Metal Gear Solid 4 - o čem je psáti zakázáno?
zdroj: Konami

Metal Gear Solid 4 - o čem je psáti zakázáno?

3. 6. 2008 9:09 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Konami stanovili přísné restrikce ve vztahu k tématům, o nichž se v časných recenzích (ne)smí psát.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Očekávaný herní blockbuster pro konzoli PS3 za pár dní dorazí na trh, v předstihu oslavován recenzemi v mnoha případech hýřícími doslova superlativy. Nicméně na světlo se nyní dostalo něco zajímavých informací, které jeho kredit, resp. samotných Konami, poněkud znevažují. Jde o to, že japonská firma se "vytasila" s jakýmsi informačním embargem, které musí recenzenti, jejichž článek se dostane k očím herní veřejnosti ještě před vydáním samotného MGS4, povinně dodržet. Má jít údajně o velice obsáhlý elaborát týkající se věcí ve hře obsažených, jež zkrátka nelze v recenzi zmínit. Došlo to dokonce tak daleko, že známý americký multiformátový časopis EGM oželel ve svém aktuálním čísle recenzi na MGS4. Jeho autorům zkrátka nebyl po chuti diktát, o čem je možné psát a o čem nikoliv, takže mag vydá svůj rozbor hry až v dalším vydání, kde bude moci otevřeně pohovořit o všem, co jim samotným přijde vhodné a adekvátní!

Co myslíte, není tenhle postup Konami skandální? Trochu v podobném duchu se nese přístup Rockstaru a uspěchané recenze na GTA IV z několika hodin hraní či skrzevá testování nehotové verze hry, ale tuhle causu už nechme spát…

Ve výčtu zde anoncovaných omezení review MGS4 by měly být hned dvě zcela zásadní skutečnosti. Ponejprv zákaz popisu ukrutné délky nehratelných filmových sekvencí v MGS4 obsažených, které mají býti k těm hratelným v poměru 50:50. Za připomenutí stojí především rekordně dlouhé outro (cca hodinu a půl). Dalším zakázaným tématem má být údajně zmínka o potřebném prostoru na HDD, MGS4 tady totiž vyžaduje přes 4.5GB (nejde přitom o klasickou počáteční instalaci, ale průběžné doinstalování dat před jednotlivými akty)! Jak to tak vidím, stává se v blízké budoucnosti nahrazení 40GB harddisku konzole nutností, ale to jsem odbočil, takže zpátky k tématu.

Je zvláštní, že se uvedené podle všeho týká jen papírových médií. Protože kupř. server Eurogamer si s žádným z výše naznačených (potenciálních) zákazů nijak zvlášť nelámal hlavu a web IGN UK na tom byl obdobně. Jakkoliv to byl právě on, kdo oficiálně deklaroval, že Konami mají mimořádně dlouhý soupis věcí, o kterých se v souvislosti s MGS4 nemá psát. Jedno je jisté. U každé podobné hry je hranice, o čem se v recenzi vlastně zmínit velice tenká, neboť je tu hrozba případných spoilerů, na což jsou hráči mimořádně citliví. Nicméně mám za to, že by mělo zůstat na tom kterém recenzentovi, nakolik vás v předstihu vpustí do nově objeveného herního světa, přičemž on bude tím, kdo tahá za pomyslné provázky nad klávesnicí. Rozhodně by to neměl být vydavatel a to tím spíše, když jeho pohnutky nejsou vůčihledně nejčistší.

zdroj: Joystiq

mart

Nejnovější články