Fall of the Reich - recenze
3/10
zdroj: tisková zpráva

Fall of the Reich - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

9. 5. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Toto rozšíření válečné strategie East Front II s novými misemi z konce války se bohužel nese v duchu všech datadisků od Talonsoftu.


East Front II: Fall of the Reich - recenze

Autor: Matto
Publikováno: 9.května 2001

 Zločin a trest
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na jaře letošního roku se na internetových stránkách americké firmy Talonsoft objevila informace, že tým programátorů pracující již několik let na rozsáhlé a známé sérii Campaign Series pracuje na dalším z datadisků rozšiřujícím pravidelně hry z této série. Inzerovaný datadisk měl rozšířit hru East Front 2, která je z celé série asi nejpopulárnější a nejhranější a proto byl očekáván s nadějemi a napětím. Bohužel zkušenosti se stylem prodeje a vývoje her od firmy Talonsoft vnutili všem čekatelům i určitou míru skepse, která se nakonec bohužel ukázala jako nejvíce na místě. Kdybych měl nějak charakterizovat strategii Talonsoftu co se datadisků k jejich hrám týká, nazval bych ji “Zločin a trest”.

Zločin proto, že způsob jakým firma datadisky prodává v poměru s tím co obsahují, je skutečně zločinný. A trest pak zcela nespravedlivě padne na hlavu hráčů, kteří si tuto sérii oblíbili a kteří jen těžko překousnou své zklamání. Je mi proto za těžko psát o datadisku Fall of the Reich, který nedávno vyšel, a přitom nepotopit mou nejoblíbenější hru. Nicméně budu se snažit a pokud Vás zaujme prostředí těchto her, nedejte se odradit informacemi o datadisku a zjistěte si něco o hrách Campaign Series samotných.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Obsah datadisku
Pokud se podíváme na oficiální popis datadisku, nevypadá to na první pohled zase tak zle. Dle informací nový datadisk obsahuje nová pravidla, reprezentující skutečné noční boje. Další, už klasickou “novinkou” na tomto datadisku, jsou tři nové tzv. linkované kampaně, neboli předem sestavené kampaně z předpřipravených za sebou jdoucích scénářů, které procházíte s Vám přidělenou jednotkou. Tyto kampaně se v průběhu vývoje her Campaign Series staly velmi populární a jsou proto skutečným přínosem a snad jedinou opravdu novou věcí na datadisku.

Dále Talonsoft inzeruje více než 15 nových scénářů, opravené původní “noční” scénáře, nové jednotky jako super těžké experimentální tanky Maus nebo těžké sovětské tanky IS-3. Posledním vylepšením mají být úpravy některých pravidel a výpočtů v průběhu boje z nichž konkrétně zmiňují změny ve výpočtech assaultů. Ke všem částem datadisku se ještě postupně vrátím, ale nejdřív mi dovolte malé zamyšlení na téma datadisk.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Neznám oficiální definici datadisku a v mém slovníku z roku 1952 jsem ji bohužel nenašel :) Budu si tedy muset vystačit s definicí vlastní, která v sobě tím pádem zákonitě obsahuje i můj ideál. Matematici mi doufám odpustí, že definice nebude exaktní, ale zbytku národu tím pádem bude srozumitelná. Datadisk vychází vždy jako vylepšení a jako třešnička na dortu své mateřské hry. Datadisk by měl obsahovat buď pokračování či významné rozšíření příběhu hry, čili v případě válečných her nějakou novou operaci, kampaň.

Datadisk by měl přinášet něco nového do herního systému hry, něco co ji výrazně rozšíří a vylepší její možnosti. Datadisk válečné hry by měl přinést nové a zajímavé jednotky a možnosti jejich využití, a tedy také mnoho nových, zajímavých scénářů. Dobrý datadisk by měl obsahovat i různé varianty dalších úprav hry, protože datadisk si většinou pořídí hráči, kteří původní hře propadli a chtějí aby jim ještě dlouho vydržela. Jak se tedy zdá, skoro vše výše zmíněné tento datadisk obsahuje, proč vás tedy od začátku připravuji spíš na drtivou kritiku ? Vezmeme to popořadě.

 Noční boje
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nejprve se tedy zaměříme na nové noční boje. Dosud byly ve hře “noční” boje reprezentovány jako boje s viditelností jeden hex. Vše ostatní se tvářilo jako ve dne. Nyní hra umožňuje opravdu se v noci vyřádit. Klasická viditelnost je sice stále jedna, ale střílející jednotky jsou pochopitelně vidět na větší vzdálenost podle “záblesků” výstřelů a je tedy možné je alespoň přibližně ostřelovat. Navíc je možné vystřelit téměř libovolnou jednotkou světlici a ozářit tak omezené území “denním světlem”, kde pak platí stejné pravidla jako za dne.

