Unreal II: The Awakening - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Unreal II: The Awakening - návod 1.část

23. 2. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Sci-fi střílečka Unreal II rozhodně nepatří mezi zvlášť složité hry, ale přesto se najdou tací, kterým by se návod mohl hodit. Právě pro ně jsme připravili průvodce hrou, jehož první polovinu přinášíme.

Autor: Leon
Publikováno: 23.února 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Sci-fi first-person střílečka Unreal II: The Awakening (recenze) rozhodně nepatří mezi zvlášť složité hry, ale přesto se najdou tací, kterým by se návod přeci jen mohl hodit. Právě pro ně jsme připravili kompletního průvodce hrou, jehož první polovinu dnes přinášíme. Obrázky u tohoto návodu jsou pouze ilustrační.

 Tutoriál
Po krátkém úvodu do hry si můžete zvolit, zda absolvujete krátký tutoriál. Pokud zvolíte ano, vyjděte ze dveří, po venkovních schodech sejděte o dvě patra níž, vlezte do výtahu a stiskněte tlačítko. Dole se dejte vlevo do dveří až k pultu, kde si počkejte, až vám Raff trénink připraví. Pak jděte dál, kde vám holografický Raff popíše úplně základy hry. Po chvilce vás vyzve, abyste si s ním promluvili (tlačítko Use), poté otevřete další dveře. Tam nejprve přeskočte malý panel, pak i velký (podržte tlačítko pro výskok), průrvu překonáte tím, že se skrčíte.

Dostanete se na střelnici, kde si postupně vyzkoušíte střelbu ze tří základních zbraní. Vždy si vyzkoušejte oba střílecí módy (primární a sekundární) do terčů, naučte se také přebíjet. Následně se přesuňte dál, seberte všechny zbraně a připravte se na tréninkový souboj. Ten probíhá v další místnosti, soupeřem vám bude opět imaginární Raff. Hraje se do pěti bodů, až vyhrajete, bude vám nabídnuto repete. Až vás to omrzí, dobijte si zdraví a energii a vraťte se k pultu, kde vás Raff uvítal.

Obrázek zdroj: tisková zpráva  Atlantis
Ocitáte se na lodi TCA Atlantis, která se pro vás stává výchozím bodem pro celou hru. Uvítá vás přitažlivá Aida, která vás pošle za technikem Isaakem. Ten je na horní palubě, nabídne vám prohlídku lodi. V pilotní kabině najdete Ne’Baana, se kterým se také můžete dát do hovoru. Pak se vraťte dolů do briefingu, kde na vás Aida čeká s prvním úkolem.

Na Atlantis se budete vracet po každé misi a příliš věcí se nemění. Nejprve rozhovor s Aidou, pak eventuálně zajít za Isaakem, který vám popíše nové zbraně, občas potkáte i Ne’Baana. Misi odstartujete tím, že nasednete do své výsadkové lodi. Vzhledem k tomu, že jsou tyto mezilevely hodně podobné, je zbytečné je vždy znovu popisovat. Proto se již budeme zabývat jen bojovými misemi.

 Sanctuary
V první misi máte za úkol prozkoumat, co se stalo na základně na planetě Sanctuary. Dejte se rovně ke dveřím a po schodech dolů. Pod schody je mrtvola, ale leží u ní granáty. Z další místností jakousi ventilací doprava a pomalu se připravujte na první střety s nepřítelem. K tomu dojde ve velké místnosti, kde se jich na vás vrhne hned několik. Pokud seberete jejich zbraně, nepoužívejte je proti nim, protože nejsou příliš účinné - lepší je klasická assault rifle. Až místnost vyčistíte, ozve se z intercomu technik Danny Miller, který je zabarikádovaný v jedné místnosti. Počkejte, až vám otevře poklop dolů a spusťte se do vody. Oproti jiným hrám se nemusíte bát, že vám dojde kyslík. V klidu si proto posbírejte všechny zbraně a střelivo ze dna a teprve pak se dejte tunelem dál.

Po schodech se dejte nahoru a pokud je třeba, doplňte si zdraví. V další místnosti na vás čeká pár potvor, ale v další jich je ještě více. Pozor zvláště na toho vpravo za dveřmi, protože ten vás skoro určitě překvapí. Další potvory budou přicházet zespodu od schodů, takže si počkejte a trpělivě je pokoste. Opět můžete doplnit zdraví a po žebříku se dejte nahoru. V mezipatře a nahoře pozor na další potvory.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Je před vámi dlouhá chodba s bednami, za kterými jsou schované další potvory. Pozor na tlakové lahve, jejichž výbuch vám sice může pomoci usmrtit nepřátele, ale stejně tak vám může uškodit. Potvory jsou nejen před vámi, ale budou se objevovat i za vámi. Dalšími dveřmi se dostanete na dvůr, kde se objeví další, speciální pozor si dejte na ty na střeše. Pak se dejte dolů do jakési čistící místnosti, kde na vás mezi sloupy a lávkami čeká tvrdá bitva s dalšími potvorami. Pak počkejte, až se otevřou další dveře, poberte powerupy a vlezte do výtahu.

