Beecarbonize je česká karetní hra s klimatickým poselstvím
zdroj: Foto se svolením Charles Games

Beecarbonize je česká karetní hra s klimatickým poselstvím

7. 2. 2023 10:29 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Neobvyklý subžánr si vymysleli čeští Charles Games se svou chystanou novinkou Beecarbonize. Tvůrci Svobody 1945 a Attentatu 1942 si dávají pauzu od druhoválečných dramat a příběhů a chystají klimatickou karetní strategii.

„V Beecarbonize jsou vaším protivníkem uhlíkové emise a klimatická změna. Zvládnete proměnit průmysl, upravit zákony a chránit přírodu tak, abyste přežili?“ ptá se Ondřej Trhoň z Charles Games s tím, že strategická simulace čítá 120 unikátních karet, které představují vynálezy, zákony a společenské nebo průmyslové pokroky.

zdroj: Youtube / Charles Games

Každá přitom vychází ze skutečného klimatického výzkumu. Navíc se budete setkávat s náhodnými globálními událostmi, kvůli kterým možná budete muset změnit svou strategii.

Cílem každé hry Beecarbonize bude vyřešit klimatickou změnu a zvládnout znečištění. Čeká nás nutnost správného rozhodování –⁠ třeba jestli opustit fosilní paliva co nejdříve, nebo se raději zaměřit na technologie pro zachytávání uhlíku. 

Beecarbonize (id: 25149) zdroj: Foto se svolením Charles Games

Karetka by měla být postavená na znovuhratelnosti a experimentování s novými strategiemi. Svět Beecarbonize totiž bude dynamicky reagovat na vaše rozhodnutí. Například víc emisí bude znamenat víc záplav nebo monzunů a třeba investice do jádra hrozí nukleární katastrofou. Budete muset zvládat společenské nepokoje a nakonec odvrátit vyhynutí života na Zemi.

Zajímavostí je, že Beecarbonize byla vytvořena ve spolupráci s předními klimatickými experty z neziskové organizace Člověk v tísni v rámci projektu 1Planet4All, který financovala Evropská Unie. Hra vychází 1. března na PC a telefony s operačními systémy Android a iOS.

Nejnovější články