GeForce Now – Cesta k herním peckám pro příležitostné hráče
zdroj: tisková zpráva

GeForce Now – Cesta k herním peckám pro příležitostné hráče

29. 7. 2017 17:30 | Téma | autor: Jan Olejník |

Ač se to mnohým z vás bude zdát k nevíře, existují i tací hráči, kteří nesedí u výkonného herního PC každý den. Ani obden. Zkrátka na pravidelné hraní nemají čas, ale občas se doslechnou o tom, že vyšel nový Assassin’s Creed či Tomb Raider a rádi by si jej zkusili. Investice do herního počítače nebo konzole jim nedává moc smysl. A právě na tento segment si pravděpodobně brousí zuby NVIDIA se svou streamovací službou GeForce Now. Ke zprovoznění vám stačí kvalitní internetové připojení, dále zařízení Nvidia Shield, které mimo hraní funguje jako vynikající multifunkční přehrávač, a pár dolarů měsíčně.

Co GeForce Now umí

GeForce Now je streamovací služba, což znamená, že se celý proces renderování a zpracovávání vstupů odehrává ve vzdálené ústředně. Server přijímá informace o stisknutých tlačítkách na vašem ovladači, renderuje hru, a více či méně zkomprimovaný obraz posílá do vašeho Shieldu. To vše mnohem rychleji a kvalitněji, než to svého času uměla služba OnLive.

V serverovnách firmy NVIDIA se nachází herní mašiny osazené špičkovými grafickými kartami, tudíž na nedostatek výkonu si stěžovat nelze. Nenarazil jsem na žádnou hru, která by nepodporovala rozlišení 1080p při 60 snímcích za vteřinu a snad u každé hry lze zapnout maximální detaily. Zajímavý je způsob rozdělení her do dvou kategorií: buď si můžete platit měsíční členství ve výši 7,99 dolarů, za což dostanete neomezený přístup k několika desítkám her. Avšak nezdá se, že by se tento výběr v průběhu doby nějak zásadně měnil jako například výběr PlayStation Plus. Samozřejmě zde narazíte na klasiky od Eidosu (Deus Ex, Tomb Raider, Thief), ale i všechny Batmany, různé LEGO hry, Street Fighter X Tekken či druhého Zaklínače a řadu dalších.

Druhou možností je klasicky nakupovat jednotlivé hry za běžnou cenu, výměnou však dostanete nejen možnost hru streamovat ze serveru, ale obdržíte i Steam či GOG klíč, tudíž si pak hru můžete aktivovat i na počítači. Zajímavý, a řekl bych, že i poměrně vstřícný tah. Možná pro případ, že by GeForce Now jednoho dne zavřela krám. Ve výběru her za plnou cenu je podstatně větší variabilita, je tu například třetí Zaklínač, Borderlands, Goat Simulator, Resident Evil: Revelations 2 a hromada zajímavých indie titulů. Kompletní seznam dostupných her naleznete zde

geforcehry zdroj: tisková zpráva

Data tečou ze serveru

Čirou náhodou nám asi před dvěma týdny konečně natáhli do domu linku UPC, tudíž jsem měl možnost vyzkoušet GeForce Now na lince se solidním downloadem 200 MBit. Takto vysoká rychlost však není vyžadována, stačit by mělo i „pouhých“ 30-40 Mbit, což je především ve velkých městech relativně snadno realizovatelné.

Největší vítr jsem měl pochopitelně ze vstupní odezvy, tedy z input lagu. Zkrátka: než od vás odejde informace o tom, že jste stiskli tlačítko, než server vyrenderuje obraz, zkomprimuje a pošle vám jej zpět, tak to chvilku trvá. V ideálních případech se jedná o cca 30 milisekund, tedy z hlediska příležitostného hráče naprosto zanedbatelná doba. Je ale jasné, že kompetitivní online FPS takhle hrát nechcete, čemuž také odpovídá výběr her v knihovně.