Tam na vás čeká past. Výtah se po chvilce zastaví, světla zhasnou a na střechu výtahu seskočí skaarj. Začne se k vám prořezávat, připravte si assault riffle a až teprve seskočí dolů do výtahu, vypořádejte se s ním. Pak změňte výtah a vyjeďte nahoru. Na dvorku zlikvidujte dalšího skaarj, seberte munici v trávě a na druhé straně vejděte do dveří.

Na planině se zbavte skaarje a dalších potvor na kopcích. Vpravo v jezírku najdete nějakou munici, pak se dejte přes most. Za ním je powerup a další nepřátelský skaarj. Směřujte dále ke komplexu a zbavte se dalších skaarjů. Pak po schodech vpravo nahoru. Po krátké cutscéně se dejte poklopem dolů, zlikvidujte nepřítele, seberte těch několik užitečných věcí a pokračujte ke generátoru. K němu zatím nechoďte a dejte se vlevo do dveří.

Přes několik chodeb dojděte k výtahu a vyjeďte nahoru. Vlevo za oknem pozor na skaarje, pak se dejte chodbou dál, až po pravé straně dojdete ke dveřím, které nepůjdou otevřít. O kousek dále vlevo je ale malá šachta, kterou se do vedlejší místnosti dostanete. V šachtě pozor na skaarje, další je pak v místnosti. Sepněte oba bezpečnostní spínače po straně, čím se aktivuje hlavní počítač pro generátor. Ten oznámí neznámého vetřelce v generátoru a bude požadovat restart. Vyčkejte, až vyjede tlačítko, které sepněte. Opusťte místnost (z této strany lze pak dveře otevřít) a stejnou cestou se vraťte ke generátoru, přičemž si mějte na pozoru před dalšími potvorami.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Až dojdete ke generátoru, zjistíte, že se nyní do něj dá seskákat. Cílem je získat artefakt ležící na dně. V první řadě se musíte ve zdraví dostat dolů. Toho dosáhnete tím, že budete seskakovat po prstencích na stěnách generátoru v kombinaci s vysouvacími plotnami. Pozor si přitom dávejte na točící elektriku v otočných rotorech, většinou pomůže, když se sehnete. Jakmile se dostanete dolů, uložte si raději hru. Jakmile totiž od mrtvého Millera seberete artefakt, objeví se hlavní boss prvního kola, vyspělý skaarj. Proti němu se hodí především granáty. Po jeho likvidaci nastupte do výtahu v ose generátoru a vyjeďte nahoru.

 Swamp
Loď s mariňáky, kteří si odvezli vámi získaný artefakt, byla sestřelena a vy máte za úkol je najít a pomoci jim. Postupujte směrem, kterým vám navádí oranžové světlomety, až do míst, kde najdete vrak lodi. Tam se dejte do hovoru s mariňákem, načež se rozhodnete dostat na místo vhodné pro přistání Atlantisu. Od této doby postupujte ve spolupráci s mariňáky. Na cestě k místu přistání narazíte na mnoho potvor, se kterými si ve spolupráci s mariňáky poradíte. Jakmile dojdete na cílové místo, doplňte si zdraví a munici a zaujměte obrannou pozici. Nyní zbývá pět minut do přistání Atlantisu, které budou vyplněny neustálými výpady potvor a skaarjů proti vámi bráněné pozici. Opět je dobré obranu koordinovat s mariňáky, kteří si s protivníkem poměrně dobře poradí. Pozici udržte až do přistání Atlantisu.

 Hell
Na most se nedostanete přímo, ale zadem oklikou. Přes most a několik spících nepřátel se dostaňte až do hlavního komplexu. Sjedete dolů a padnete do pasti, ze které vás vysvobodí až Aida po hacknutí systému. Pak se dostanete do hlavní haly. Dveře úplně vlevo nelze otevřít, takže sjeďte výtahem dolů. Projděte skrz halu a nezapomeňte sebrat plamenomet. Opusťte na druhém konci halu, na konci chodby doleva a ocitnete se na ošetřovně. Ležící pacient vpravo vzadu ještě žije, dojděte k němu a stiskněte tlačítko pro ošetření. K tomu dojde během pár vteřin a vy zjistíte, že jde o údržbáře Jensena. Ten vám teď pomůže otevřít dveře, přes které jste se předtím nemohli dostat.

