Antonínovi může být útěchou, že se stejně jako před dvěma dny Michal zapojuje do tzv. programu vyřazených. Kluci tedy neletí domů nejbližším charterem, ale absolvují ještě další disciplíny a zůstávají v podstatě do konce celého kempu. Od Sony a Nissanu je to vstřícný krok, který má za cíl jediné – aby si účastníci Silverstone jak se patří užili a hlavně během následujících dnů po vyřazení vychladli a nakonec mohli na celý kemp vzpomínat v dobrém. Navíc mají spoustu času na přemýšlení, protože se nemusí účastnit třeba zdlouhavých interview, ve kterých popisují dojmy z jednotlivých disciplín.
zdroj:
tisková zpráva
Teď se ale ještě vrátíme k průběhu pátého dne, tak jak ho prožil Tonda. Hned ráno se jely formule, zrušené předchozí den kvůli silnému dešti. Šlo o slabší model, oproti dvousetpadesátikoňovým jaguárům na Bedfordu, ale přesto velmi dobrou školu, zvlášť na malém technickém okruhu Stowe.
Tonda začínal první stint se ztrátou půldruhé sekundy, nicméně v druhé jízdě stáhnul soupeře na rozdíl pěti desetin. Přesto pro něj den nezačal zrovna optimisticky a musel doufat v další disciplínu. Tou byl již zmíněný driftovací duel, ze kterého se nakonec vyklubala variace na gymkhanu, tj. jakousi jízdu zručnosti, kterou závodníci jeli proti sobě na dvou identických okruzích.
Nejdřív bylo potřeba projet siluetou vozu vyseknutou v papundeklu (závodník se musel přesně trefit), prokličkovat mezi několika sudy, na kluzných plochách ladným driftem těsně minout zeď z papírových cihel, propíchnout bodákem na střeše obří balónek, zastavit na centimetry přesně v improvizovaném boxu a pak se vrátít přes sadu stejných překážek do cíle. Více vám napoví obrázky v galerii.
Všichni měli k dispozici dvě jízdy a kromě výsledku se hodnotily i časy a četnost chyb. Vypadával ten s nejnižším součtem bodů. Antonín bohužel obě jízdy prohrál a v součtu všech kritérií se stal tím nejslabším, což v kombinaci s posledním časem z formulí znamenalo, že musel soutěž opustit.
„V první jízdě jsem to přehnal hned v úvodu (hodně školácká chyba) a musel jsem vycouvávat, ztráta se nedala dohnat. V druhé jízdě jsem měl dobrý start, dobrý slalom i průjezd těsně kolem „zdi“. Při nájezdu do kluzného prostoru, kde se jely 2 vracečky jsem byl ale dlouhý na brzdách a zachraňoval jsem to ručkou…. i tak jsem ale ztratil hodně času. Na propíchávání balonku jsem to zase trochu dohnal a po pitstopech uz jsem neztrácel tolik. Jelo se zpět přes kluznou plochu a věděl jsem, že musím dohánět, ale opět to bylo moc dlouhé a ztratil jsem na brzdách další desetinky. V závěrečném slalomu už bylo jasné, že zas dojedu druhý,“ popsal vyčerpávajícím způsobem průběh svých jízd Tonda.
„Bylo to hodně nabitých pět dní. Spousta perfektních zkušeností a příležitostí. Jsem hrozně rád, že jsem se do Silverstone letos konečně dostal, i když to nevyšlo až do finále,“ loučí se s GT Academy závodnickým kempem Antonín Bláha. My se samozřejmě neloučíme s ním, protože až se vrátí do Česka po skončení kempu, uděláme s ní ještě trochu delší rozhovor jako ohlédnutí za celým kempem. Teď mu samozřejmě přejeme, aby si užil zbytek akce a získané zkušenosti v budoucnu nějak zúročil. GT Academy 2014 budeme nadále sledovat, protože ať už bude vítěz z jakékoliv země, získá neuvěřitelnou šanci prosadit se v nejvyšší závodní lize. Jeho jméno budeme chtít znát, protože ho rozhodně v den vyhlášení vítěze GT Academy neuslyšíme naposledy.
Připraveno ve spolupráci s automobilovým webem www.ifaster.cz.