Tak jako tak jsem se rozhodl pro křest ohněm: Street Fighter X Tekken je brutálně rychlá bojovka, kde jde o precizní časování útoků. A světě, div se, neměl jsem pocit, že by mě stream nějakým způsobem omezoval. Jasně, profi hráči s desítkami a stovkami nahraných hodin by na jistou prodlevu určitě přišli, ale upřímně řečeno, ti vážně nejsou cílovou skupinou.

Na pořadu dne pak byly akční adventury: Arkhamská trilogie s netopýřím mužem, restartovaný Tomb Raider, Hitman i Devil May Cry 4, prostě klasický mainstream. Ve všech případech bylo možné bezproblémově mířit, skákat a prostě si hru užívat. Ani snajprování ve Sniper Elite 4 nebyl vůbec žádný problém. Troufám si tvrdit, že laik by nejspíš ani nepoznal, že je hra streamovaná. Obraz zůstával po celou dobu kvalitní, byť video v rozlišení 1080p na 55‘‘ televizi působilo nepatrně rozmazaně, ale rozhodně žádná tragédie, zvlášť když sedíte v doporučené vzdálenosti.

Bezpodmínečně nutné je však připojení Shieldu pomocí ethernetového kabelu, na wifinu raději zapomeňte. S bezdrátovým připojením docházelo k rozpadávání obrazu a naplno se projevila zvýšená latence v ovládání. Pokud doma máte nějaký brutální router, můžete to klidně zkusit, ale klasický kabel je jistota. Jestli se vám po bytě nechce tahat ethernet, můžete ještě vyzkoušet poměrně elegantní řešení v podobě powerline adaptérů, které vedou data přes elektrickou síť – tam ovšem záleží na kvalitě rozvodů.

zdroj: Paramount Pictures

Pro příležitostné hráče

Pro jistotu ještě jednou píšu, že GeForce Now nemůže konkurovat hraní na drahém herním PC a lehce zaostává i za herními konzolemi. Jenže je potřeba si uvědomit, že toto není bojiště, na kterém by chtěl Shield soupeřit. Jedná se o něco jako Netflix s hrami, který cílí na příležitostného hráče. Nemusíte číst recenze, nemusíte si kupovat časopisy, prostě přijdete večer z práce, otevřete knihovnu her a první věc, která vám padne do oka, spustíte stiskem jednoho tlačítka. Bez instalace, bez nastavování, bez nutnosti upgradu hardwaru. Jedná se o nový způsob, jak hry přiblížit masám. Kdyby byly navíc nabízeny novější tituly, mohou náročnějším hráčům sloužit třeba jako demoverze.

Zakoupení Shieldu (cca 6000 Kč) navíc není z hlediska běžného uživatele nějakou zbytečnou investicí. Tahle elegantní krabička umí přehrát prakticky cokoliv, podporuje 4K streamování ze služeb jako Netflix či Amazon Prime Video a v nabídce jsou i české programy. Navíc na rozdíl od levných čínských bazmeků s Androidem doopravdy funguje. Je to zkrátka investice, kterou si před rodinou v pohodě obhájíte. A hraní her tu není jen příjemným bonusem, ale skutečně funkční možností, jak se za málo peněz dostat k zajímavému obsahu, byť s hrstkou kompromisů.

Ano, nějaké problémy tu stále jsou: především je potřeba kvalitní internetová linka, a to nejen rychlá, ale skutečně kvalitní, s minimální ztrátovostí. Ve velkých městech se nabízí poskytovatelé kabelového internetu, odlehlejší lokality možná budou mít problém. Naštěstí si lze z Chrome Webstore stáhnout testovací utilitu, která vám prozradí, zda je vaše síť dostatečně kvalitní.

Shield TV zdroj: tisková zpráva

Celkově musím uznat, že mě GeForce Now příjemně překvapila a věřím, že si své zákazníky najde, primárně mezi lidmi, pro které není prioritou hardcore hraní, a tedy investice do herního počítače. Cílový zákazník rozhodně nebude tak vzácný, jak si možná myslíte.

Nejnovější články