Madden NFL 08 - recenze PC verze
5/10
zdroj: tisková zpráva

Madden NFL 08 - recenze PC verze

27. 12. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Americký fotbal je sportem pro tvrdé chlapy a poslední dobou se zdá, že EA má stejné mínění i o trpělivost nás hráčů s jejich každoročními výtvory. Aneb krize sportovních simulací pro PC se stále více prohlubuje.

Autor: Bergy
Publikováno: 27.prosince 2007
Verze hry: anglická/prodávaná/PC
Doba recenzování: 1 týden

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Americký fotbal neodmyslitelně patří k podzimní nabídce sportů pod taktovkou EA a ani letos se na tom nic neměnilo. Škoda ale, že doby, kdy jsme jako správní sportovní fandové tyto hry s napětím očekávali, jsou asi nenávratně pryč. Může za to jednak celkový úpadek kvality a očividné protěžování konzolových verzí oproti těm čistě pro PC. Asi nejvíce to pocítili příznivci sérií NHL / FIFA, u které měla řada lidí oprávněné pocity silného rozhořčení. Ani minulý Madden sice zrovna neexceloval, ale svou tradiční zábavnost si nakonec udržel. Každý navíc doufal, že letošek nám to bohatě vynahradí.

Rána pod pás
Jak to ale nyní vypadá, zůstalo jen u zbožného přání. Madden NFL 08 je totiž v PC verzi poměrně velkým zklamáním, jemuž jsem několik dnů nemohl uvěřit. Sám nevím, proč jsem byl tak překvapený, mohl jsem ostatně tušit, že k něčemu takovému dojde. Oproti konzolovým verzím totiž NFL 08 pro PC vypadá jako chudý příbuzný a novinek je vyloženě jako šafránu. Skoro se nestydím říct, že kdyby EA vydali patch s aktuálními soupiskami pro novou sezonu do NFL 07, výsledek by byl v podstatě k nepoznání.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zjištění, že NFL 08 nepřináší nic zásadního, se nevyhnete od prvního spuštění hry a nahlédnutí do položky herních módů. Vykoukne na vás známá nabídka se stejnými možnostmi jako minule - včetně už třetí sezónu propagovaného módu NFL Superstar, v němž si od nuly tvoříte vlastního hráče a vychováváte si ho ve velkou hvězdu amerického fotbalu. Před dvěmi lety to nebylo špatné, ale absolvovat to každý rok znovu a bez viditelných změn asi nadchne málokoho. Hlavní volbou je tak opět klasický Franchise mód, v němž se stáváte majiteli vybraného fotbalového týmu, který se snažíte vytáhnout až na samý vrchol, tedy do finále Superbowlu.

Hlavní novinky jen pro konzole
Součástí správné sezóny je jako vždy přípravný tréninkový camp, kde můžete svým hráčům v podobě miniher nahnat nějaké dovednosti. Následuje předsezónní období, ve kterém pilujete týmovou hru a pak už můžete rovnýma nohama skočit do ostrých bodovaných zápasů. Hrát lze dvojím způsobem. Buď klasickým přímým ovládáním hráčů na hřišti nebo v roli hlavního kouče, kdy v podstatě na způsob sportovního manažeru vybíráte herní situace a čekáte, jestli se vašim svěřencům podaří úspěšně zvládnout vámi naordinovanou hru. Pokud se vaše příkazy míjí účinkem a nemůžete se na to dál dívat, lze i z tohoto režimu přeskočit zase do zápasu a zbytek dohrát ručně a třeba zcela zvrátit nepříznivé skóre.

Hodně se mluvilo o tzv. Fantasy Challenge módu, jenž měl umožnit hrát skutečnou ligu se svým vlastním týmem vytvořeným dle svých představ včetně domácího stadiónu a hráčských dresů. Pro mnohé jistě lákavá představa, kterou vývojáři skutečně realizovali. Jenže než se začnete radovat, dostanete ledovou sprchu. Tento mód si totiž vychutnají pouze majitelé konzolových verzí (X360/PS3/Wii) Madden NFL 08. Tak trochu diskriminace, nemyslíte?

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jenomže tím to nekončí. Další opěvovaná novinka v podobě „Weapons system“ je totiž spíše rozporuplná. Její princip spočívá v tom, že hvězdní hráči jsou po stisknutí příslušného tlačítka ve hře označení speciální ikonou, jenž prozrazuje jakými schopnostmi daný fotbalista disponuje a jak proti němu nejlépe zakročit. Weapons system se sice nachází jak na PC tak na konzolích, nicméně na klasickém počítači jaksi není moc vidět, že by to k něčemu bylo.

