Gabe Newell: „PC je centrem inovace“
zdroj: tisková zpráva

Gabe Newell: „PC je centrem inovace“

6. 1. 2011 16:58 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Konference (v tomto případě CES), na níž se všechny firmy předhání v prezentaci nových...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Konference (v tomto případě CES), na níž se všechny firmy předhání v prezentaci nových hraček i funkčních kusů hardwaru, logicky musí vyvolat i reakce z dalších stran. Jeden ze zakladatelů Valve, Gabe Newell, hýří entuziasmem a konstatuje: „PC hraní je centrem inovace herního průmyslu a jsem doslova nadšený z budoucnosti PC hraní. Podívejte se na současný stav, PC je u všech novinek. Ať už jsou to mikrotransakce, MMO, free-to-play model MMO nebo projekty jako CityVille, který má, mimochodem, po prvním měsíci 84 milionů hráčů“.

Pokud blíže zanalyzujeme tato slova, zjistíme, že ačkoliv se nedají zavrhnout, protože PC je platforma čile se mající k světu, děje se tak hlavně ve sférách, na které Newell poukazuje. Když si pořádně projdeme onen výčet, zjistíme, že jej vlastně tvoří jen několik synonym pro MMO, což je žánr, ve kterém si PC drží neotřesitelně silnou pozici. Ale co dál, PC přeci není jen o MMO hrách?! Proti Newellovu tvrzení bude jistě, alespoň v duchu, stát třeba takový tým Epic Games, který na PC do značné míry (v oblasti her) zanevřel, vede si dobře a to i po stránce dalšího vývoje svých technologií (které naopak PC trh podporují).

Když si k tomu přidáme Newellův komentář o tom, že nový procesor přinese na PC zážitek rovnající se konzolovému, skoro to vypadá, že na Newella někdo plivnul bacil viru absurdní války PC vs. konzole. Všichni přece víme, že pravda bývá někde uprostřed. Vývoj je spíše otázkou celého průmyslu, bez ohledu na platformu.

Nejnovější články