Omensight – recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Omensight – recenze

13. 7. 2018 18:45 | Recenze | autor: Pavel Válek |

Omensight od tvůrců Stories: The Path of Destinies na první pohled připomíná jen další ze záplavy akčních plošinovek. Na pohled druhý však láká na fakt, že se v ní stejně jako v jejím předchůdci vracíte v čase, tentokrát abyste vyšetřili vraždu. Detektivní práce není moc často viděná mimo žánr adventur, a právě na ni se titul snaží přilákat i hráče, kteří od hry očekávají něco víc než jen bezduché mlácení zástupů nepřátel.

Za pět minut dvanáct

V roli Harbingera jste povoláni do země Uralia v jejích posledních okamžicích. Zuří zde občanská válka, kněžka Vera byla zavražděna neznámým pachatelem a na cennou kořist si brousí své zuby démon Voden, který využil situace a plánuje celou zemi, inu, srovnat se zemí.

To se mu také povede a vám se jen zázrakem podaří uniknout nevyhnutelné zkáze. Jste tvor oplývající nadpozemskými schopnostmi, a tak je na vás začít vyšetřovat danou situaci a zjistit, kdo zabil kněžku a jak se Vodenovi povedlo dostat se z jeho vězení.

Vzhledem k faktu, že svět již zanikl, vám nezbývá nic jiného než se vrátit v čase do rána posledního dne a s pomocí postav nejbližších kněžce zjistit, kdo je viníkem. Toho dosáhnete tím, že budete každé z postav dělat parťáka a pomocí informací, které vám svěří, dávat dohromady jednotlivé dílky skládačky. Budete tak opakovaně prožívat ty samé události, akorát pokaždé z jiné perspektivy.

Omensight zdroj: tisková zpráva

Zápisníky jsou včerejší, moderní detektivové používají orby

Kde jste byl včera ve večerních hodinách?

Ačkoliv je vaším úkolem v prvé řadě vyšetřit vraždu, nebudete po vzoru Colea Phelpse z L.A. Noire obcházet podezřelé a se zápisníkem v ruce hledat viníka. Jakožto nadpřirozená bytost máte mnohem užitečnější schopnost, a tou je vnuknutí určité vidiny běžným smrtelníkům.

Budete tedy pomáhat jednotlivým postavám dosáhnout svého cíle, ať už stojí na jakékoliv straně barikády. Jakmile se dozvíte informaci důležitou pro postup, můžete s její pomocí donutit kohokoliv jiného, aby se s vámi podělil o svou část hádanky. Každá informace však nenese stejnou váhu a to, co v první chvíli vypadá jako značná indikace, kdo je vrah, dostane v očích jiné postavy naprosto opačný rozměr. Je tak nutné neustále udržovat kontakt se všemi stranami konfliktu.

Celý proces vyšetřování vám poměrně rychle přejde do krve a po pár okamžicích budete ze subjektů tahat potřebné informace jako kovaný detektiv. V případě, že nebudete vědět, kam se zrovna posunout, bez jakéhokoliv postihu můžete opakovat tu samou část pořád dokola, než narazíte na tu správnou kombinaci informací.

Jak jsem již ale zmínil, nejedná se o adventuru. Věřím, že absence důkladnějších postupů může odradit ty hráče, kteří očekávají hlubší zapojení do samotného vyšetřování. Malý vroubek má u mě hra i za to, že mě poslala za finálním bossem i bez nalezení všech důležitých důkazů.

zdroj: Archiv

Obušky připravit

Občanská válka není zrovna místo pro pacifisty, a ne vždy se z problému vymluvíte, proto se i vy budete muset umět ohánět. K dispozici máte klasický repertoár lehkých a těžkých útoků, které jsou obohaceny speciálním útokem lišícím se podle toho, kdo je zrovna vaším parťákem. Může to být třeba plošný útok nebo chvilkový buff pro vaši hrdinku.

Co se získávání nových schopností týče, hra vám je odemyká postupně po dostatečném počtu přinesených obětí. I zde se drží celkového zjednodušeného principu a nenabízí rozvětvené stromy zkušeností s možností přizpůsobit si soubojový systém vašim nárokům. Do hloubky nejde soubojový systém ani v případě jednotlivých komb a opět nabízí jen základní repertoár, který najdete v naprosto každé hře tohoto typu.

Pokud se řadíte mezi veterány akčních bojovek, určitě budete důvěrně znát i vašeho největšího nepřítele ve formě statické kamery, jež vám v mnohých případech dá zabrat víc než celé zástupy nepřátel. Mnohdy se stane, že většinu výhledu zabere zeď, popřípadě jiná překážka, a vy budete nuceni bojovat poslepu.

Omensight zdroj: tisková zpráva

Jindy vás zase dezorientuje přemíra fialové barvy

Tady jsme už jednou byli

Kvůli tomu, že se na každé místo podíváte vícekrát, si ovšem poměrně brzy zapamatujete rozložení každé místnosti. Ačkoliv budete jednotlivá místa navštěvovat pokaždé ve společnosti někoho jiného, nemá to na samotný průchod velký vliv. Sem tam se vydáte boční cestou a na pár okamžiků se ocitnete v novém prostředí, ale pak se vždy vrátíte na místo, které jste navštívili již nespočetněkrát. A až na malé výjimky budete pokaždé dělat to samé.

Nezáleží, zda jste zrovna na začátku, nebo na konci vašeho vyšetřování. Valná většina situací má vždy ten samý průběh, bez ohledu na okolnosti. Naštěstí jde celá hra dohrát za jedno odpoledne, takže je po všem dřív, než začne neustálé opakování kazit celkový dojem.

Ten je překvapivě příjemný. Jestliže pro vás není celková jednoduchost a přímočarost Omensight překážkou, není důvod její pořízení nezvážit. Příběh, ač sám o sobě ničím extra výjimečný, je díky způsobu vyprávění dostatečně ozvláštněný, aby vás po celou dobu bavil.

Verdikt:

Omensight se snaží spojit dva na první pohled zcela rozdílné herní prvky a obohatit akční mlátičku o adventurní prvky. Ač ve výsledku nepřináší nic převratného, hra je natolik solidní, aby se u ní dalo strávit jedno příjemné odpoledne.

Nejnovější články