Guild Wars 2 napodobuje start WoW a přestává se dočasně prodávat
zdroj: tisková zpráva

Guild Wars 2 napodobuje start WoW a přestává se dočasně prodávat

31. 8. 2012 9:59 | Téma | autor: Adam Homola |

Je to už hodně dávno, ale když zapátráte v paměti, možná si vzpomenete. Blizzard tehdy neočekával takový nával a vysoké prodeje je zaskočily. Při loginu se stály šílné fronty, lagovalo to a vůbec to nebylo pěkné. Blizzard se proto rozhodl, že World of WarCraft stáhne dočasně z prodeje. Jedině tak mohli tvůrci zajistit plynulý chod pro hráče a připravit se lépe na nával, který bude následovat, až prodej zase spustí. Problém, ale příjemný. Teď musí tenhle nešvar řešit i vývojáři z ArenaNet. Vypadá to, že o čerstvě vydané Guild Wars 2 je takový zájem, že servery nestíhají a tvůrci tak byli nuceni dočasně zastavit prodeje digitální verze hry. GW2 si ale pořád někde koupit můžete.

Dočasné zastavení prodejů se týká jen přímých prodejů od tvůrců. Obchodní partneři ArenaNet budou dál hru nabízet (v ČR je však hra momentálně pořád vyprodaná), tam se zatím nic pozastavovat nebude. Takže pokud nakráčíte do obchodu, nebo otevřete svoji oblíbenou digitální distribuci, měli byste si tam Guild Wars 2 v pohodě koupit. To je pro tvůrce samozřejmě nemilé, protože o výdělky z prodejů ze své vlastní stránky se nemusí s nikým dělit. Ale pořád je to lepší problém, než kdyby o hru nebyl vůbec zájem.

“S okamžitou platností jsme znemožnili nakupování hry na buy.guildwars2.com. Abychom to uvedli na pravou míru, tak krabicové a digitální verze od našich obchodních partnerů jsou stále k dispozici. Počet aktivních hráčů bedlivě sledujeme a rozšiřujeme naši infrastrukturu. Prodeje přes naši stránku umožníme ve chvíli, kdy budeme vědět, že to je bezpečné,” píše se na Facebooku hry.

Znamená to, že je o Guild Wars 2 opravdu tak masivní zájem? Možná ano. Anebo možná je zájem jen standardní a tvůrci z ArenaNet podcenili i ten a připravili se na výrazně nižší čísla. Hra je ale v docela dobré pozici - nemusí se za ni platit poplatky, žádné jiné velké MMO teď nevychází a pandy přijdou “až” za měsíc. Hra každopádně zatím kopíruje klasickou křivku zájmu, která je u každého MMO - úspěšná beta se spoustou lidí, velký nával hned po vydání, a pak většinou přijde více či méně pomalý úpadek hráčů.

Guild Wars 2 má ale velkou výhodu v absenci poplatků. A tak zatímco v případě Star Wars: The Old Republic zájem výrazně opadl a čísla předplatitelů strmě padala, GW2 se něčeho takového zřejmě bát nemusí. Tam jsou hlavní jen prodeje samotné hry. Jestli pak všichni utečou laškovat s pandami, už ArenaNet nemusí trápit tolik, jako to asi dělá vrásky na čele BioWare Austin. A samozřejmě taky FunComu, jejichž povedené The Secret World zatím taky není zrovna velký komerční megahit.

Pokud se pořád ještě rozhodujete, jestli do Guild Wars 2 jít nebo nejít, tak sledujte deníky Karla Drdy. Zatím se mu to prý hodně líbí...

Nejnovější články