Embracer zvažuje prodej Gearboxu, autorů Borderlands
zdroj: tisková zpráva

Embracer zvažuje prodej Gearboxu, autorů Borderlands

11. 9. 2023 16:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Švédská společnost Embracer Group zvažuje prodej studia Gearbox Entertainment, autorů looter shooteru Borderlands. Informaci, s odkazem na zdroje, které jsou s problematikou obeznámeny, přinesl zpravodajský server Reuters. S ohodnocením firmy údajně spolupracuje s investičními společnostmi Goldman Sachs a Aream & Co.

Měl by to být další krok, jak vylepšit neuspokojivé finanční výsledky. Embracer v červnu oznámil masivní restrukturalizaci a zeštíhlování firmy, která je momentálně ve ztrátě. Konsolidační sekera už dopadla například na studio Volition. Prodej Gearboxu tak zřejmě bude další snahou, jak ušetřit po nepovedeném partnerství se Saúdskou Arábií, které mělo švédskému gigantovi přinést v přepočtu přes 44 miliard korun.

Podle zdrojů jsou mezi potenciálními kupci, kteří nákup zvažují, mezinárodní herní společnosti. Gearbox ale není jen herní studio, které stojí za ztřeštěnou sérií Borderlands, ale také činný vydavatel. Naposledy pod jeho křídly vyšla například povedená kooperativní akce Remnant 2.

Nebylo to přitom tak dávno, kdy s vidinou dolarů v očích Embracer masivně skupoval studia a franšízy. Patří mu například práva k Pánovi prstenů, autoři moderní trilogie Tomb Raiderů, Crystal Dynamics, nebo Eidos, který stojí za kyberpunkovým Deus Ex. Z tuzemských studií pod něj spadají například Ashborne Games či Warhorse.

Nejnovější články