Samozřejmě se změnila i grafika, noční boje jsou opravdu noční, není skoro nic vidět a tma je opravdu jak u rybníčka Brčálníka. Bohužel v této černočerné tmě velmi snadno zanikají různé velmi užitečné pomůcky pro hraní. Například zobrazování dojezdu jednotek lehkým zvýrazněním hexů během nočních bojů zcela zanikne a ve 3D pohledu, který většina hráčů používá, je prakticky nepoužitelné.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

A teď to nejhorší, noční boje totiž vůbec nejsou nové. Byly takto použity už v posledním dílu série, v Rising Sunu, kde byly opravdu velmi pěkné a pro pěší boje na tropických ostrovech Tichomoří jako dělané. Rising Sun má navíc trošku jinou grafiku než East Front a proto se tam i zmíněné znázornění dojezdu zobrazovalo dobře a nezanikalo. Jak se zdá, programátoři Talonsoftu si prostě nedělali moc práce, systém jednoduše vzali a zkopírovali do East Frontu a ani se asi nenamáhali s nějakým testováním. Vždyť už to je vyzkoušené !

Zvětšit zdroj: tisková zpráva A tak ani nepřišli na to, že noční boje se opravdu hodí hlavně pro pěší boje a tanky v noci většinou doplňují palivo a munici. Většina scénářů, které jsou teď jako noční, obsahují ale právě i tankové boje, které jsou pak opravdu nezábavné, protože pravidla nočního boje, tak jak tu jsou udělaná, se pro ně prostě nehodí.

 Malý podvod s "novými" scénáři
Nových scénářů je na datadisku skutečně přes patnáct. Ve skutečnosti osmnáct. Vzhledem k tomu, že hry Campaign Series hodně hraji a znám je skutečně důvěrně, znám i mnoho scénářů, které se dají sehnat zdarma různě po internetu. Jaké tedy bylo mé překvapení, když jsem několik z nich nelezl i na tomto prodávaném datadisku ! Jen se mi ulevilo, že žádný ze scénářů není můj vlastní ... Co se nových jednotek týká, oba zmiňované těžké tanky již byly v plné verzi East Frontu II a tedy nejsou žádnou novinkou ! V tomto případě tedy Talonsoft bezostyšně lže. Po dalších nových jednotkách jsem radši ani nepátral.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jedinou skutečnou novinkou jsou tedy kampaně. Jsou skutečně tři. Dvě z nich dokládají proč se datadisk jmenuje Fall of the Reich. Obě začínají boji na Odře v dubnu 1945 a končí závěrečnou bitvou o Berlín na přelomu dubna a května 1945. V první z nich velíte ad hoc sestavené kampfgrupě německých jednotek SS a Volskgrenadýrů. Jednotka je zhruba velikosti menší brigády a jejím jádrem jsou zmiňované super těžké tanky Maus a další těžké německé tanky. Jejím úkolem je pak probojovat se z obklíčení u Odry, probít se k Berlínu a zde odrážet útoky Sovětských vojsk.

Kampaň je výborně udělaná, má dobrý děj a přesně reprezentuje situaci německých vojsk před závěrečnou bitvou a během ní. Druhá kampaň je ze stejného období, ale z druhé strany fronty. Velíte tankové brigádě Sovětských gardových vojsk a vaším úkolem je prorazit německou obrannou linii na Odře, vyrazit rychle k Berlínu a zardousit fašistickou bestii přímo v jejím doupěti.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nová kampaň je velmi těžká a boje v ulicích Berlína, kde za každým rohem číhá Němec s panzerfaustem dají vaším tankům opravdu zabrat. Naštěstí se dočkáte nového vybavení v podobě zmiňovaných IS-3, od kterých se i panzerfausty jen odrážejí. Poslední kampaň pak mapuje postup a boje známé německé divize Grossdeutschland během slavné bitvy o Kurský oblouk v létě 1943. Tato kampaň je skutečně vražedná, co se obtížnosti týká a hráč pochopí, proč tenkrát Němci neuspěli. Útok přes nekonečná minová pole krytá bezpočtem bunkrů a pevností probere vaše jednotky už krátce po začátku kampaně opravdu důkladně. Chcete-li tedy zažít skutečnou depresi z nesplnitelného rozkazu, vřele doporučuji.

 Naděje nebo utopie?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pořád ve mě přežívá naděje, že třeba jednou Taloni vydají datadisk, který bude obsahovat nejen tři nové linkované kampaně, ale i editor takových kampaní, že pořádně zpracují prográmky o které se pokoušejí amatéři z řad hráčů a nabídnou nám třeba editor jednotek a národů (myslím, že pro českou komunitu hráčů Campaign Series by se dala vytvořit krásná kampaň na téma hypotetická válka mezi ČSR a Německem po krizi v září - říjnu 1938). Že takový datadisk bude obsahovat ne 18 ale třeba 300 scénářů, kde pak vůbec nebude vadit, že jich je půlka stažených z internetu. Prostě pořád ve mě přežívá naděje, že jednou se objeví datadisk, určený pro hráče a ne za účelem zvýšení zisků vydavatelské firmy ...


P.S. Datadisk Fall the Reich je navíc těžko k sehnání, protože jediný způsob, jak ho získat, je objednat si jej online na stránce Talonsoftu a nechat si jej z Ameriky poslat, což k jeho rozšířenosti u nás rozhodně nepřispěje...

Martin "Matto" Smola
připravil: jd







Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Rozšíření Fall of the Reich pro hru East Front II toho nabízí zoufale málo, ale to už se stalo u datadisků od Talonsoftu zvykem.

Nejnovější články