Pomůže nový Intel procesor vývojářům?
zdroj: tisková zpráva

Pomůže nový Intel procesor vývojářům?

6. 1. 2011 15:40 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

O druhé generaci procesorů i7 s kódovým označením Sandy Bridge se toho zatím moc nevědělo....

Zvětšit zdroj: tisková zpráva O druhé generaci procesorů i7 s kódovým označením Sandy Bridge se toho zatím moc nevědělo. Intel s odhalením čekal na mamutí show CES, kde skrze hlavního výkonného ředitele Paula Otelliniho nový mikroprocesor představil. Pokud bychom měli informace shrnout do jedné věty, Sandy Bridge by měla být malá bestie: procesor založený na 32 nanometrovém čipu, jenž by měl být nejrychlejší na trhu, rovnou disponuje třeba funkcemi 3D grafických karet. Procesor by měl rovněž snížit náklady na výrobu a samozřejmě spotřebu energie.

Nadšený je z procesoru i Gabe Newell z Valve, který ho vidí jako zlomový pro PC hraní. „Pro nás to mění pravidla hry. Dovolí nám přenést na PC herní zážitek, který bude ekvivalentní tomu konzolovému“. Jak přesně to myslí si nejsme jisti, ale podle všeho to souvisí právě s všestranností procesoru. Ten se totiž tváří jako "All-in-one" řešení, a pokud to není jen marketingový klam, mohl by alespoň částečně vyřešit problém s různorodostí HW specifikací, s nimiž musí vývojáři počítat. Je však otázka, jaký výkon v oblasti 3D grafiky bude Sandy Bridge schopen vyvinout, a jak bude v této oblasti odolávat specializované konkurenci AMD a Nvidie. Podobně integrovaná řešení totiž z pohledu hráče obvykle nejsou prakticky k ničemu.

Feature nazvaná Intel Insider dovolí bez problémů přehrávat 1080p HD video a konvertovat Blu-raye i na přenosné přehrávače stylu iPodu a mnohem rychleji než současné procesory. To, co prý trvalo čtyři minuty, nyní zvládne Sandy Bridge za šestnáct sekund. Uvidíme ovšem, jak to bude s kontrolou HD obsahu, protože president Warner Home Entertainment Kevin Cudžihara si pochvaluje, jak Sandy Bridge konečně poskytuje dostatečnou záruku bezpečného přenosu HD obsahu na PC.

Jak se nový procesor projeví v herní scéně, zatím můžeme jen hádat. Newell si sice Sandy Bridge pochvaluje, ale je poněkud nekonkrétní, snad s výjimkou poznámky, že Portal 2 byl už vytvářen s ohledem na existenci tohoto čipu.

Nejnovější články