Vraťte se s ním stejnou cestou, on vám otevře dveře do kontrolní místnosti. Seberte zbraně, stiskněte tlačítko a projděte na druhou stranu. Ještě než sjedete výtahem dolů, seberte si na konci lávky další zbraně. Dole opusťte halu východem, který byl předtím nedostupný vzhledem k ohni před ním. V chodbě se na vás brzy vyhnou hordy malých a velkých pavouků, na jejichž likvidaci se skvěle právě onen nalezený plamenomet. Postupujte stále dále a zbavujte se dotěrných pavouků.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokračujte v likvidaci dotěrných pavouků, dejte se doprava zleva obejděte generátor - najdete tam nějakou munici. Pak se dejte opět doprava a výtahem nahoru. Opět se ocitáte v jakési hale, potřebujete pokračovat vlevo, ale tam je plyn, který vám to neumožňuje. Na radu Aidy se dejte doprava a skrz ventilátor vlezte do ventilační šachty. Tam narazíte na spoustu malých pavouků, takže je usmažte plamenem. Dostaňte se až k vypínači, který sepne ventilátor vlevo a ten začne odsávat plyn. Stejnou cestou se vraťte a pokračujte vlevo místem, kudy jste předtím nemohli.

Na konci lávky vám přijde naproti jakýsi muž, na kterého vzápětí vyskočí potvory z vajec na stěně. Berte to jako upozornění, že od této doby musíte být ve střehu. V chodbě nepřejděte muniční místnost vlevo, kde se napakujte municí. Stále dávejte pozor jak na vejce (rozstřelujte je), tak na další pavouky, a postupujte chodbou dále. Za dveřmi je hala, na lávce další kvanta pavouků, zlikvidujte je a na druhé straně halu opusťte. Vlevo seberte munici a pokud máte chuť, přeskákejte ze bedny, kde na vás čeká takové milé překvapení:) Pak se dejte po schodech nahoru.

Následující hala je plná vajec a pavouků, takže ji pořádně vyčistěte. Na druhé straně pod schody je munice, nahoře na lávce pak další. V další hale se nejprve zbavte pavouků a pak pořádně prozkoumejte místa vlevo i vpravo, najdete tam mnoho užitečného. Na druhé straně opusťte halu a výtahem jeďte nahoru. Jedny dveře jsou zablokované, jděte do druhých.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Další výtah vás doveze do laboratoře a vaším úkolem teď je dostat se do kontrolní místnosti. Výtahem vpravo se tam nedostanete, protože východ z něj je nahoře zablokovaný. Proto podlezte dírou do haly, která je prošpikována paprsky. Dejte se doleva, přeskočte první paprsek a druhý podlezte. Vlevo za bloky pak najdete užitečné powerupy. Obraťte se vpravo a v rohu uvidíte dva bloky. Vyskákejte na ně a seberte granáty. Dále pokračujte po vzdálené straně místnosti tak, že budete přeskakovat z bloku na blok nad lávou, až se dostanete na druhou stranu. Přes a pod dalšími paprsky si ještě vyzvedněte v obou rozích další powerupy, podlezte poslední paprsky a pak nahoru přes kvádr, který vede do horní místnosti.

Zapněte obě tlačítka, jednak pro vypnutí paprsků a také pro odblokování dveří, na které jste narazili o patro níž. Opusťte po kvádru místnost a výtahem se vraťte dolů. Jděte k druhým, nyní již odblokovaným dveřím, za nimi se zbavte pavouků a skrz další dveře vstupte do další haly. Dejte se doprava, na konci seberte munici a halu opusťte dalšími dveřmi. Na chodbě se vypořádejte s pavouky, stejně jako v další místnosti. Tam můžete využít rozstřelení zelených barelů k likvidaci pavouků, ale sledujte vlastní zdraví. Výtahem vyjeďte nahoru do další laboratoře. Výtah vpravo tentokrát funguje, takže v něm vyjeďte nahoru.

