Old Man's Journey - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Old Man's Journey - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

24. 7. 2017 19:00 | Recenze | autor: Jan Hrdlička |

Když vám prozradím, že Old Man's Journey vypráví příběh starce, který jednoho dne popadne svůj batoh a vydá se na cestu krajinou, v lepším případě si řeknete, co je to probůh za hru. V tom horším mi začnete spílat, co si to vymýšlím za blbé vtipy. Když ale přihodím, že tvůrci ze studia Broken Rules (Secrets of Rætikon) přivedli tuhle premisu k životu s pomocí fantastického výtvarného umění, přihodili dojemné vyprávění a celé to zabalili do výborného kapesního vydání, možná že leckdo z vás zpozorní.

Štětec v prstech a nádhera v duši

To se takhle jednoho rána postarší muž kochá výhledy ze svého domečku, když v tom zazvoní pošťák. A přinese psaní. Obsah dopisu musí být důležitý, protože muž neztrácí ani chviličku, bere ruksak na záda a v ruce už třímá sukovici. Jeho putování je hráči zakrátko představeno coby adventura rozkouskovaná na jednotlivé obrazovky, mezi nimiž stařešina přechází tak, jak hráč kliká. Obrazovky mají ponejvíce podobu maleb jednotlivých prostředí a protáhnou vás skrze přehlídku prostých, ale malebných zákoutí – půvabnou vesničku s hotýlkem na kopci, přístav, kopcovitý kraj, pastviny.

Každá krajina v sobě ukrývá řádku roztomilých interaktivních drobností, nejedná se tedy pouze o statické obrazovky. Tuhle můžete probudit spící kočku, támhle rozeznít zvon na zvonici a jinde zase roztočit kola polorozpadlého mlýnu. Jde o milý způsob, jak hru učinit ještě hravější a živější, takovou nadstavbu k překrásnému vizuálnímu stylu hry. Autorům se podařilo přijít s neotřelou grafickou stylizací – jakoby štětcem namalovanou a bez detailů. Celé to připomíná spíš rovnou zarámované umělecké dílko než hru. Obraz překrývá lehce zrnitý filtr jako ze starého filmu, což je ale příznačné pro titul, kde se hodně vzpomíná.

Tak na staré časy

Cesta v Old Man's Journey je lemována nejen putováním, ale také vzpomínkami na starcovo mládí a jeho blízké, stejně tak jako rekapitulováním zásadních scén z prožitých dekád. Jsou samozřejmě úzce svázané s dějem hry a jejich odkrytí by tedy vyzradilo celou zápletku. Můžete si však být jistí, že vyprávění obyčejného, ale perfektně prezentovaného (beze slov) a skutečně silného příběhu představuje středobod Old Man's Journey. Nese s sebou hořkosladký náboj s hřejivými pocity z chvil radosti i velkou nostalgii zatíženou smutkem dávných křivd a obav z budoucnosti.

Staříkovo aktuální rozpoložení zachycují výborné animace, chybějící dílky skládačky zase dosazují pasáže, v nichž muž usedne na lavičku, aby si odpočinul, a před ním i hráčem se rozvine vzpomínka, krásná na pohled, ale mnohdy truchlivá.

zdroj: Archiv

Strojené divadlo

Aby se však náš hrdina vůbec k lavičce dostal, musí nejdříve projít úrovní, která na něj čeká. Do úrovně vstupuje zleva a jeho úkolem je najít si cestu přes sérii překážek až k cíli. Ten je povětšinou zcela zřetelný, neboť hra pomocí techniky světla a barev dobře směřuje hráčovu pozornost. Překážky z cesty odstraňujete manipulací s terénem. Nejčastěji budete prstem zvedat či naopak snižovat kopce a útesy tak, aby mezi nimi vznikl spoj a stařík mohl pohodlně přecházet z jednoho na druhý.

V pozdějších fázích se věci pochopitelně trochu zkomplikují. To budete z vrcholků kutálet sudy, aby dole roztříštily zeď, stavět koleje nebo vytvářet mosty. Hádanky fungují obstojně, člověk se nicméně musí ptát, proč nejsou alespoň lehce nápaditější a nenabízejí větší výzvu. Naprostou většinu prolétnete bez mrknutí oka a hra už vám zase bere ovládání z ruky. Míra vašeho zapojení tu není kdovíjak valná ani inovativní.

Old Man's Journey tak pohříchu působí, jako by chtěl být srdceryvným zážitkem s občasným hráčovým přičiněním, než skutečnou hrou se silnou narací. A je to škoda. Vývojáři jinak totiž vcelku sympaticky střídají tempo aktivit, abyste neměli šanci zabřednout do stereotypu. Příkladem je kapitola s vlakem, naznačená o několik řádků výš, která je vyloženě okouzlující.

Výlet tvého života

Když se po nějaké hodince a půl objeví závěrečné titulky, víte, že to byl čas z notné většiny skvěle strávený. Příběh dostal svou korunu, správnou, i když předvídatelnou, a vám je jako po dvojité jízdě na emocionální horské dráze.

Teď si zbývá jen ujasnit jednu věc. Tohle je překrásně ztvárněné, jímavé dobrodružství, opatřené melancholickými hudebními tóny a přetékající láskou a péčí. Pokud patříte mezi hráče, kterým nejde jen o rozdávání headshotů a čas od času mátě chuť na nenáročný, odpočinkový zážitek, pak nečekejte už ani minutu. Pro vás ostatní platí totéž. Jen mějte na paměti, že v Old Man's Journey se ukrývá více toho zážitku než samotné hry.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Rozjímavá adventura naplněná neobyčejnými momenty, krásná jako pohlednice se západem slunce. Spíš než o plnohodnotnou hru se však jedná o interaktivní pokoukání.

Nejnovější články