The Elder Scrolls: Blades bude mobilní hrou, která vás odtrhne od počítače – dojmy z hraní na E3
zdroj: tisková zpráva

The Elder Scrolls: Blades bude mobilní hrou, která vás odtrhne od počítače – dojmy z hraní na E3

22. 6. 2018 17:45 | Dojmy z hraní | autor: Patrik Hajda |

Než jsme se na tiskové konferenci Bethesdy na E3 konečně dočkali oznámení šestého dílu The Elder Scrolls, museli jsme si projít pořádným trollingem. Skyrim hratelný na pageru, ledničce či s pomocí Alexy? The Elder Scrolls na mobilech? Jak se ukázalo, o žádné trollení nešlo. Skyrim si skutečně můžete zahrát na nemyslitelných zařízeních a mobilní The Elder Scrolls: Blades působí až překvapivě plnohodnotně.

Na začátek se přiznám, že nejsem velkým fanouškem hraní na mobilu. Na Google Play vidím jen absolutní minimum opravdu zajímavých titulů, do kterých se mi navíc nechce podruhé investovat. Lákají mě totiž zejména porty her, ať už počítačových či deskových, ze kterých na mě čiší původní kvalita. Jistě, občas se objeví skvosty jako Monument Valley nebo Chameleon Run, ale ty se s velkým hraním na klávesnici či gamepadu nemohou měřit. A to je něco, co chce Bethesda změnit pomocí The Elder Scrolls: Blades.

Pokud jste viděli tiskovou konferenci Bethesdy, pak se nemůžete divit jejich orientaci na mobilní trh. Todd Howard se zde pochlubil obrovským číslem 120 milionů – tolik lidí si stáhlo Fallout Shelter a je to zároveň více než počet hráčů všech jejich ostatních her dohromady. A to šlo jen o pouhou manažerskou hru, která s původní sérií Fallout nemá zas tolik společného.

Nový král mobilů?

Teď si představte, kolik hráčů sáhne po The Elder Scrolls: Blades, která není jen o výstavbě vesničky, zkrášlování vašeho skromného příbytku a žádání o ruku dívky rasy Khajiit. Skoro to vypadá jako zánik ostatních platforem, ale to nás naštěstí nečeká. Blades by se časem měla podívat na všechna možná zařízení jako Xbox One, PlayStation 4, PC a Switch (třeba dojde i na ty ledničky), a slibuje duely napříč všemi těmito platformami. Jeden hráč bude pařit na mobilu, zatímco druhý si to s ním rozdá ve VR.

V Adamově článku se dozvíte o veškerém plánovaném obsahu, který bude součástí hry během jejího podzimního vydání na Android a iOS, já se zde zaměřím na mnou vyzkoušenou hratelnou ukázku. Ta bohužel odhalila jen absolutní minimum, ale i to mě naplnilo očekáváním a větřím, že The Elder Scrolls: Blades bude po opravdu dlouhé době hra, kterou si s chutí dám na mobilu.

Na vlastní palce jsem si osahal dva obsahově velmi podobné průchody kraťoučkými úrovněmi. Jedna se odehrávala ve správných zatuchlých chodbách hluboko pod hradem, druhá uprostřed divokých lesů. V obou případech jsem mohl běžet jen rovnou za nosem, vyříkávat si to s místní havětí a pídit se po lootu. To samozřejmě nezní bůhvíjak světoborně, ale tady jsme ve světě mobilů, kde jsem se popravdě nesetkal s hrou viděnou z pohledu vlastních očí, která by vypadala tak dobře, a ještě lépe se ovládala.

Vůbec jsem si nepřipadal, jako bych hrál na mobilu. Z grafického hlediska bych se nebál přirovnat Blades k Switch verzi Skyrimu. Otevřený svět na konzoli vypadá stejně dobře, jako přímočarý svět na telefonu. A pak je tu otázka onoho ovládání, které mi v případě dotykových obrazovek dělá největší vrásky na čele.

The Elder Scrolls: Blades zdroj: tisková zpráva

Stará škola v novém světě

The Elder Scrolls: Blades na mě z hratelné ukázky působí jako dungeon (jungle) crawler odkazující se na staré dobré časy. Fakt, že není krokovací, by mohl znamenat obtížnější ovládání, ale opak je pravdou. Prostým tapnutím kamkoliv na zem se vaše postava dá okamžitě do pohybu a jednoduchým tažením kdekoliv po obrazovce si natočíte kameru tam, kam potřebujete. Rovněž můžete používat dva neviditelné joysticky po stranách obrazovky k plynulému pohybu postavy i kamery.

V režimu na šířku vám ovládání pomocí dvou palců, kdy jeden volí destinaci a druhý úhel kamery, přejde pod kůži prakticky okamžitě. Ovládání je až s podivem jednoduché, pohodlné a naprosto přesné. To samé platí i v režimu na výšku, kde s trochou tréninku dokážete ovládat celou hru jediným prstem. Mezi oběma režimy pak přecházíte prostým otočením telefonu, nemusíte nic přenastavovat.

The Elder Scrolls: Blades zdroj: tisková zpráva

I used to be an adventurer like you…

V lokacích se volně vyskytují klasičtí nepřátelé – v katakombách kostlivci všeho druhu, v pralese goblini a přerostlí pavouci. Jakmile se k nim dostanete dostatečně blízko, hra vám vezme možnost pohybu a zaklesne vás do souboje. Ty jsou z hlediska ovládání stejně jednoduché jako pohyb, ale o to více jsou zábavné a plné taktiky.

Podržením ikony štítu se kryjete před útoky, tažením po obrazovce v libovolném směru provedete odpovídající švih mečem a tapnutím na jednu z ikon provedete některý ze speciálních útoků vyžadující časové dobití. Souboj je tak sérií krytů (blok ve správný čas rozhodí soupeřovu rovnováhu), švihů (snažíte se zasáhnout hlavu ze strany, kde nemá štít) a kouzel, která dávají mnohonásobně víc zranění.

Bohužel se mi nepodařilo dostat do souboje s víc než jedním protivníkem. Je otázka, jestli to vůbec půjde a jak by taková situace vypadala. V každém případě jsou souboje zábavné a vrhal jsem se do nich s radostí.

The Elder Scrolls: Blades zdroj: tisková zpráva

...then I grabbed a phone

Z potvor, beden a ztrouchnivělých kmenů padají pytlíky plné zlaťáků a diamantů, ale ukázka už bohužel nenabízela žádné jejich využití. Nemohl jsem si pořídit ani vyměnit výbavu, vyzkoušet si duel s ostatními hráči, nakouknout do příběhu, ani se projít po domovském městě. Úzké koridory obou úrovní se občas sice rozšířily do větších oblastí, ale vyložený otevřený svět na mě nevykoukl.

Na každý pád mě tyto dva jednoduché průchody džunglí a podzemím mile překvapily. Souboje nejsou úplně triviální a ovládání patří k tomu nejlepšímu, s čím jsem se v případě velkých her na mobilu setkal. Je otázka, jak výkonný telefon bude potřeba na rozběhnutí tak pěkné hry (hra na E3 běžela na iPhone X bez klopýtnutí), a ještě by mě zajímalo, jak by se mi to ovládalo na tabletu. Ale to se dozvíme za pár měsíců, kdy The Elder Scrolls: Blades vyjde zdarma na mobilních zařízeních se systémem Android a iOS.

Nejnovější články