V místnosti je celkem 5 spínačů, všechny je sepněte a výtahem se zase vraťte zpět. Jděte do posledních dveří vpravo, kde seberte munici a powerupy. Vraťte se a tentokrát se dejte do prostředních dveří. Seskočte do tunelu uprostřed. Postupujte skrz tunel, po cestě se zbavujte pavouků. Na konci sepněte pravé tlačítko, dejte se doprava a seskočte dolů. Zbavte se pavouků a než se dáte doprava do dveří, seberte na konci munici. Pokračujte dále až k výtahu a vyjeďte do další laboratoře, tentokrát biologické. Sepněte nejbližší tlačítko a pokud chcete, tak i další na konci. Ty způsobí, že vypustíte z klecí potvory, které se na paprsku notně zvětší a likvidují pavouky :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Sjeďte dolů, a prvními dveřmi se dejte doleva. Gigantické potvory v okolních sekcí můžete ignorovat a raději seskočte do díry. Vypořádejte se s pavouky a po trubkách se spusťte dolů. Zbavte se dalších pavouků, seberte powerupy a munici a pokračujte dále tunelem. V něm pozor na vejce na stěnách.

Ocitáte se v hale, uprostřed které je další artefakt. Získat ho ale nebude tak jednoduché, protože jakmile seskočíte do místnosti, objeví se boss pro toto kolo - pavoučí královna. Nezbývá, než jí porazit. Při boji si dávejte pozor na vejce, která klade. Po stranách místnosti najdete nějaké náboje, powerupy i generátor na dobíjení energie. Ze zbraní se proti ní hodí granátomet, plamenomet a krátkou vzdálenost i brokovnice. Jakmile ji zneškodníte, vypněte tlačítkem paprsek a seberte artefakt.

 Acheron
Přistáli jste na planetě Acheron, ale od počátku o vás ví Izanaghiové. U prvního jeřábu zlikvidujte první hlídku a postupujte dále k druhému. Tam pozor na další, mají nepříjemné rakeťáky, granátomety a jsou nepoměrně chytřejší než dosavadní nepřátelé. Za druhým jeřábem je místnost s municí, kterou stráží další hlídka. Zlikvidujte jí, poberte powerupy a munici a pokračujte dále.

V dálce je třetí jeřáb, od kterého se budou přibližovat další hlídky. Zlikvidujte je, ale směřujte vlevo podél komplexu. Vlevo nahoře narazíte na nepříjemnou raketovou věž, kterou zničte pomocí raket. Vedle věže je žebřík, vylezte nahoru a zlikvidujte hlídky. Seberte vše potřebné a v zadní straně ochozu (u generátoru zdraví) seberte rádio. Ohlaste se a spustí se cutscéna. Nyní se u třetího jeřábu nachází další hlídka. Slezte po žebříku zpět dolů a zamiřte k němu. Zbavte se hlídky a buďte opatrní, ať nezapadnete do děr s obrácenými zuby.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Výtahem sjeďte dolů a ocitnete se v prapodivném tunelu. Postupujte stále dál, likvidujte hlídky, sbírejte powerupy a ať nešlápnete na nepříjemné rostliny na zemi. Na konci tunelu se nachází ochoz s další hlídkou, zlikvidujte jí, vylezte nahoru, poberte vše, co tam najdete a doplňte si energii. Dole pod ochozem je jakási půlkoule, na jejímž obvodě jsou tři roznětky. Všechny aktivujte a pak se rychle běžte za něco schovat. Po výbuchu seberte další artefakt a zamiřte zpět k výtahu. Snažte se postupovat velmi rychle, protože z okolních děr začnou líhnout nepříjemné létající potvory, které při nárazu do vás explodují. Jejich počet je prakticky neomezený, takže důležitá je tentokrát především rychlost, s jakou budete postupovat.

Při ústupu si dávejte pozor na zelený jedovatý plyn, který vytváří i jedovatá jezírka - obejděte je po straně. Nastupte do výtahy a vyjeďte nahoru. Nejbližší cestou se vraťte k vaší lodi, pozor opět na záludné jámy a zelený plyn. Cestou se ještě stavte v místnosti u druhého jeřábu, kde si doplňte energie. U vaší lodě narazíte na poslední hlídku, po její likvidaci dojděte k lodi.