Rozdíly ve stylech hry jednotlivých hvězdných hráčů jsou totiž naprosto minimální, takže pokud celý Weapons system jednoduše vypustíte, nejste vůbec hendikepováni. Zdá se vám to tedy jako zbytečnost? Ano, máte pravdu, ale majitelé konzolí vám řeknou opak. A to z toho důvodu, že například na X360 tento systém funguje o mnoho lépe a lidé si ho velmi pochvalují, protože jeho přítomnost je ve hře opravdu znát. Je tedy opravdu s podivem, jak jedna a ta samá vychytávka může na dvou různých platformách fungovat tak odlišně.


gameplay video 1

 Tvrdé střety ve vzduchu i při zemi
Abych ale jen nehanil, můžu vyzvednout návrat Hit Sticku tentokrát v druhé a vylepšené revizi. Hit Stick 2.0 znovu počítá s využitím pravé analogové páčky herního gamepadu při obranných akcích. Pokud tedy chcete trefit soupeřova hráče, musíte si nově rozmyslet, jestli se střet pokusíte ve výšce či naopak u země. Oba způsoby jsou pochopitelně odlišné a mohou se vám i vymstít. Jestliže se pokusíte o nízký „hit“ a soupeř nesoucí míč vás přeskočí horem, právě jste mu otevřeli volnou cestu k prvnímu downu nebo klidně i touchdownu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jediný herní mód, který lze označit v PC verzi jako novinku, je tzv. Skill Drills, což má být něco jako vylepšený trénink s levelovacím systémem. Princip spočívá v tréninkových minihrách, kde soupeříte s přerostlými figurínami ovládanými AI. Vždy je potřeba dosáhnout určité bodové hranice, a poté máte možnost přejít do dalšího těžšího kola. Na procvičení herních situací a dovedností při útočení či bránění to není špatné, ale ruku na srdce, takový herní mód jako jediná novinka prostě nemůže obstát.

 Nenahraditelný gamepad
Ač se každý ročník Madden NFL dá ovládat skrze klávesnici, tento způsob ovládání je pro tuto hru velmi nepraktický, skoro až krkolomný. Ovládacích kláves je totiž tolik, že bez problémů zaměstnáte všech deset prstů. Pořádný gamepad je proto v podstatě nutností, zejména pokud toužíte po pohodlném ovládání. Velký význam mají především analogové páčky, které nacházejí uplatnění hlavně při Hit Sticku 2.0 a nyní také při výkopech míče.

Seznam podporovaných gamepadů se rozrostl i o X360 Controller pro Windows XP od Microsoftu. Měl jsem možnost vyzkoušet právě tento gamepad a hra je s ním opravdu skvělá. Chválím i fakt, že jakmile NFL 08 rozpozná, že je připojen právě tento ovladač, veškerá nápověda se vám zobrazuje v barvách odpovídajícím tlačítkům na tomto gamepadu včetně příslušných označení tlačítek.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva další obrázky z této hry v galerii

Grafika, jak vidíte z okolních obrázků, žádných dramatických změn od minula nedoznala, což vypovídá o tom, že jde o tentýž engine. I když jsem měl všechny detaily na maximum, stejně vizuální podoba jaksi zaostávala za oficiálně prezentovanými screenshoty. To rovněž není žádné překvapení, ale běžná praxe EA. Poprvé jsem si ale mohl dovolit hrát Madden NFL v širokoúhlém rozlišení při 1680x1050 a musím potvrdit, že herní zážitek je mnohem lepší než u klasického zobrazení při poměru stran 4:3.

 Shrnutí
Madden NFL 08 z hlediska novinek a vylepšení tedy zrovna nenadchnul, spíše naopak. Zatímco majitelé konzolových verzí si mohou hvízdat, hráčům na PC zbyly takříkajíc jen oči pro pláč. Na druhou stranu, po herní stránce není Madden NFL 08 o nic horší sportovní simulací amerického fotbalu než třeba vloni či předloni. Pro člověka, kterého předešlé ročníky minuly, je nový ročník s pořadovým číslem 08 stále kvalitní volbou. Problém ovšem je, že takových lidí je jen mizivé procento, protože většinu tvoří stálí fandové, jenž si příležitost zahrát si poslední díl NFL nenechají jen tak uniknout. A právě tato majoritní většina hráčů bude Madden NFL 08 na PC jen těžce rozdýchávat.

zdroj: Archiv


trailer


gameplay video 2

Stáhněte si: Aktualizaci sestav

Související články: Novinky, Madden NFL 06 recenze, Madden NFL 2005 recenze

 
Bergy
autorovi je 27 let a pracuje jako vedoucí HW zákaznického servisu; psaním se zabývá více jak 7 let a kromě strategií si oblíbil i simulátory; pokud to čas a starost o rozrůstající se rodinu dovolí, věnuje se plastikovému modelářství a vojenskohistorické literatuře







 
 
Bergy

Verdikt:

Madden NFL 08 nepřináší zhola nic, bez čeho byste se nemohli obejít. Novinky zde totiž představují pouhé drobnosti a kosmetické úpravy. Narozdíl od verze pro X360, jenž disponuje o poznání větší propracovaností a novým plnohodnotným herním módem, je PC verze pátým kolem u vozu. Jestli chtějí pánové v EA odradit všechny PC-čkáře od hraní sportovních her, musím připustit, že to začíná pomalu ale jistě zabírat.

Nejnovější články