projekt, který dopadne v slzách smutku i hněvu. Shadowrun Online od rakouských Cliffhanger Productions vybral na Kickstarteru půl milionu dolarů, ale celou dobu byl tak trochu ve stínu svého bratránka Shadowrun Returns. Hra měla vyjít v roce 2013, ale jak si všimnete, naposledy jsme o ní psali v roce 2012.

Nyní se Cliffhangeři vrací a nejsou s prázdnou a tunou slibů. V pětiminutovém videu vysvětlují co se stalo, proč mají takové zpoždění a jak je na tom projekt. A hlavně oznamují klíčovou informaci – Shadowrun Online bude od 31. března na Steamu v rámci Early Accessu.

Je ovšem třeba zdůraznit, že půjde o opravdu Early Access v pravém slova smyslu. Tvůrci dají k dispozici první build hry, který budou ve čtyř až šestitýdenních cyklech rozšiřovat a naslouchat reakcím a názorům hráčů, kteří budou tyto novinky testovat. Tohle vážně zní jako přímý podíl na tvorbě hry, víc, než jen poděkování emailem. Ti, kdo do Early Accessu půjdou ať se ale připraví na to, že půjde o představení systému soubojů, trochu PvP, pár misí, ale chybět bude třeba vývoj postavy, její tvorba, pro Shadowrun tak důležité hackování apod. Zároveň ale jde o build, na němž bude hra vyrůstat.

Tohle je dle mne Early Access, který má smysl. Nabízí malému týmu šanci pracovat s komunitou a skutečně vytvořit funkční vztah vývojář – tester. Navíc autoři vysvětlují co se pokazilo. Zjistili, že kód, v němž chtěli hru vytvářet nakonec nedostačuje jejich cílům. Museli přijít s novým, což znamenalo větší náklady a víc práce. Následně sehnali investora, který je opustil těsně před uzavřením dohody a tak v rámci zachování vývoje šli cestou sdílení technologií s jiným týmem. Nakonec ale dokázali prokletý rok smůly prolomit a sehnat nového investora, který už u nich zůstal.

Nyní to vypadá, že Shadowrun Online znovu ožil. Do hry se vrací jak s novým investorem, tak i oním Early Accessem, který je zároveň důkazem toho, že se něco dělá a jen tak se neplácá do větru. Tak snad to hra dotáhne do úspěšného finiše.

...

Nejnovější články