 Severnaya
Počáteční úkol, tj. najít a zachránit mariňáky, se krátce po začátku mise změní. Od lodě se dejte doprava, kde spatříte dva mariňáky bojující s Izanagii. Pomozte jim, zlikvidujte protivníka a dejte do hovoru s jediným přeživším mariňákem. Ten vám sdělí, že do přehrady nainstalovali 3 výbušniny, ale nestačili je aktivovat. To je teď na vás. Od mrtvého mariňáka si seberte sniperku, která se bude velmi hodit, a za skálu také granáty. Pak postupujte úvozem směrem k přehradě. Pomocí sniperky (headshot je jistá smrt, jinak je třeba dvou zásahů) zlikvidujte strážné nahoře a jakmile se ocitnete před hlavním vchodem, zabijte i další dva na ochoze nad vchodem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Spusťte se po žebříku dolů až do míst, kde vytéká voda. Tudy se dejte dovnitř, hned zničte raketovou věž a zlikvidujte hlídku. Z vody vylezte po žebříku a přes lávku vstupte dovnitř. Hned se za vámi zavřou dveře, ale nic si z toho nedělejte. Dojděte až ke schodům, ale nechoďte nahoru. Dejte se doleva do tmavé chodby a po žebříku se dostanete do šachty. Hned tam narazíte na první výbušninu - aktivujte jí. Lezte dál šachtou po žebřících nahoru, až se dostanete k poklopu do kontrolní místnosti. Poklop otevřete a zlikvidujte hlídky. Vlezte dovnitř a prohledejte skříňky, kde najdete dost užitečných věcí. Na panelu pak stiskněte spínač, kterým odblokujete dvoje dveře.

Vylezte ven a po schodech jděte k prvním dveřím po levé straně. Za nimi najdete druhou výbušninu, je upevněna na pravé straně nádrže. Po schodech slezte dolů a dejte se zatím doprava. Tím se dostanete k hlavnímu vchodu. Jedním z výtahů vyjeďte nahoru a dostanete se na ochoz, kde jste předtím zabili sniperkou dva strážné. Seberte po nich munici a sjeďte výtahem zpět. Kousek se vraťte a vejděte do hlavní haly s generátorem. Je tam dost hlídek a několik věží - všechno postupně zlikvidujte. Pokud vám budou bránit v postupu natažená plazmová pole, zničte je granáty. Zprava se dostaňte nahoru na ochoz, přejděte na druhou stranu, kde jsou další věže a hlídky. Pokračujte do zadní části haly, tam přeskákejte na roury u stěny, čímž se dostanete do poslední části haly. Tam je na stěně generátoru poslední výbušnina. Aktivujte jí.

Nyní máte 5 minut na to, abyste se dostali zpět k lodi a vyhnuli se tak výbuchu. Vlevo od výbušniny přeskákejte přes roury zpět - ušetříte tím dost času. Zlikvidujte další hlídky a zamiřte k hlavnímu východu. Otevřete ho a ocitáte se tím venku. Vpravo je nová věž a hlídka. Vracejte se stejnou cestou zpět k lodi, po cestě zlikvidujte (ideálně sniperkou) několik posledních nepřátel. Mise končí tehdy, když se dostanete v určeném čase zpět k lodi.

 Kalydon
Obrázek zdroj: tisková zpráva Je třeba opravit Atlantis, k čemuž je nutno přistát na planetě Kalydon. Po přistání vám Isaak dá krátký tutoriál ohledně používání generátorů plazmových polí a raketových věží. Jejich použití je jednoduché. Po sebrání se vám objeví jako další položka mezi zbraněmi, stisknutím tlačítka je na dané místo umístíte. V první řadě musíte nalézt shozenou bednu, která oboje obsahuje. Dejte se od lodi směrem vlevo nahoru do kopců, projděte mezi skalisky a tam v trávě bednu najdete. Vyberte z ní všechno a vraťte se k lodi. Teď máte jen málo času na rozmístění obranného zařízení, protože za chvíli na vás začnou útočit nepřátelé.

Celkem očekávejte 4 vlny útoků - zprava, zleva, zprava, zleva. Nezapomeňte, že všechny věže i pole můžete kdykoliv přemístit. Proto je dobré postavit věže nejprve proti prvnímu směru útoku, pak je namířit na druhou stranu atd. Bez věží se útokům jen těžko ubráníte, takže jejich vhodné použití je základem úspěchu. Mezi útočnými vlnami máte vždy chvilku na oddech, který využijte nejen k přemístění věží, ale i k doplnění energie a zdraví z generátorů u stěny. Jinak je logické, že sami se budete podílet na bránění - používejte především raketomet, ale hodit se může i sniperka. Poté, co odrazíte všechny útočníky, vraťte se na loď.

V příští části návodu v horizontu zhruba deseti dnů si projdeme druhou polovinu hry...

Stáhněte si: EAX patch, Trailer, Intro video, E3 2002 trailer, Event video, Cheaty, Screenshoty

Související články: Recenze, Unreal 2 Tech Support FAQ (HW požadavky atd.), Preview, Novinky, Unreal Tournament 2003 recenze

 
Leon
připravil: jd


 
 

Nejnovější články