Valve chystá SteamDeck OLED. Vyjde už příští týden
zdroj: Foto: Valve

Valve chystá SteamDeck OLED. Vyjde už příští týden

10. 11. 2023 10:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Úspěšný handheld od Valve čeká revize. Nový Steam Deck OLED nabídne větší a lepší displej, výkonnější baterii a rychlejší wi-fi. Navíc na něj nebudeme čekat dlouho, protože se začne celosvětově prodávat už příští týden. OLED model bude k dostání s SSD diskem o velikosti 512 GB nebo 1 TB. Oproti tomu Steam Deck LCD modely 64 GB a 512 GB se úplně vyřazují z výroby a jsou až do vyprodání zásob trvale zlevněné.

Dominantou nového modelu handheldu bude kvalitní OLED displej s živějšími barvami a vysokým dynamickým rozsahem. Úhlopříčka obrazovky je o centimetr větší a obnovovací frekvence vzrostla ze 60 na 90 Hz. Tím změny oproti starší LCD verzi nekončí, Valve citlivě modernizovalo a zefektivnilo takřka všechny aspekty původní konzole.

Například zdroj lépe pracuje s energií a kapacita baterie narostla o 25 % na 50 Watthodin. OLED díky tomu vydrží v provozu 3 až 12 hodin – podle náročnosti hry. Nové složení baterky umožňuje rychlejší nabíjení, takže Steam Deck nabijete na 80 % šťávy ani ne za hodinu. 

Zesílená tloušťka a zlepšená efektivita chlazení znamená, že se OLED model méně zahřívá. Aktualizací prošel i bezdrátový modul, který podporuje standard Wi-Fi 6E a kodeky Bluetooth aptX HD a aptX Low Latency. Steam Deck by též měl lépe padnout do ruky – nejen proto, že bude vážit 640 gramů, tedy o 5 % méně než LCD model, ale protože byl upraven materiál a tvar analogových páček, zlepšená odezva spínačů a trackpady jsou nyní mnohem přesnější.

Valve myslí i na životnost, šrouby zadního krytu už zapadají do kovových závitů, nehrozí tudíž jejich stržení. Kvůli opravám displeje už se nemusí rozebírat celý kryt konzole a běžné opravy by měly vyžadovat méně kroků. Ostatně počet různých typů šroubů i jejich celkové množství napříč celým zařízením markantně kleslo.

Steam Deck OLED zdroj: Foto: Valve

Od 16. listopadu pořídíte Steam Deck ve třech variantách. Klasický LCD model s 256 GB úložištěm koupíte za 419 eur. OLED model s kapacitou 512 GB stojí 569 eur, zatímco s 1 TB 679 eur. Staré LCD modely jsou až do vyprodání zásob v permanentní slevě. Steam Deck LCD s diskem 64 GB stojí 369 eur a za 512GB model dáte 469 eur.

Vypadá to, že Valve to s handheldy myslí vážně. Dokládá to nejen současná revize konzole, ale i fakt, že probíhá testování modernější verze Steam Deck 2. V rozhovoru pro Bloomberg to potvrdil šéfdesignér Lawrence Yang: „Určitě potrvá dva až tři roky, než se nová konzole začne prodávat. Počítáme s tím, že bude obsahovat výpočetní sílu nové generace. Detaily ale nemůžu prozradit,“ míní Yang.

Nejnovější články