Ruské kluby se jen tak nevrátí. FIFA 23 vyjde bez jejich účasti
zdroj: Electronic Arts

Ruské kluby se jen tak nevrátí. FIFA 23 vyjde bez jejich účasti

22. 7. 2022 12:20 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Včera se nám pořádně představila letošní FIFA 23, která bude zároveň úplně poslední Fifou od Electronic Arts vlivem změny názvu na EA Sports FC, k níž dojde příští rok. FIFA 23 kromě opětovně vylepšeného systému animací konečně zavede roky vyhlížený systém hraní napříč platformami spolu s oficiálními ženskými ligami a světovým pohárem.

Co jí naopak bude chybět, a tvůrci se o tom opomněli zmínit v oficiálním oznámení, jsou ruské kluby a ruský národní tým. Nejedná se o nic nového. Krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu se v EA rozhodli vyjádřit podporu okupovanému státu tím, že z již vydané Fify 22 odstranili ruské týmy. A pro letošní ročník FIFA 23 se zjevně nic nemění. Tedy jen to, že se s nimi nepočítá už od samého začátku.

„EA Sports je solidární s ukrajinským lidem a stejně jako mnoho dalších hlasů z celého fotbalového světa vyzývá k míru a ukončení invaze na Ukrajinu. V souladu s našimi partnery ve FIFA a UEFA nebude EA Sports do hry FIFA 23 zahrnovat ruský národní tým ani ruské kluby,“ uvedl mluvčí společnosti v emailové korespondenci se serverem PC Gamer.

Řada herních společností od Microsoftu a Activision Blizzard přes Epic Games a Sony až po Take-Two a Ubisoft stáhly své podnikání z Ruska jako vyjádření nesouhlasu s agresí vůči Ukrajině, na znamení podpory bránícího se státu. Rusko na nově vzniklou absenci zahraničních herních firem před pár dny odpovědělo vývojem vlastního národního enginu, díky kterému by se měl dát do pohybu tamní videoherní průmysl.

Nejnovější články